ANNONS

Sex barnböcker av Dr Seuss dras in – anses rasistiska

Dr Seuss rasistisk bok
Boken "And to think that I saw it on Mulberry Street" är en av sex böcker av Dr Seuss som nu inte ska ges ut. Foto: Steven Senne/AP/TT.

Sex böcker av barnboksförfattaren Dr Seuss kommer inte längre att ges ut till följd av rasistiskt innehåll, uppger Dr Seuss Enterprises som ansvarar för författarens kvarlåtenskap.

Böckerna är ”And to think that I saw it on Mulberry Street” utgiven 1937, ”McElligot’s pool” (1947), ”If I ran the zoo” (1950), ”Scrambled eggs super!” (1953), ”On beyond zebra!” (1955), ”The cat’s quizzer” (1976).

”Dessa böcker porträtterar människor på ett sätt som är felaktigt och sårande”, lyder ett uttalande från Dr Seuss Enterprises.

Titlarna innehåller karikatyrer av asiater och färgade, samt stereotypiska skildringar som har kritiserats för att vara rasistiska.

Theodor Seuss Geisel, känd som Dr Seuss, var en av den engelskspråkiga barnbokslitteraturens mest populära författare, men fick aldrig samma genomslag i Sverige. Han gick bort 1991.

Några av hans mest kända böcker, som också har översatts till svenska, är Grinchen – julen är stulen och Katten i hatten.

Boktuggs fotnot: I april släpps Oh, the Places You’ll Go! (Hela världen är din!) på svenska.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL