Åsa Erlandsson, journalist och författare. Foto: Göran Segeholm/Talarforum

Terroristattentatet på Drottninggatan blir bok av Åsa Erlandsson

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nästa år släpps en dokumentär bok om terroristattentatet på Drottninggatan 2017. Journalisten Åsa Erlandsson träffar både överlevande och anhöriga.

Fredagen den 7 april 2017 sätter sig Rakhmat Akilov i en stulen lastbil, gasar, och mejar ner människor längs med Stockholms största shoppinggata. Fem människor mördas, över hundra utsätts för mordförsök. Nu skriver den prisade journalisten Åsa Erlandsson en dokumentär bok om dådet.

– Drottninggatan är ett sår jag tror att vi måste prata om för att förstå vidden av. Terroristen agerade inte i ett vacuum. Attentatet var planerat och en del av något större. Två dagar efteråt sade Leif GW Persson att det snart skulle vara bortglömt – så blev det inte. Tvärtom, när jag började min research blev det tydligt hur dådet påverkat, och fortfarande påverkar, livet dagligen, säger Åsa Erlandsson i ett pressmeddelande.

Boken Drottninggatan baseras på ett omfattande fältarbete. Åsa Erlandsson träffar överlevande och anhöriga, varav flera aldrig tidigare har ställt upp på intervjuer. Tack vare sitt unika kontaktnät inom polisen skildrar hon även arbetet bakom avspärrningarna, både i det akuta skedet men också åren innan och efter. Dessutom gör Åsa Erlandsson ett stort antal intervjuer med vårdpersonal, politiker, forskare och vanliga svenskar för att skildra den större berättelsen – hur dådet på Drottninggatan förändrade en hel nation.

Boken ges ut på Mondial förlag i april 2022.

Om Åsa Erlandsson

Åsa Erlandsson är författare och journalist, just nu tjänstledig från Dagens Nyheter. År 2017 skrev hon reportageboken Det som aldrig fick ske – skolattentatet i Trollhättan om attacken på Kronans skola 2015, där hon följde gärningsmannen, brottsoffer och anhöriga, poliser, skolpersonal och experter på radikalisering och extremism. För boken tilldelades hon Stora Journalistpriset. Åsa har tidigare varit redaktör på tidningen Svensk Polis. 

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.