Kaunitz-Olsson köper konstbokförlaget Orosdi-Back av Bonniers

Martin Kaunitz och Thomas Olsson. Foto: Pressbild/Kaunitz-Olsson

Bonnierförlagen säljer konstbokförlaget Orosdi-Back till Kaunitz-Olsson. Förlaget har sedan starten 2009 gett ut böcker med en rad kända formgivare och konstnärer.

– Detta förvärv ger Kaunitz-Olsson en bredare plattform, är en del av vår analoga tillväxtsresa och ger oss möjlighet att växa innovativt i en genre som lätt glöms bort i digitaliseringens tid, säger Thomas Olsson, förläggare på Kaunitz-Olsson i ett pressmeddelande.

Han menar att det finns potential att utveckla förlagets utgivning.

Orosdi-Back grundades 2009 av Eric Ericson och Thomas Olsson och köptes 2016 av Bonnierförlagen. Förlaget har sedan starten gett ut böcker med formgivare och konstnärer som Estrid Ericson, Jockum Nordström, Sara-Vide Ericson, Josef Frank och Marie-Louise Ekman. Några uppmärksammade utgivningar har varit designböckerna Swedish Grace och Swedish Modern.

Bonnierförlagen som annars mest gjort förvärv på senare tid väljer alltså att sälja.

– Vi på Bonnierförlagen är glada över den tid Orosdi-Back varit en del av vårt förlagshus och önskar nu Kaunitz-Olsson varmt lycka till med förlagets fortsatta liv, säger Sara Börsvik, vd på Bonnierförlagen, i samma pressmeddelande.

Sedan kan vi inte låta bli att ta med de härliga formuleringarna i pressmeddelandet som visar på glimten i ögat:

”Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman. Köpeskillingen kommer inte ha en väsentlig påverkan på Kaunitz-Olssons finansiella ställning. Samtal om ytterligare förlagsförvärv från Bonnier har ännu inte inletts.”

Och så den givna frågan som brukar hänga i luften när Bonnierförlagen köper ett förlag:

”Det är i dagsläget oklart om köpet kommer att behöva granskas innan det godkänns.”

Det har talats mycket om konsolidering i bokbranschen, men nu har alltså både Bonnierförlagen och Norstedts (Kartboksförlaget) istället sålt av varsitt nischat förlag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL