Debutanten Maja Björklöv skriver om ett äktenskap som går sönder

Debutanten Maja Björklöv. Foto: Pressbild

Med boken Äktenskapet har jag försökt göra en litterär relationsroman av någonting jobbigt.

Inledningsvis var skrivandet en berättelse om otrohet. Ett sätt att efter ett decennium lägga det bakom mig. Få mer distans än bara tiden. Sätta punkt. Men efterhand växte historien.

Den kom att handla om mer; ett utforskande av tillkortakommanden, förälskelse, klass, ilska, tystnad, vänskap, jämvikt, acceptans. Framförallt om livet mellan trettio och fyrtio, när man har småbarn och ska försöka få ihop vardagen med familj och arbete. Den tiden av livet då man inte ens hinner läsa en bok.

Först skrev jag under semestrar, kvällar och helger, sedan på heltid. Jag har gått två år på Skrivarakademins heltidsutbildningar. Det var fantastiskt.

Innan arbetade jag i trettiosex år i reklambranschen. Efter många år med korrekturläsning och samtal om reklamtexter så har jag ett språk som förhoppningsvis är ovanligt lättbegripligt. Förebilden är Bodil Malmsten.

När jag inte skriver, läser eller är ute med hunden, då simmar jag. Förra året lärde jag mig att göra voltvändningar, det är jag också stolt över.

Äktenskapet

Äktenskapet

De var lyckliga, Hanna och Mårten.

Familjen, huset, resorna. Det var ett bra liv. 

Efteråt. Genom närtid, nutid och dåtid försöker Hanna förstå.
Vilka de var och vilka de blev.

Trohet, godtrogenhet, otrohet. Klass. Irritation, ilska. Makt, tigande och vanmakt. Förlåtelse, hämnd eller likgiltighet. Förälskelse, slentrian. Passion, vänskap. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL