Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening (foto: Elisabeth Ohlson) efterlyser tydliga besked från regeringen om bibliotekens öppethållande. Stockholms stadsbibliotek (foto: iStock) är ett av många som stängde efter regeringens presskonferens. Montage: Boktugg.

Ska bibliotek stänga? Svensk biblioteksförening efterlyser klara besked

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bibliotek bör stänga – eller inte? Regeringen sa först att de borde göra det, men ändrade sedan rekommendationerna. Svensk biblioteksförening ser allvarligt på den felaktiga informationen.

– Att felaktigt gå ut med information att biblioteken ska vara stängda är mycket allvarligt och får stora konsekvenser för människors åsikts- och yttrandefrihet, säger Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, i ett uttalande.

Vid en hastigt inkallad presskonferens fredagen den 18 december meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att nya restriktioner skulle införas för att bromsa smittspridningen av Covid-19. Bland uppräkningen av de ”icke-nödvändiga” verksamheter som pekades ut nämndes landets bibliotek, vilka rekommenderades att stänga.

Det skapade helgarbete runtom i landets 290 kommuner där alla arbetade intensivt med att tolka de nya restriktionerna. Effekten blev att i stort sett all folkbiblioteksverksamhet i landet nu är stängd, vilket bibliotekens användare snabbt har märkt.

Men igår uppdagades det att rekommendationerna på regeringens och Folkhälsomyndighetens webbplatser ändrats och nu inte längre nämner bibliotek bland de verksamheter som bör vara stängda. Informationen på krisinformation.se är dock oförändrad. Anledningen till denna förvirring beror på bristande samordning inom Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten. Resultatet är stängda folkbibliotek vilket gör det omöjligt för dem att uppfylla kraven i bibliotekslagen.

– Vi förväntar oss att regeringen och ansvariga myndigheter omedelbart klargör vad som gäller så att biblioteken får en chans att på ett smittsäkert sätt hålla så stor del av sin verksamhet igång, fortsätter Karin Linder.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL