ANNONS

Sven Olov Karlsson, Hanna Nordenhök och Wera von Essen nomineras till Vi:s litteraturpris 2020

Sven Olov Karlsson är en av de nominerade till Vi:s litteraturpris. Foto: Moa Karlberg

Vi:s litteraturpris går till en författare i början av sin karriär som har släppt en ny bok under året. Här är de nominerade till 2020 års pris.

Vi:s litteraturpris delades ut första gången 1947. Det går till en författare som utkommit under året och som är ”på väg”, som har debuterat men gett ut max fem romaner för vuxna.

Pristagaren tillkännages den 27 april 2021.

– Utgivningen 2020 var både varierad och stark, ett angenämt problem för oss i juryn. De tre nominerade verken, som sinsemellan är mycket olika, visar på den bredden, säger juryordförande Peter Fröberg Idling i ett pressmeddelande.

De nominerade till Vi:s litteraturpris 2020 är:

Sven Olov Karlsson – Årsboken

”Med stilkänsla och stor berättarglädje skildrar Sven Olov Karlsson människor bortom allfarvägarna. Även de mest obändiga protagonister tecknas med förståelse, och årets månader ger de mångskiftande berättelserna sammanhang. Novellsamlingen ”Årsboken” ger en bred rund målning av ett Sverige där vardagen är full av överraskningar och inget är ovanligare än det vanliga.”

Årsboken

Årsboken

Hanna Nordenhök – Caesaria

”Hanna Nordenhöks roman Caesaria är en skräckinjagande skildring av ett barns brutala utsatthet, manligt maktmissbruk och gynekologins framväxt på 1800-talet. På en skimrande precis och allvarsam prosa för hon läsaren bestämt framåt genom den strängt behärskade men samtidigt djupt berörande berättelsen, om flickan Caesaria som växer upp på lantgodset Lilltuna, grymt avskuren från omvärlden.”

Caesaria

Caesaria

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-04-17
  • ISBN: 9789113102115

Wera von Essen – Våld och nära samtal

”Wera von Essens roman Våld och nära samtal kräver läsare med öppet sinne och starka nerver. Sadomasochismen är inte diskret, inte heller kopplingen mellan erotiskt lidande och kristen passion. Allt handlar om den totala underkastelsen, skildrad på tät, rytmisk prosa, med subtil humor. Den som törs ta fyrans buss med von Essen får en givande resa.”

Våld och nära samtal

Våld och nära samtal

Årets jury har bestått av Peter Fröberg Idling (författare, Vi:s litteraturredaktör samt juryns ordförande), Torbjörn Elensky (författare, kulturskribent), Augustin Erba (författare, journalist), Lina Kalmteg (författare, kulturskribent), Ulrika Knutson (författare, kulturskribent) och Unn Edberg (chefredaktör Vi).

De senaste åren har priset gått till Anna Fock, Andrea Lundgren och Anna Jörgensdotter. Bland 2000-talets pristagare finns bland andra Susanna Alakoski, Lina Wolff, Sara Stridsberg, Jonas Hassen Khemiri och längre tillbaka återfinns namn som Torgny Lindgren, Kristina Lugn och Kerstin Ekman.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL