Denna artikel sponsras av författare/förlag

Christina Sagersten släpper bok om att släktforska genom DNA-test

Christina Sagersten. Foto: Anna Thors, A foto & form

I boken Pappa, vem är du? Lös din släktgåta med DNA! skriver Christina Sagersten om de etiska frågeställningarna kring att söka sina biologiska rötter med hjälp av DNA.

Christina Sagersten började släktforska tidigt, redan i högstadiet. Hon stötte genast på utmaningar då hon insåg att hennes pappa var adopterad och att det fanns många oklarheter på mammans sida.

– Det var för många hemligheter, så jag la ner. Men när jag själv fick barn blev det aktuellt att ta upp det igen, berättar Christina.

För att komma framåt bestämde hon sig för att ta ett DNA-test. Det var när DNA-testen just hade kommit, och hon upplevde att många andra tyckte att det var svårt att förstå sina resultat. Då hon i samma veva hade startat eget företag och börjat hålla i utbildningar och coachningar var steget inte långt till att även börja hjälpa andra att tolka sina DNA-tester.

– Det är en inkörsport att lära sig förstå siffrorna och begreppen. Jag hade förmågan att förklara, folk vände sig till mig och ville ha min hjälp. Efterhand gick jag över mer och mer till att syssla med det, säger Christina, som idag driver företaget Finding Family.

Första gången man kartlade människans DNA var år 2000, och de kommersiella tester där man kan hitta DNA från båda sidor kom omkring år 2012. Idag finns det ett par olika typer av tester, en variant är att man spottar i en burk, en annan att man skrapar i munnen med en tops. Testen skickas in till testbolag, och resultatet jämförs med alla andra som finns hos just det bolaget. 

Enligt Christina är intresset för släktforskning stort, runt 100 000 personer släktforskar i Sverige, och det har ökat under pandemin. Många vill söka rätt på okända släktingar och vänder sig till DNA-testning. Men vad många ofta inte tänker igenom innan de börjar gräva, är om de verkligen vill veta svaret.

– Många lockas att ta ett DNA-test för att få kartan över sin etnicitet. Man vill veta var man har sina rötter någonstans, för att få en känsla av ursprung. Det man kanske missar är att man också får en lista över personer man är släkt med på något sätt. En del, ungefär två procent, har faktiskt en annan pappa än vad som står i personbeviset. Hela familjedynamiken kan förändras. Man bör vara medveten om att det händer för ganska många.

I sin debutbok Pappa, vem är du? Lös din släktgåta med DNA! skriver Christina om just detta, de etiska frågeställningarna kring att släktforska genom DNA. Hon tar också upp juridiken, vad som händer med exempelvis arv när en ny släkting plötsligt dyker upp.

– Det finns böcker som visar hur man tolkar resultatet, men många tappar bort de etiska frågeställningarna. Vad händer när jag ber min bror ta ett test och vi ser att vi är halvsyskon? Vilka känslor går jag igenom då? Hur tar jag kontakt när jag har hittat min biologiska familj? Det finns otroligt många frågeställningar. 

Själv har Christina på pappret en halvbror som blev bortadopterad vid födseln. Men ett DNA-test visade att de inte är släkt över huvud taget.

– Det har väckt massor med känslor. Vad många glömmer är att om man ber att få testa nära släktingar kan det dyka upp saker som rör även dem. Det kan vara riktigt tufft att få den här sortens besked, och det är bra att prata igenom allt det här på förhand, säger Christina och avslutar:

– DNA-test kan aldrig ersätta släktforskningen utan är ett verktyg i forskningen, man behöver komplettera med släktforskning på papper. Och för en del blir det inga konsekvenser alls, bara roligt. För andra förändras livet i grunden. Vilket det blir vet man inte på förhand, säger Christina.

Om författaren 

Christina Sagersten kommer från Sundsvall. Hon håller i workshops och utbildningar kring släktforskning i företaget Finding Family. Pappa, vem är du? Lös din släktgåta med DNA! är hennes första bok. Läs mer om boken här: findingfamily.nu/boken

Pappa, vem är du? : Lös din släktgåta med hjälp av DNA!

Pappa, vem är du? : Lös din släktgåta med hjälp av DNA!
Författare
Förlag Mindboozt Publications
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor112
Vikt174 gr
Utgiven2021-03-22
SABLd
ISBN 9789198595871
I den här boken får du hjälp att hitta dina biologiska rötter. Det är enkelt att ta ett DNA-test för att försöka få ett svar, men vad behöver du tänka på före och efter? Hur hanterar du dina känslor, andras förväntningar och reaktioner? Hur förhåller du dig till alla etiska frågeställningar och vad gäller rent juridiskt? Många av de här frågorna glöms bort i jakten på den okända anan. Oavsett om det är pappa, mormors föräldrar eller någon annan vi letar.

Christina Sagersten brinner för att hjälpa människor hitta sina biologiska rötter och kände att det saknades en bok om de lite mjukare bitarna. Den här boken handlar om resan på vägen till målet.

"Det är på många sätt en praktisk bok med stor användbarhet för de som står i begrepp att leta efter någon som de inte hittar på annat sätt" / Lina Ingemarsdotter
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se