ANNONS

Franska regeringen vill ha hjälp att köpa Marquis de Sades Sodom-manuskript

Marquis de Sades originalmanuskript överlevde stormningen av Bastiljen 1789. Nu ska det säljas på auktion. Arkivbild: TT. Infälld: Den svenska utgåvan av boken.

Den har kallats ”den mest orena berättelse som skrivits sedan världens begynnelse”. Nu söker den franska regeringen hjälp från företag för att kunna köpa in originalmanuskriptet till Marquis de Sades ”De 120 dagarna i Sodom”.

Regeringen vill att manuskriptet, som är skrivet på en 12 meter lång rulle, ska köpas in till landets nationalbibliotek, Bibliothèque nationale de France. Texten skrevs av Marquis de Sade 1785 och han gömde den sedan i en vägg i Bastiljen där han satt inspärrad, enligt The Guardian.

Manuskriptet har under århundradena haft flera olika ägare och även blivit stulet. 2014 köptes det av en privat stiftelse. Den franska kulturministern beskrev det då som en nationalskatt och belade det med exportförbud. Nu ska det säljas på auktion och den franska regeringen erbjuder skattelättnader åt företag som är villiga att ge ett ekonomiskt bidrag till ett inköp.

Regeringen beskriver manuskriptet som ”det mest radikala och mest monumentala” av Marquis de Sades arbeten. De framhåller bland annat att det ”svavelosande ryktet” hos denna ”litteraturens svarta sol”, och det inflytande som manuskriptet har haft på 1900-talets franska författare, betyder att det är av stor betydelse om man ser till Marquis de Sades samlade verk.

Manuskriptet publicerades första gången 1904. På svenska finns det utgivet av Vertigo förlag (2005) med titeln De 120 dagarna i Sodom : i liderlighetens skola.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL