Entreprenören Mattias Lundgren Word Audio
Entreprenören Mattias Lundgren delar med sig av boktips om entreprenörskap. Foto: Sebastian Borg/WAPI.

Boktips av Mattias Lundgren: 5 bra böcker om entreprenörskap

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Mattias Lundgren, grundare av Word Audio och Bokfabriken, listar fem av de bästa böckerna han läst (eller lyssnat på) om entreprenörskap.

Entreprenörskap handlar till hundra procent om passion och drivkraft, menar Mattias Lundgren som 2006 grundade HörOpp! tillsammans med Lars Brahme. Företaget har sedan förgrenat sig till både Word Audio Publishing och Bokfabriken.


ANNONS


Men 2020 sålde Mattias WAPI och även sina aktier i Bokfabriken, han var även samma år involverad i försäljningen av Earselect till Storytel. Sedan januari i år jobbar han som exekutiv producent på filmbolaget Luckyday Pictures och som business advisor och annat som faller honom in.

Vi bad Mattias om några boktips, böcker som lärt honom saker som han haft nytta av i sitt eget företagande. Och det blir många inspirerande entreprenörer med attityd.

1. Start your own f*cking brand : om resan med nudie jeans av Maria Erixon

I sin självbiografi om jeansmärket Nudie Jeans lyckas Maria Erixon sätta fingret exakt på hur det är att skapa ett företag och vara entreprenör – att våga riskera, att testa sig fram, att låta passionen styra. Att jag numera är dressad i Nudie från topp till tå är en konsekvens man får leva med.

2. Kiss – Den osminkade sanningen av Carl Linnaeus

Att vara entreprenör betyder att gå utanför normen, tro på sin vision och inte ge upp trots en ofantlig misstro från etablissemanget. Bandet Kiss är entreprenörskapet personifierat och min ständiga partner i drivkraften nummer 1: ”Nu ska vi fan visa dem.”

3. Hitmaskinen: låtfabriken inifrån av John Seabrook

Musikvärlden är inte så långt ifrån bokvärlden, om man bara förstår likheterna och hur man kan använda sig av dem som bokförläggare. Denna bok har varit en stor inspiration för mig.

Hitmaskinen: Låtfabriken inifrån

Hitmaskinen: Låtfabriken inifrån

 • Förlag: Alfabeta
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-01-17
 • ISBN: 9789150120622

4. Fördel ADHD : var på skalan ligger du? av Anders Hansen

Varför blir vissa av oss entreprenörer? Kanske finns en del av förklaringen i denna bok som visar att många egenskaper som idag ger en diagnos historiskt sett har varit helt nödvändiga för vår överlevnad och fortfarande ger oss kreativa, skapande människor som går sina egna vägar.

Fördel ADHD : var på skalan ligger du?

Fördel ADHD : var på skalan ligger du?

 • Förlag: Månpocket
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-12-03
 • ISBN: 9789179130435

5. The Ride of a Lifetime – Lessons in Creative Leadership av Robert Iger

Historien om hur Disney blev till det de är idag är otroligt intressant för oss som gillar kultur, media, business och att bygga saker. Bob Igers förhandlingsstil är verkligen också något att ta fasta på – mycket mer happy happy än aggressiv och maktlysten.

The Ride of a Lifetime

The Ride of a Lifetime

 • Förlag: Random House UK
 • Format: Häftad
 • Språk: Engelska
 • Utgiven: 2019-09-23
 • ISBN: 9781787630475
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »