Denna artikel sponsras av författare/förlag

Otto von Friesen låter kameralinsen fånga det okända

Otto von Friesen, författare, fotograf och journalist. Foto: Jörgen Persson

Fotoboken Det tredje ögat innehåller ett hundratal bilder tagna under ett halvt sekel. Otto von Friesen beskriver fotografi som ett inre öga som kan se det omedvetna.

Otto von Friesen, journalist och författare, har intresserat sig för fotografi ända sedan barndomen på 1950-talet då han fick sin första kamera.

– Det var en enkel Kodak-kamera, men det blev bra bilder. Jag tog en del foton då som jag kan stå för fortfarande, säger han.

Otto har skrivit och gett ut ett tiotal böcker, däribland flera diktsamlingar, kokböcker och verk om byggnadsvård. Den allra första boken, Krukan från Raus om Raus Stenkärlsfabrik från 1976, illustrerade han med egna fotografier. Även poesiboken Ödets piska från 1993 innehöll foton. Nu är det dags för en renodlad fotobok.

I Det tredje ögat finns ett hundratal av de bilder Otto har tagit under livet. Till sin hjälp med formgivning och urval har han haft sonen Axel som i många fall har hittat sammanhang i bilderna som Otto själv inte hade tänkt på.

– Mitt intresse för fotografi växte under 70-talet, säger Otto. Jag märkte att jag tog bilder utan att fundera, jag kände bara att ”den här bilden ska jag ta”. Det blev lite speciella bilder, de hade något som handlade om något annat, något okänt.

Han beskriver det som att han började fotografera med ”det tredje ögat”.

– Det finns olika teorier om det här inom olika religioner, men jag tänker mig att det tredje ögat är ett sorts inre öga som kan se saker man själv inte är medveten om. Det tredje ögat är intresserat av sådant som kanske ännu inte har hänt, som är på gång eller som är viktigt.

Otto återkommer flera gånger till det omedvetna och refererar till C.G. Jungs teorier om jagets medvetna och omedvetna sidor. Man är medveten bara om en bråkdel av allt, målet är att försöka bli så medveten man kan och lära känna sitt inre. Och där kan konsten spela en stor roll.

Det tredje ögat

Det tredje ögat

  • Förlag: Pappas bokförlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-02-22
  • ISBN: 9789151959481

Genom åren har Otto mest fotograferat svartvitt, vilket avspeglas i fotoboken även om den innehåller några färgbilder. Han menar att det svartvita har en särskild karaktär och ger mer åt betraktaren att fundera på.

I Det tredje ögat finns bilder både på främlingar och familjemedlemmar och motiv från resor till Berlin, La Palma och Albanien. Vissa bilder är tagna så tidigt som 1960.

Hur känns det att titta på de här gamla bilderna?
– Det är spännande, jag bläddrar ofta bland bilderna. Kanske gör jag också en enklare fotobok med de bilder som Axel valde bort i Det tredje ögat, säger Otto.

Du är författare och har skrivit ett antal böcker. Hur är det att låta bilderna tala för sig själv denna gång?
– Det är samma sak egentligen, bilder har samma funktion som dikter. En bra dikt ska lyfta fram någonting som man behöver bli medveten om för sin egen del men också för andra. Ord och bilder ska väcka något när man läser dem.

– Över huvud taget är kultur och konst till för att tillföra något som man inte kan sätta ord på. Man tycker det är spännande eftersom man inte riktigt vet vad det är. En del fotografer, som Gunnar Smoliansky, har förmågan att fånga inte nuet utan detet; det som egentligen inte går att fånga, det som är upp till betraktaren att tolka och hitta sin egen betydelse eller känsla i.

Dikter skriver han fortfarande, han gav ut sin senaste diktsamling Barfota i fjol. Just nu jobbar han med att ge ut en bok i samarbete med en landskapsfotograf från Råå, det gamla fiskeläget söder om Helsingborg där Otto och hans familj har bott sedan 1984.

– Jag har en turagrupp, vi träffas vanligtvis på färjan mellan Helsingborg och Helsingör en gång i månaden. Då ska alla helst ha med sig något som de skrivit. Det blir en deadline att jobba mot. Men även om inspirationen är föraktad nuförtiden tror jag att just inspirationen är väldigt viktig, det måste finnas en inre drift och vilja för att bli kreativ.

Om författaren

Otto von Friesen (född 1945) bor i Helsingborg och har en bakgrund som journalist. Han har skrivit ett tiotal fackböcker, kokböcker och diktsamlingar, bland annat Ord från spisen, Vi rustade en bondeskepparegård och Anno haiku, samt varit redaktör för flera böcker utgivna av Vilhelm Moberg-sällskapet.

Det tredje ögat

Det tredje ögat
Författare
Förlag Pappas bokförlag
GenreFilm och fotografi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor168
Vikt1013 gr
Utgiven2021-02-22
ISBN 9789151959481
Att fotografera är att se. Kameralinsen är ett tredje öga. Det är kopplat inte bara till det man känner till, utan också det man inte är medveten om, något aldrig sett, kanske något som väntar på att bli sett.Det tredje ögat är ett viktigt redskap på den upptäcktsfärden.Ty bilden kan tala det omedvetnas språk.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se