Författaren Sören Olsson tipsar om sina favoriter bland roliga och galna barnböcker

Författaren Sören Olsson. Foto: Vide Olsson

Bra berättelser eggar fantasin och bryter normer, menar Sören Olsson. De är galna, förundransvärda och roliga – precis som livet. Han tipsar om fem roliga barnböcker.

Sören Olsson har skrivit en rad barnböcker och manus till filmer och tv-serier. Mest känd är han för de omåttligt populära böckerna om Sune och Bert som han skrev tillsammans med Anders Jacobsson.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Just nu är han aktuell med den nya barnboksserien Luna och superkraften som han skriver tillsammans med Martin Svensson och Leif Eriksson (illustrerad av Andrea Femerstrand). Serien handlar om 9-åriga Luna från orten Lilla Vargudden som får en underlig superkraft som förändrar allt på gott och ont.

Den första boken, Upptäckten, kom ut på Bookmark i oktober 2020 och bok två, Kärleken, i mars 2021. Den tredje boken är planerad till hösten 2021.

Sören har alltid kittlats av berättelser som eggar fantasin och som bjuder till ett stort leende.

– Jag har alltid tyckt om berättelser som bryter normer, och som har en viss anarkistisk ton. På samma sätt som jag är allergisk mot böcker som väljer att berätta hur livet och tillvaron borde vara. Livet är galet, förundransvärt och roligt – om man bara tillåter det!

När man ska skriva en egen berättelse så är det enklare att utgå från den värld man lever i, menar han. 

– Och om man väljer att betrakta sin omgivning med förundran och nyfikenhet så kan det ploppa upp så här galna historier i alla människors liv.

Vi bad Sören tipsa om fem favoritböcker som följt honom genom åren.

Sören Olssons bästa barnbokstips

Ur en kos dagbok av Beppe Wolgers och Olof Landström

”Skulle jag välja en enda bok som favorit, så skulle det vara den här. Beppe var min idol när jag växte upp. Han gjorde allt det där som jag också ville göra. Skriva manus till böcker, teatrar, TV-program och texter till musik. Han inspirerade både mig och Anders i vårt eget skapande. Ur en kos dagbok är precis så där knäpp och rolig som jag tycker att en bok ska vara.”

Gummi-Tarzan av Ole Lund Kirkegaard

”Gummi-Tarzan älskade jag att läsa och den är också så där underbart galen och har en berättarton som precis tilltalar mig. Det var en stor inspiration när vi skulle skriva första böckerna om Bert i slutet av 80-talet.”

Gummi-Tarzan

Gummi-Tarzan

  • Förlag: B Wahlströms
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2013-08-08
  • ISBN: 9789132161063

Nämen Benny (och även Jamen Benny) av Barbro Lindgren och Olof Landström

”När mina egna barn växte upp, så älskade jag att läsa de här böckerna för dem. Det finns ofta en galen och humoristisk ton i alla Barbro Lindgrens böcker. Hon borde få Nobelpriset, om någon!”

Nämen Benny

Nämen Benny

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2007-03-13
  • ISBN: 9789129667165

Loranga, Masarin och Dartanjang av Barbro Lindgren

”Absurd och galen. Den här boken borde alla barn få läsa eller lyssna på någon gång i livet. Den är precis så galen som livet ofta kan vara. En gång när jag träffade Barbro Lindgren så berättade hon att det inte alls är någon fantasi. Det här är människor som bodde i hennes närhet på riktigt. Precis så är det, tycker jag. Livet är fullt av humor – om man bara väljer att se det.”

Nils Karlsson Pyssling av Astrid Lindgren

”När jag var liten så var det just Nils Karlsson Pyssling som jag mest tyckte om av Astrids alla fantastiska sagor. Tanken på en liten pyssling som bodde i ett hål under sängen gjorde att jag själv kunde fantisera och drömma om en egen pyssling under min säng. Varför skulle det inte kunna vara möjligt? Det kunde det ju för Bertil!”

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.