ANNONS

Hedengrens Bokhandel flyttar – bjuder in till ”Sista bokrean på Stureplan”

Hedengrens bokhandel flyttar
Om en och en halv månad flyttar Hedengrens Bokhandel. Årets bokrea blir en lagerrensning. Foto: Boktugg.

Hedengrens Bokhandel har legat på samma plats i Sturegallerian i 120 år, men nu är det slut. Idag meddelade den anrika bokhandeln att årets bokrea blir en flyttrea.

”Sista bokrean på Stureplan” och ”Vi flyttar!” skrev Hedengrens på Facebook och skapade fick genast många oroliga kommentarer från stamkunder. Så hur ligger det till?

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

– Sturegallerian ska riva och bygga om och valde att börja i den delen där vi legat. Så vi hade egentligen inget val, vårt hyreskontrakt blev uppsagt i oktober. Men vi flyttar inte så långt, till Grev Turegatan, säger Nicklas Björkholm, ägare till Hedengrens Bokhandel.

ANNONS

De senaste åren har Hedengrens Bokhandel haft det tufft och flera gånger vädjat till kunderna att komma till butiken och handla för att de ska kunna leva vidare med de allt högre hyrorna. Precis som många andra blev dessutom 2020 ett extremt tufft år.

– Vi tappade 40 procent av försäljningen förra året. Vi har fått lite stöd för perioden mars-maj och så fick vi för första gången pengar från Kulturrådet.

Den anrika lokalen där bokhandeln huserat i 120 år är nu historia. Redan den 1 april är det dags att öppna dörrarna till den nya lokalen. Innan dess ska en rejäl lagerrensning äga rum. Idag har man 500 kvm butiksyta, efter flytten blir det ungefär hälften.

– Det blir en gallringsrea utan guds like. Vi har satt en gräns på fyra år, alla äldre titlar ryker nu. Men vi ska ändå försöka behålla en bra bredd på titlar i sortimentet, det ryms ändå mycket böcker om man har ryggen ut och inte frontar alla.

Den nya lokalen har några fördelar. Mindre lokal ger lägre hyra och dessutom är det högre i tak.

– Så det ryms högre hyllor, ungefär som på Söderbokhandeln. Jag har varit där och studerat dem. Men butiken får sämre läge, inget skyltfönster mot Stureplan, säger Nicklas Björkholm.

Nu hoppas han och de andra i butiken att folk kommer och handlar mycket böcker under rean. Och lovar att det finns helt unika fynd att göra i det stora sortimentet som nu ska bli lite mindre.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL