ANNONS

Marquis de Sades originalmanuskript överlevde stormningen av Bastiljen 1789. Nu ska det säljas på auktion. Arkivbild: TT. Infälld: Den svenska utgåvan av boken.

Franska regeringen vill ha hjälp att köpa Marquis de Sades Sodom-manuskript

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den har kallats ”den mest orena berättelse som skrivits sedan världens begynnelse”. Nu söker den franska regeringen hjälp från företag för att kunna köpa in originalmanuskriptet till Marquis de Sades ”De 120 dagarna i Sodom”.

Regeringen vill att manuskriptet, som är skrivet på en 12 meter lång rulle, ska köpas in till landets nationalbibliotek, Bibliothèque nationale de France. Texten skrevs av Marquis de Sade 1785 och han gömde den sedan i en vägg i Bastiljen där han satt inspärrad, enligt The Guardian.

Manuskriptet har under århundradena haft flera olika ägare och även blivit stulet. 2014 köptes det av en privat stiftelse. Den franska kulturministern beskrev det då som en nationalskatt och belade det med exportförbud. Nu ska det säljas på auktion och den franska regeringen erbjuder skattelättnader åt företag som är villiga att ge ett ekonomiskt bidrag till ett inköp.

Regeringen beskriver manuskriptet som ”det mest radikala och mest monumentala” av Marquis de Sades arbeten. De framhåller bland annat att det ”svavelosande ryktet” hos denna ”litteraturens svarta sol”, och det inflytande som manuskriptet har haft på 1900-talets franska författare, betyder att det är av stor betydelse om man ser till Marquis de Sades samlade verk.

Manuskriptet publicerades första gången 1904. På svenska finns det utgivet av Vertigo förlag (2005) med titeln De 120 dagarna i Sodom : i liderlighetens skola.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL