Martin och Jimmy Lidberg har tillsammans vunnit allt man kan vinna inom brottning, med medaljer i VM, OS, EM, NM och SM. Idag är de aktuella med boken ”Brottarbröder : en fight för livet”. Foto: Pressbild/privat.

Söndagstuggare: Martin och Jimmy Lidberg om befrielsen i att berätta sin historia

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Martin och Jimmy Lidberg har tillsammans vunnit allt man kan vinna inom brottning – även VM och OS. Efter många år avslöjade de en familjehemlighet i en bok. Här berättar de om känslan efteråt.

Att berätta om vår största hemlighet, än mindre skriva en bok om det, var för ett par år sedan något vi aldrig ens kunde tänka oss. Men det är vad vi nu precis har gjort, och det har varit mer befriande än vad vi någonsin kunnat tro. 


ANNONS


Vi hade funderat på det ett tag innan vi tog beslutet, att berätta vår sanna historia, om det som nästan ingen kände till. Vi båda har varit hel del i offentligheten och berättat om med- och motgångar i våra idrottskarriärer. Vi var väldigt öppna om saker med det fanns något som vi hela tiden dolde för omgivningen. Till slut kom vi till en punkt då vi kände att vi var tvungna att berätta, inte bara för vår skull, utan för alla andra som går igenom samma eller liknande saker som vi gjort.  

Pappa var under vår uppväxt en av Sveriges allra största spelare. Han spelade för enorma summor på hästar, kort, casinon och slog vad om det mesta med sina spelpolare. Pappa var en legend inom spelkretsar i Stockholm. Han är charmig och karismatisk, en omtyckt man full av äventyr och upptåg. Men hans spelande hade minst sagt baksidor, det var ett skenande spelmissbruk som ledde till enorma skulder, ständiga lögner, andra missbruk och dödshot från kriminella. Det blev någonting som våra liv hela tiden kretsade kring på olika sätt, något vi alltid var tvungna att förhålla oss till.

Vi växte helt enkelt upp i ett kaos som bara ökade med åren och brottningen blev en fristad där tydliga regler gällde, men också någonting där vi kunde få ut vår egen ångest och mata vårt eget missbruk av kickar och endorfiner. Bara de allra närmaste kände till vad som skedde medan alla andra bara såg två framgångsrika idrottare. Vi insåg att vi faktiskt kan hjälpa folk genom vår berättelse, vi vet att många därute lever under förhållanden som liknar de vi växte upp med. Vi vet hur tufft det kan vara. Till slut tar man på sig skulden själv och det tar över ens egna tankar. 

Spelandet i Sverige har ökat lavinartat de senaste åren. Farsan var åtminstone tvungen att ta sig till en illegal spelklubb eller en travbana för att få sina kickar. Nu kan man spela bort allt man äger och har genom att trycka med fingret på mobilen, utan att ens kliva upp ur sängen. Detta är mer aktuellt nu än någonsin under pandemin då många är isolerade med sina skärmar som enda sällskap.

ANNONS

Vi insåg att vi med vår historia kan vägleda och inspirera många människor. Nästa steg blev att berätta för vår älskade pappa. Hur skulle boken komma att påverka honom? 

Det gick inte att komma ifrån att pappa och hans spelmissbruk hade en cental roll i vår berättelse. Det var en svår process för oss, just vetskapen om att pappa är en helt annan person utan sitt missbruk. Han är underbar, men missbruket för jävligt! Det är en hemsk sjukdom och man måste komma över stigmat som omger det. Det är först då man kan bli fri, både vi och han. 

Vi gjorde det, det var jobbigt och svårt. Men idag när känslorna hunnit lägga sig har vi kommit varandra närmare än någonsin. Personer som läst vår bok hör av sig och tackar på ett sätt vi aldrig hade kunnat föreställa oss. Det är en klyscha, men den är sann: att berätta gör en fri. Vi är glada att vi vågade!

Om gästbloggarna
Martin och Jimmy Lidberg har tillsammans vunnit allt man kan vinna inom brottning, med medaljer i VM, OS, EM, NM och SM. Idag är de aktuella med boken Brottarbröder : en fight för livet på Mondial förlag skriven tillsammans med Theodor Lundgren. Martin Lidberg driver GRITNEST med eget träningscenter för elitidrottare. Jimmy är fystränare för Hammarby fotbolls A-lag och driver Hälsokostbutiken Naturprodukter.se

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.