ANNONS

Kaunitz-Olsson köper konstbokförlaget Orosdi-Back av Bonniers

Martin Kaunitz och Thomas Olsson. Foto: Pressbild/Kaunitz-Olsson

Bonnierförlagen säljer konstbokförlaget Orosdi-Back till Kaunitz-Olsson. Förlaget har sedan starten 2009 gett ut böcker med en rad kända formgivare och konstnärer.

– Detta förvärv ger Kaunitz-Olsson en bredare plattform, är en del av vår analoga tillväxtsresa och ger oss möjlighet att växa innovativt i en genre som lätt glöms bort i digitaliseringens tid, säger Thomas Olsson, förläggare på Kaunitz-Olsson i ett pressmeddelande.

Han menar att det finns potential att utveckla förlagets utgivning.

Orosdi-Back grundades 2009 av Eric Ericson och Thomas Olsson och köptes 2016 av Bonnierförlagen. Förlaget har sedan starten gett ut böcker med formgivare och konstnärer som Estrid Ericson, Jockum Nordström, Sara-Vide Ericson, Josef Frank och Marie-Louise Ekman. Några uppmärksammade utgivningar har varit designböckerna Swedish Grace och Swedish Modern.

ANNONS

Bonnierförlagen som annars mest gjort förvärv på senare tid väljer alltså att sälja.

– Vi på Bonnierförlagen är glada över den tid Orosdi-Back varit en del av vårt förlagshus och önskar nu Kaunitz-Olsson varmt lycka till med förlagets fortsatta liv, säger Sara Börsvik, vd på Bonnierförlagen, i samma pressmeddelande.

Sedan kan vi inte låta bli att ta med de härliga formuleringarna i pressmeddelandet som visar på glimten i ögat:

”Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman. Köpeskillingen kommer inte ha en väsentlig påverkan på Kaunitz-Olssons finansiella ställning. Samtal om ytterligare förlagsförvärv från Bonnier har ännu inte inletts.”

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Och så den givna frågan som brukar hänga i luften när Bonnierförlagen köper ett förlag:

”Det är i dagsläget oklart om köpet kommer att behöva granskas innan det godkänns.”

Det har talats mycket om konsolidering i bokbranschen, men nu har alltså både Bonnierförlagen och Norstedts (Kartboksförlaget) istället sålt av varsitt nischat förlag.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL