Denna artikel sponsras av författare/förlag

Crister Mattsson skriver om järnvägens betydelse för det svenska samhället

Crister Mattsson. Foto: Privat

Hur uppstod vårt svenska samhälle? Varför byggdes det aldrig någon järnväg till Sigtuna? Dessa två frågor är grundpelarna i Crister Mattssons kommande bok.

I den kommande boken med den långa titeln Det byggdes aldrig någon järnväg mellan Sigtuna och Ängsö – och våra industrisamhällen finns inte längre för de har ersatts av en global by reflekterar författaren Crister Mattsson över järnvägens betydelse för industrisamhället.

– Jag fick en tidskrift av en bekant, det var ett temanummer om järnvägar i Bergslagen. Där fanns bland annat en karta över Bergslagens alla järnvägar, alla gamla bruk och gruvor var anslutna till en järnväg för att kunna skeppa ut sina varor. Det var mycket intressant, och jag började läsa på mer om järnvägens betydelse för hela samhällets utveckling, säger Crister.

Crister bor sedan många år i Sigtuna och har skrivit flera guideböcker och andra verk med anknytning till bygden. Även i denna bok har han vävt in Sigtuna som en central punkt.

– Att det blev en bok av det var ett infall, jag hade egentligen inte tänkt påbörja ett nytt bokprojekt. Men jag kunde inte motstå det. Det här är en berättelse om varför det aldrig byggdes någon järnväg till Sigtuna.

Enligt Crister saknades inte möjligheter till en järnväg. Det gjordes initiativ för omkring 100 år sedan och staden fick ihop finansiering, så det berodde inte på ekonomiska skäl. 

– Man hade långa diskussioner, men det blev inget, säger han. Men just det blev Sigtunas framgångsfaktor. Att järnvägen passerade några mil utanför staden innebar att innerstaden inte utvecklades utan levde kvar i det förgångna – de olika tidsåldrarna finns kvar. Här finns minnesmärken ända sedan medeltiden och vikingatiden. Staden har bevarats tack vare att man inte byggde järnväg hit.

Kring Sveriges järnväg växte många kringverksamheter upp, som hotell och restauranger. Nya städer tog form vid knutpunkter. Järnvägen förde också med sig införandet av en nationell svensk tid. Tidigare bodde de flesta nära naturen och följde årstiderna, men med den stora järnvägsutbyggnaden kom nya behov. Tidtabellerna var viktiga, och man införde en gemensam Göteborgstid. Kring detta och mycket annat resonerar Crister om i boken.

– Jag har aldrig tidigare förstått vilken inverkan det här har haft på vårt land, hur järnvägen påverkade vårt samhälle. Men kommunikation har alltid varit den främsta drivkraften för samhällsutveckling, före järnvägen var det hamnar, vattenvägar och knutpunkter där vägar möttes.

Det byggdes aldrig någon järnväg till Sigtuna och Ängsö … : … och våra industrisamhällen finns inte längre för de har ersatts av en global by

av Crister Mattsson
Förlag: Vision & vetande
Språk: Svenska
Utgiven: 2021-02-11
ISBN: 9789180203005

I boken lyfter han också resonemanget om att det gamla samhället är utdöende.

– När alla bodde i mindre samhällen och byar fanns alla funktioner på plats i närheten. Det fanns olika yrkeskategorier som såg till att samhället fungerade. Numera lever vi alla i en global by, alla kompetenser finns inom ett knapptrycks åtkomst. Det är verkligen en strukturell förändring av hela vårt samhällssystem. Alla kan komma åt all kunskap i världen. Den gamla byn har ersatts av den globala, säger han och tillägger: 

– Boken är egentligen en filosofisk betraktelse över utvecklingen kring våra svenska bruk och industrisamhället. Jag ser fram emot att kunna åka runt och prata med folk och berätta om det här.

Crister har en handfull böcker bakom sig och har egentligen bara ett större projekt kvar, nämligen att skriva ihop sina egna minnen från arbetslivet.

– Jag är starkt intresserad av att hitta ett samarbete med något förlag som kan ta över mina böcker och förvalta dem åt mig. Jag har ju en liten katalog som fungerar, en del av böckerna tickar på rätt bra, särskilt de om kulturhistoria. Så om någon skulle vara intresserad av att driva mina böcker vidare får de gärna höra av sig, säger Crister.

Om författaren

Crister Mattsson bor i Sigtuna. Han har bland annat skrivit böckerna En vägvisare i Sigtuna, En vägvisare till det forna Sverige och En vägvisare på Ängsö. Han nås på crister.m@telia.com

Det byggdes aldrig någon järnväg till Sigtuna och Ängsö ... : ... och våra industrisamhällen finns inte längre för de har ersatts av en global by

Det byggdes aldrig någon järnväg  till Sigtuna  och Ängsö ... : ... och våra industrisamhällen finns inte  längre för de har ersatts av en global by
Författare
Förlag Vision & vetande
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor179
Vikt255 gr
Utgiven2021-02-11
SABNcabz Sigtuna
ISBN 9789180203005
Av en god vän fick jag en tidskrift om järnvägar i Bergslagen. Anledningen var att han hade sett att längst bak i tidningen fanns en notis om min bok; ”En vägvisare på Ängsö”. Det fanns en karta över Bergslagens alla järnvägar och alla platser med ett bruk eller gruva var också ansluten med en järnväg. Med stort intresse läste jag och insåg att järnvägen avlöste våra forntida vattenvägar genom Sverige när olika intressen byggde järnvägar mellan bruken och vattenvägarna. Hela Bergslagen (Västmanland, Dalarna, Närke Uppland och Gästrike) är fulla av bruk och många järnvägar som binder samman dem. Järnvägen skapade Sveriges och många andra länders, industriella framgångar. Idag är våra industrisamhällen utsatta för stora strukturella förändringar och det som en gång var Sveriges framtid är nu snarast en ekonomisk katastrof för samhället. Några platser fick aldrig någon järnvägsförbindelse, Sigtuna och Ängsö är ett par exempel. Just i deras fall blev detta istället deras framgångsfaktorer. Den här boken handlar om järnvägen och dess betydelse för vår utveckling samt en del om att det tidigare så framgångsrika samhället nu är på utdöende och har ersatts av en global by. Boken handlar också om varför det aldrig byggdes någon järnväg till Sigtuna eller Ängsö. Crister Mattsson har arit verksam på ett forskningsinstitut med fokus på frågor om bredband och samhälle. Crister har också tidigare gett ut: En vägvisare i Sigtuna och En vägvisare på Ängsö,
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se