Författaren Jorun Modén. Foto: Privat

Söndagstuggare: Jorun Modén om att kickstarta en bok mitt i en pandemi

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Jorun Modén som lär ut skrivkonst har det senaste året fått lära sig att undervisa via Zoom och att lansera en bok via Kickstarter.

Har du någonsin önskat dig en mecenat som ger dig en kappsäck fylld med pengar så att du kan ägna dig åt skrivandet på heltid? Det har jag också. I likhet med de flesta författare har jag slitit med att få ihop skrivtid och arbetsliv, något som både Sölve Dahlgren och Kristina Svensson har belyst i sina välbehövliga betraktelser om författares ekonomi. Just nu får jag många frågor om hur det gick till när jag skrev min senaste bok ”Skriv Skriv Skriv: Verktyg för författare”, och hur man genomför en lyckad Kickstarter. Svaret på båda de frågorna kräver att vi reser tio år bakåt i tiden. När min dåvarande arbetsgivare gick i konkurs 2011, var jag plötsligt arbetsbefriad som chefredaktör. Jag var dessutom småbarnsmamma och min debutroman ”Samael” hade fått en fin recension i DN. Eftersom jag tacklar det mesta i tillvaron genom att skriva, hade jag också gett ut en fackbok om föräldraskap.


ANNONS


”Hur gör man egentligen för att bli författare?” frågade vänner och bekanta. Alla frågor ledde till att jag startade upp en författarkurs, utan att ha en aning om att det också var fröet till en framtida bok.

En misslyckad intervju

När jag så småningom kallades till en jobbintervju till en tjänst som webbredaktör hos ett frisörförbund kände jag mig som en bluff. Ljudet av saxar som klipper hår ger mig rysningar och jag toppar helst håret hemma. Jag försökte visa artigt intresse för tjänsten samtidigt som jag undrade när de skulle genomskåda mig.

ANNONS

”Vill du kanske berätta om vad du gör på fritiden?” frågade intervjuaren. Äntligen lossnade det. Jag började prata om författarkursen, hur berättelser skapar mening, och hur roligt vi hade. Det var som om det började brinna i rummet, tills jag insåg att jag totalt hade tappat alla chanser till det här jobbet. När jag svävade därifrån visste jag att jag i stället skulle starta eget. Jag skulle stå på tre ben: författande, författarkurser och frilansande.

De första författarkurserna höll jag live, men när några deltagare undrade om jag kunde undervisa på distans, började jag med det också. Jag upptäckte att det finns en magisk våglängd för människor som skriver, och efter ett par år blev mina första elever utgivna. Samtidigt skrev jag vidare på noveller och romaner och jag landade fler bokkontrakt, men några mecenater syntes fortfarande inte till.

När Sverige höll andan

Tio år senare svepte pandemin över världen och det var som om alla höll andan. I likhet med många andra undrade jag om det var slutskrivet för ett tag. Hur viktiga berättelser än är går ju hälsan före allt. Jag slog på jobbevakningar samtidigt som jag växlade om alla fysiska författarkurser till Zoom. Distanskurser hade jag redan hållit, men innan pandemin var det inte många som ville ses via videosamtal. Nu var det i stället en välkommen lösning för att få ses ansikte mot ansikte. Vi behövde kreativt syre.

”Jag tycker att det här fungerar alldeles utmärkt”, sa Lisa, åttio plus, och i samma ögonblick visste jag att det skulle lösa sig. Några jobbannonser hann jag aldrig kolla upp. Det visade sig att det inte alls var slutskrivet, utan behovet av att utbyta historier var ännu mer påtagligt. I hemlighet skrev jag också på min sjätte bok, denna gång om skrivkonst.


ANNONS


Hurra för alla elever!

2020 var ett tufft år där vi jobbade övertid för att klara nya förutsättningar, barnen behövde extra uppbackning, ryggen sa ifrån, och min familj tog farväl av en älskad vän. Samtidigt var jag djupt tacksam över att jag kunde fortsätta att skriva och arbeta över huvud taget. Fler elever än någonsin blev utgivna under året, bland annat Anna Wester med ”QampusQueen” (Southside Stories), Sara Molin med ”En oönskad julklapp” (Norstedts) och Susanne Fellbrink med ”Än sjunger hon inga sånger” (Printz Publishing). Bland det vackraste jag vet är att få se författardrömmar bli verklighet. 

Bokförlag och Kickstarter

Min bok om skrivkonst blev klar i somras: ”Skriv Skriv Skriv: Verktyg för författare”. Att lära ut skrivkonst har visat sig vara en process där jag är minst lika mycket elev som lärare, och nu ville jag lära mig något nytt igen. Det här manuset ville jag ansvara för på egen hand. Ett fjärde ben på F lades till i firman: förläggare. Jag registrerade Bortbyting Förlag, anlitade en redaktör, en grafisk formgivare och en illustratör, och började fundera över att skapa ett Kickstarterprojekt. Flera författare och förläggare som jag följer har förverkligat sina böcker genom just Kickstarter. Jag hade budget för att starta förlaget på egen hand, men tyckte att Kickstarter verkade vara ett sätt att ge boken en extra spännande start, utöka budgeten för att trycka en extra fin bok, och nå lönsamhet i en snabbare takt. Tillsammans med Carl Stjärnlöv, ansvarig för bokens visuella koncept, omslag och inlaga, började jag spåna kring en Kickstarterkampanj.

Vänta ett tag – vad är Kickstarter?

Det är dock långt ifrån självklart för alla svenskar vad Kickstarter är. En Kickstarter kan genomföras på lite olika sätt, men i grunden handlar det om gräsrotsfinansiering där alla som är med och förbeställer bidrar till att förverkliga projektet. Jag läste på om framgångsfaktorer och fallgropar för Kickstarterkampanjer, gjorde en plan, och satte en Post-it i kalendern där det stod ”tänk inte för mycket”. Kampanjen blev en blandning av planering och improvisation. Jag satte ett antal mål och för varje uppnått mål fick boken bli allt snyggare. Alla nätverk som jag hade byggt upp via nyhetsbrev, sociala medier och personliga möten, blev till stigar för att sprida budskapet.

Skriv skriv skriv!

Mål nummer ett var hårdband, därefter la vi till bokmärkesband, rundad pärm och kopparfolie på omslaget. Jag var oerhört glad och tacksam när vi nådde första målet, jublade när vi var uppe i 200 %, och öppnade en flaska champagne när vi gick i mål på 270 %. Samtidigt fortsatte beställningar att trilla in i mailkorgen. För alla backare blev kickstartern ett tillfälle att få adoptera en bok, påverka och följa processen, och få hem boken först av alla. För mig som författare innebar kampanjen att jag inte bara hade fått en mecenat, utan hundratals. I skrivandets stund går boken i tryck och den kommer att finnas i den vanliga bokhandeln i slutet på mars. Vi ska skriva oss genom och bortom dessa tider. Att skriva är inte bara att sätta ihop meningar, utan ett sätt att skapa mening.

Länk till Joruns tips för att undervisa via Zoom.

Vad är Kickstarter? Jorun svarar.

Om gästbloggaren

Jorun Modén är författare och undervisar i kreativt skrivande. Våren 2021 är hon aktuell med sin sjätte bok, ”Skriv Skriv Skriv: Verktyg för författare”. Hon bor i Älta med skådespelaren Kola Krauze, tre barn och en svart liten hund, och skriver just nu på en ny roman. Hon driver Bortbyting Förlag.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter