ANNONS

Oscarsbelönade författaren Larry McMurtry död

Larry McMurtry har gått bort. Arkivbild: Diana Ossana.

Författaren och manusförfattaren Larry McMurtry har gått bort, 84 år gammal, skriver New York Times. Amerikanen är mest känd för sin roman ”Lonesome Dove”, som tilldelades Pulitzerpriset 1985.

Den handlade om två pensionerade poliser som drev en flock stulen boskap från Rio Grande till Montana, och filmatiserades som ”Den långa färden”.

McMurtry har också skrivit manus till filmen Brokeback Mountain tillsammans med Diana Ossana, vilket de tilldelades en Oscar för. Flera av McMurtrys böcker har blivit välkända Hollywoodfilmer, exempelvis ”Ömhetsbevis” och ”Vildast av dem alla” med bland andra Paul Newman i rollerna.

Sammanlagt skrev han över 30 böcker och 30 manus.

McMurtry växte upp på en boskapsfarm utanför Archer City i Texas. Men i sin litteratur försökte McMurtry att avromantisera bilden av cowboys.

Han var också känd för sin enorma boksamling, där över 450 000 böcker ingick, innan han slutligen sålde dem.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL