ANNONS

Akademibokhandelns ägare Volati vill dela ut 843 Mkr till aktieägarna

Bilprovning är en bra affär, fråga Akademibokhandelns ägare Volati. Foto: iStock.

Coronakris? Akademibokhandelns ägare Volati vill dela ut hela 843 Mkr till ägarna av preferensaktier och stamaktier. Men det är inte bokhandeln som dragit in pengarna utan bilar.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det dröjer innan vi får siffrorna för hur 2020 gick i bokbranschen. Akademibokhandeln (och Bokus) ägs av investmentbolaget Volati som under 2020 ställde in utdelningarna med tanke på oron för hur covid-19 skulle påverka deras olika verksamheter.

Men nu skriver bolaget att ”Volatis styrelse föreslår en extrautdelning om 10,00 kronor per stamaktie med avstämningsdag 12 februari 2021. Utdelningen består av 1,10 kronor som var tänkt i ordinarie utdelning för räkenskapsåret 2019 samt av 8,90 kronor i extra utdelning med anledning av Volatis försäljning av Besikta Bilprovning. Styrelsen föreslår också preferensaktieutdelning i enlighet med bestämmelserna i bolagsordningen med ett sammanlagt vinstutdelningsbelopp om 30,80 kronor per preferensaktie, vilket inkluderar ett innestående belopp om 20,80 kronor. Föreslagen avstämningsdag för preferensaktieutdelningen är 5 februari 2021.”

ANNONS

Okej, det är alltså inte lysande bokförsäljning som ligger bakom utan affären där Volati sålde Besikta Bilprovning och tjänade 750 Mkr.

Men även osäkerhet kring tolkningen av reglerna för statligt stöd för korttidsarbete som gjorde att Volatis styrelse inför årsstämman den 25 juni 2020 drog tillbaka förslaget att lämna utdelning på preferensaktierna.

Nu har Volati utlyst en extra bolagsstämma som föreslås besluta om utdelningar om 843 miljoner kronor till stam- och preferensaktier, varav runt 706 Mkr kommer från Besikta-affären.

– Den föreslagna utdelningen bedöms ge Volati en lämplig kapitalstruktur. Med en skuldsättning som fortsatt är väl under det finansiella målet kommer Volati att ha ett stort förvärvsutrymme och goda förutsättningar att nå bolagets mål om en genomsnittlig årlig tillväxt i EBITA per stamaktie om minst 15 procent över en konjunkturcykel, säger Patrik Wahlén, styrelseordförande i Volati, i ett pressmeddelande.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL