ANNONS

Svenska Akademien har stämt Nordiska motståndsrörelsen och nätsajten Nordfront i en tvist om klassikerskyddet. Förhandlingarna är nu avslutade. Foto: Jessica Gow/TT.

NMR och Svenska Akademien klara i rätten – dom 15 april

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Rättegången mellan Svenska Akademien och Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront är avslutad. Det här är ett angeläget fall som blir vägledande för framtiden, säger Anders Kylhammar, Svenska Akademiens juridiska ombud.

Svenska Akademien har stämt NMR och Nordfront för att ha använt dikter på ett sätt som misstänks strida mot det så kallade klassikerskyddet, som är en del av upphovsrättslagstiftningen och aldrig tidigare har prövats i domstol.


ANNONS


Bakgrunden är att Nordfront bland annat har publicerat utdrag ur Esaias Tegnérs nationalromantiska diktverk ”Krigssång för skånska Landtvärnet”, ”Svea” samt ”Vikingabalk”. Enligt Akademien har dessa publiceringar skett i anslutning till innehåll som förespråkar hat och våldsbejakande. Den vill att Nordfront ska förbjudas att publicera en rad litterära verk. Om så sker ska NMR och Nordfront tvingas betala ett vite på en miljon kronor vardera.


ANNONS


Nöjt ombud

Efter de två förhandlingsdagarna i Stockholms tingsrätt är Svenska Akademiens ombud Anders Kylhammar nöjd. Han tycker att det har varit en god och respektfull stämning inne i rättssalen. Under torsdagen har bland annat vittnen från svarandesidan hörts.

– Dels så ville man bevisa att det inte har skett några kränkande uttalanden på hemsidan Nordfront.se och dels ville man bevisa att Nordiska motståndsrörelsen inte står bakom hemsidan i formell mening. Om det blir en fällande dom så ska bara Nordfront som förening fällas, inte NMR. Men vi påstår att båda föreningarna påverkar hemsidan.

Enligt Anders Kylhammar är det dock av större vikt för rätten att bedöma vad som faktiskt har stått på hemsidan, snarare än vittnesmålen.

– Den stora frågan för domstolen är om det handlar om ett kränkande återgivande? Det är mycket vad man kallar en rättslig bedömning och det tror jag kommer att vara huvudpoängen i domen.

”Blir vägledande”

För Svenska Akademiens roll är det viktigt att reda ut hur lagen ska tolkas och hur det gemensamma kulturarvet egentligen får användas.

– Tingsrättens dom blir vägledande för framtiden. Sedan får man se vad som händer, om det går vidare till högre instans. Det beror på hur utfallet blir.

Dom meddelas den 15 april.

Text: Miranda Sigander/TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »