ANNONS

Entreprenören Mattias Lundgren Word Audio
Entreprenören Mattias Lundgren delar med sig av boktips om entreprenörskap. Foto: Sebastian Borg/WAPI.

Boktips av Mattias Lundgren: 5 bra böcker om entreprenörskap

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Mattias Lundgren, grundare av Word Audio och Bokfabriken, listar fem av de bästa böckerna han läst (eller lyssnat på) om entreprenörskap.

Entreprenörskap handlar till hundra procent om passion och drivkraft, menar Mattias Lundgren som 2006 grundade HörOpp! tillsammans med Lars Brahme. Företaget har sedan förgrenat sig till både Word Audio Publishing och Bokfabriken.


ANNONS


Men 2020 sålde Mattias WAPI och även sina aktier i Bokfabriken, han var även samma år involverad i försäljningen av Earselect till Storytel. Sedan januari i år jobbar han som exekutiv producent på filmbolaget Luckyday Pictures och som business advisor och annat som faller honom in.

Vi bad Mattias om några boktips, böcker som lärt honom saker som han haft nytta av i sitt eget företagande. Och det blir många inspirerande entreprenörer med attityd.

1. Start your own f*cking brand : om resan med nudie jeans av Maria Erixon

I sin självbiografi om jeansmärket Nudie Jeans lyckas Maria Erixon sätta fingret exakt på hur det är att skapa ett företag och vara entreprenör – att våga riskera, att testa sig fram, att låta passionen styra. Att jag numera är dressad i Nudie från topp till tå är en konsekvens man får leva med.

2. Kiss – Den osminkade sanningen av Carl Linnaeus

Att vara entreprenör betyder att gå utanför normen, tro på sin vision och inte ge upp trots en ofantlig misstro från etablissemanget. Bandet Kiss är entreprenörskapet personifierat och min ständiga partner i drivkraften nummer 1: ”Nu ska vi fan visa dem.”

3. Hitmaskinen: låtfabriken inifrån av John Seabrook

Musikvärlden är inte så långt ifrån bokvärlden, om man bara förstår likheterna och hur man kan använda sig av dem som bokförläggare. Denna bok har varit en stor inspiration för mig.

Hitmaskinen: Låtfabriken inifrån

Hitmaskinen: Låtfabriken inifrån

 • Förlag: Alfabeta
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-01-17
 • ISBN: 9789150120622

4. Fördel ADHD : var på skalan ligger du? av Anders Hansen

Varför blir vissa av oss entreprenörer? Kanske finns en del av förklaringen i denna bok som visar att många egenskaper som idag ger en diagnos historiskt sett har varit helt nödvändiga för vår överlevnad och fortfarande ger oss kreativa, skapande människor som går sina egna vägar.

Fördel ADHD : var på skalan ligger du?

Fördel ADHD : var på skalan ligger du?

 • Förlag: Månpocket
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-12-03
 • ISBN: 9789179130435

5. The Ride of a Lifetime – Lessons in Creative Leadership av Robert Iger

Historien om hur Disney blev till det de är idag är otroligt intressant för oss som gillar kultur, media, business och att bygga saker. Bob Igers förhandlingsstil är verkligen också något att ta fasta på – mycket mer happy happy än aggressiv och maktlysten.

The Ride of a Lifetime

The Ride of a Lifetime

 • Förlag: Random House UK
 • Format: Häftad
 • Språk: Engelska
 • Utgiven: 2019-09-23
 • ISBN: 9781787630475
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Drakar, magi och uråldriga hemligheter i ny fantasybok

”Tänk om allt vi någonsin trott på var lögn, tänk om all kunskap vi tror oss ha är baserat på lögner. Tänk om allt vi någonsin tränats för, fostrats för, var lögn.
Skulle du vilja veta det då?”

Drakfödd utspelar sig i det fiktiva Kammanthea där Kejsaren styr den kända världen med järnhand. Till sin hjälp har han sin onda tjänare och en mystisk mörk makt. Rebeller försöker stoppa dem, men de har inte en chans emot det mäktiga Imperiet. Tills en dag en radh’riam återvänder, tillsammans med en drake och uråldriga hemligheter.

Med fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer som nästan går att ta på tar Annie Erixon med oss på en episk resa i en magisk värld. Läs, bara läs.

(...) Läs hela artikeln »