Denna artikel sponsras av författare/förlag

Boel Werner debuterar som romanförfattare med lantlig uppväxtskildring

Boel Werner, författare och illustratör. Foto: Martin Skwirzynski

Författaren och illustratören Boel Werner släpper sin första bok för vuxna. Här är jag nu är inspirerad av hennes egen uppväxt på en Smålandsgård på 70-talet.

Redan som ung tänkte Boel Werner att hon ville bli någon sorts kulturskapare, och hon utbildade sig till konstnär och illustratör. Men skrivandet har också alltid varit ett stort intresse. En dag satt hon där med en lucka mellan uppdragen, och bestämde sig för att själv skriva något som hon kunde illustrera. Det var startskottet till författarskapet.

Med sin senaste roman inräknad har hon idag skrivit totalt 18 böcker, men räknar man med dem hon har illustrerat är det ett sextiotal. Som barn- och ungdomsboksförfattare står hon bakom bland annat bilderböckerna Kraken, Hej då, mössan!, Holgers honung och andra bi-saker samt kapitelböcker och ungdomsromaner som Vild och Är du dum på riktigt?.

Här är jag nu är hennes debut som romanförfattare.

– Inte för att förringa barnböckerna, men den här historien är så personlig att allt jag tidigare gjort nu känns som om det har varit övning inför att skriva den här boken. Dels övning i gestaltning, dels övning i självförtroende – att verkligen bygga upp en insikt om att jag kan skriva. Utan den insikten hade det inte gått, säger hon.

Hon beskriver sin roman som ”en berättelse om en värld som egentligen var försvunnen”. Världen är en bondgård som ligger för sig själv i östra Småland. Där finns ett stort boningshus och ett antal uthus och lador. På gården bor flickan Iris med en missanpassad mor och en tjurskallig far, med farföräldrar på ovanvåningen och mängder av djur. Två äldre utflyttade bröder dyker upp då och då, men de kan inte bryta känslan av övergivenhet som präglar platsen och Iris tillvaro.

Mycket är hämtat från Boels egen uppväxt, och även flera av de tidigare barn- och ungdomsböckerna har haft med figurer från författarens barndom.

– Det är en ovanlig historia med väldigt mycket humor och med ovanliga karaktärer som jag tyckte kändes viktiga att skriva om. På sätt och vis är det hämtat från min egen uppväxt, framförallt miljön och världen.

Med avstamp i detta har hon låtit fantasin spela fritt, men bara i avsikt att förstärka och förtydliga det som faktiskt var.

Här är jag nu

Här är jag nu

  • Förlag: Calidris
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-11-04
  • ISBN: 9789188703286

Berättelsen har legat i bakhuvudet väldigt länge.

– Upplevelserna från min barndom var så pass speciella, både miljön och omgivningarna och de människor jag växte upp med. När jag har berättat för bekanta om min uppväxt har de alltid velat höra mer, säger Boel och fortsätter:

– Jag tror inte det är så många idag som har den här erfarenheten av att ha upplevt en värld som egentligen var borta redan när jag var barn. Det var 70-tal, men tack vare det ensliga läget på gården, att mina föräldrar fått mig när de var ganska gamla, och att mina farföräldrar, vilka båda var födda på 1800-talet, bodde i samma hus, var det som att växa upp i ett kvardröjande 30-, 40- eller 50-tal.

Som författare har Boel alltid haft en strävan efter att skildra landsbygden. Generellt är det mycket skildringar av staden i litteraturen, och landsbygden kommer lite i skymundan, tycker hon.

Hon berättar att hon är intuitiv och oplanerad i sitt skrivande.

– För mig handlar hela grejen om att jag måste skriva mig in i berättelsen om jag ska ha en chans att förstå vad som måste hända i historien och hur karaktärerna ska utvecklas.

Skrivprocessen med Här är jag nu har inneburit många omskrivna och raderade kapitel. Boken är anekdotiskt skriven med korta avsnitt ut olika perspektiv och parallellhandlingar, och att få ihop delarna till en sammanhängande historia var en utmaning.

– Det har varit svårt att förvandla sig själv, sina föräldrar och sin omvärld till gestaltning. Det är så lätt att halka in i en berättande ton istället, och att inte komma vidare från det som verkligen hände och de personer som faktiskt fanns. Det har krävt många, många omskrivningar för att komma bort från det privata.

– Jag visste först inte vad som skulle vara tyngdpunkten, men det blev till slut berättelsen om min hund som blev ett sammanhållande inslag som återkommer.

Illustrationerna på omslaget har hon gjort själv, och titeln Här är jag nu kom till när hon upptäckte att hon hade använt just denna formulering både precis i början och precis i slutet av boken.

– Jag har spillt allt mitt krut i den här boken, och folk frågar redan efter en fortsättning. För mig känns det mycket avlägset, men samtidigt vet jag att sådant snabbt kan ändra sig, säger Boel Werner.

Om författaren

Boel Werner bor i Ludvika i Dalarna, men kommer från en gård i Småland. Hon har man och två vuxna barn. Hon är utbildad konstnär och illustratör, och har levt i över 25 år som frilansande diversearbetare inom kulturen: som barnboksillustratör, grafisk formgivare och författare. Tillsammans med en kollega som är skådespelare skriver och framför hon skolteaterföreställningar och historiska spel. Under senare år har hon också gjort föreställningar med Kamishibai, en liten japansk bildteater där hon framför berättelser med egna illustrationer. Läs mer på boelwerner.com

Här är jag nu

Här är jag nu
Författare
Förlag Calidris
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor298
Vikt300 gr
Utgiven2020-11-04
SABHc
ISBN 9789188703286
Mina bröder är ute i världen. I den stora världen där det glittrande, glammande sjuttio-talet pågår; det händer att de dyker upp här hemma och låter mig få uppfatta ett återsken av det.   De placerar stereohögtalarna i ett öppet fönster på övervåningen och lägger på en skiva med David Bowie. Flinande skruvar Anders upp volymen så det ekar över våra skruttiga uthus, över skogen och hagarna: Time takes a cigarette, puts it in your mouth.   ”Vad är det för jävla oväsen”, skriker pappa nerifrån backen. ”Sänk!” Men Anders höjer lite till. Oh no, love, you’re not alone.     I det stora, dragiga huset långt ute på landet växer Iris upp, med två äldre föräldrar och med farföräldrarna på undantag en trappa upp. Lyssnande, spanande, spejande rör hon sig genom tillvaron, på jakt efter svar. Men i en värld där ingen – allra minst de vuxna – kan skilja på då och nu, sanning och lögn, fantasi och verklighet, blir Iris tvungen att skapa sina egna svar. Dra sina egna slutsatser.   Boel Werner är uppvuxen på en gård i Småland men bor sedan länge i Dalarna.   Här är jag nu är en hejdlöst rolig, såväl som djupt gripande skildring av en uppväxt på 1970-talet – fylld av igenkänning för alla som var unga då.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se