Denna artikel sponsras av författare/förlag

Tre tankeväckande boknyheter från Lindskog Förlag

Oliver Bullough (foto: Sam Peat), Mikaela Odemyr, Maja Öberg och Emma Ganslandt. Foto: Pressbilder Lindskog Förlag

Nytt från Lindskog Förlag är bland annat en omtalad bok om globala bedragare, en efterlängtad bakbok för allergiker och en bilderbok om ”måsten”.

Lindskog Förlag startades av litteraturkritikern Lennart Lindskog 2004.

– Vi började med rätt mycket barnböcker. Det var egentligen en tillfällighet, men det gick så bra i början att vi fick blodad tand. Sedan dess har förlaget utvecklats och blivit allmänutgivande, med tonvikt på samhällsinriktad litteratur, berättar Lennart. 

Numera ger förlaget ut omkring 10–12 böcker om året, än så länge med fokus på tryckta böcker, även om framtidsplanen är att ge ut fler ljudböcker.

En av förlagets tyngsta aktuella titlar är fackboken Moneyland av den walesiske journalisten Oliver Bullough. Boken handlar om ekonomisk korruption, penningtvätt och skatteflykt bland superrika bedragare.

– Jag läste en artikel i Svenska Dagbladet som tog upp den här problematiken med rika bedragare som plundrar nationer. Artikeln handlade om den här boken, som inte var utgiven på svenska. Boken röstades fram som årets bok av Daily Mail och The Times 2018. Den utsågs även till Business Book of the Year av Sunday Times samma år. Jag blev engagerad och kände att den här orättfärdigheten behövde lyftas fram i ljuset, berättar Lennart.

Oliver Bullough har grävt både brett och djupt för att sätta ljuset på de bedrägerier som sker idag, samtidigt som han redogör för vad som hänt historiskt bland annat när man reglerade penningflödet mellan nationer efter andra världskriget.

– Folk måste få veta vad som sker bakom kulisserna med alla dessa tusentals miljarder, och i förlängningen kunna utöva påtryckningar på regeringarna. Oliver visar att problematiken bland annat handlar om kryphål i lagstiftningar, och han presenterar en del lösningar, säger Lennart och fortsätter:

– Den är en underhållande bok med många exempel. Och den är pedagogisk, så den kan läsas av alla samhällsintresserade.

Oliver Bullough berättar i ett videoklipp om sin bok Moneyland.

En annan av förlagets nyheter är bakboken Fika med Mikaela av Mikaela Odemyr, en av de första bakböckerna för dem som är allergiska mot mjölk, ägg och nötter. 

– Mikaela är en eldsjäl och har själv erfarenhet av allergier. Det är en personligt skriven bok som vänder sig till en publik som har haft svårt att hitta bra bakböcker för allergiker. Mikaela har hållit på i många år med att prova sig fram till de bästa recepten.

En betydande del av Lindskogs utgivning utgörs fortfarande av barnböcker. I januari 2021 släpptes bilderboken Måste man? av Maja Öberg med illustrationer av Emma Ganslandt, som ifrågasätter vuxna föreställningar om saker och ting. 

– Barn ställer ofta öppna frågor och har inte så många färdiga föreställningar om hur saker ska gå till. Måste man ta på sig långkalsongerna före byxorna? Måste man äta upp maten? Det är en filosofisk bok som öppnar upp för samtal med barn.

Enligt Lennart ger Lindskog Förlag gärna ut böcker som har ett tankeväckande innehåll, så även för barn. Bilderböckerna drar gärna åt ett annat håll än det kommersiella, och avsikten är att de ska vara mer än bara underhållning – de ska vara redskap som man kan ha nytta av i livet.

– Våra bilderböcker får gärna vara till hjälp i vardagen och ge någonting på ett djupare plan till läsarna, precis som våra övriga böcker, säger Lennart.

Moneyland : varför tjuvar och bedragare styr världen och hur man gör för att få tillbaka den

Moneyland : varför tjuvar och bedragare styr världen och hur man gör för att få tillbaka den
Författare
Medverkande
Förlag Lindskog Förlag
GenreEkonomi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor423
Vikt638 gr
Utgiven2021-01-29
SABQade
ISBN 9789185311842

Den undersökande journalisten Oliver Bullough har gjort en resa djupt in i en dold värld av globala kleptokrater och visar hur dessa bedragare undergräver demokratier, försvagar institutioner och förstör livet för miljontals männi­skor. Det handlar om offentliga pengar som är stulna, om pengar som tvättats och om miljardärer som inte betalar någon skatt.

Moneyland har fått strålande recensioner i engelskspråkiga medier, och 2018 utsåg Sunday Times boken till Business Book of the Year. Boken röstades även fram som årets bok av Daily Mail och The Times 2018. För den som vill förstå världen bortom president Trumps lapidariska twittrande och turerna i Svenska Akademien är Moneyland ett absolut måste.

Fika med Mikaela : baka utan mjölk, ägg och nötter

Fika med Mikaela : baka utan mjölk, ägg och nötter
Författare
Medverkande
Förlag Lindskog Förlag
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor91
Vikt568 gr
Utgiven2020-10-02
SABQcae
ISBN 9789185311880
Personer som är allergiska mot mjölk, ägg och nötter har ofta fått nöja sig med bakverk som inte alltid lyckats med smak och konsistens. Med boken Fika med Mikaela vill Mikaela Ode­myr, ordförande i den europeiska astma- och allergiorganisationen EFA, ändra på detta. Under flera år år har hon bakat och experimenterat för att få fram en receptbok med njutbara bakverk även för denna grupp.

Måste man?

Måste man?
Författare
Medverkande
Förlag Lindskog Förlag
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor28
Vikt248 gr
Utgiven2021-01-15
SABHcf
ISBN 9789185311866
Vad måste man och vad får man när man är liten? I boken Måste man? funderar Linnea över vad hon måste och får i många vardagliga men inte helt lätta situationer. Boken vill visa att det sällan är en sak som är rätt, utan att man kan göra på olika sätt, att det ofta finns alternativ till invanda normer. Måste man? är en bok som på ett förutsättningslöst sätt inbjuder till samtal mellan barn och vuxna om vad som är rätt och fel.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se