ANNONS

Ska bibliotek stänga? Svensk biblioteksförening efterlyser klara besked

Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening (foto: Elisabeth Ohlson) efterlyser tydliga besked från regeringen om bibliotekens öppethållande. Stockholms stadsbibliotek (foto: iStock) är ett av många som stängde efter regeringens presskonferens. Montage: Boktugg.

Bibliotek bör stänga – eller inte? Regeringen sa först att de borde göra det, men ändrade sedan rekommendationerna. Svensk biblioteksförening ser allvarligt på den felaktiga informationen.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

– Att felaktigt gå ut med information att biblioteken ska vara stängda är mycket allvarligt och får stora konsekvenser för människors åsikts- och yttrandefrihet, säger Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, i ett uttalande.

Vid en hastigt inkallad presskonferens fredagen den 18 december meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att nya restriktioner skulle införas för att bromsa smittspridningen av Covid-19. Bland uppräkningen av de ”icke-nödvändiga” verksamheter som pekades ut nämndes landets bibliotek, vilka rekommenderades att stänga.

Det skapade helgarbete runtom i landets 290 kommuner där alla arbetade intensivt med att tolka de nya restriktionerna. Effekten blev att i stort sett all folkbiblioteksverksamhet i landet nu är stängd, vilket bibliotekens användare snabbt har märkt.

Men igår uppdagades det att rekommendationerna på regeringens och Folkhälsomyndighetens webbplatser ändrats och nu inte längre nämner bibliotek bland de verksamheter som bör vara stängda. Informationen på krisinformation.se är dock oförändrad. Anledningen till denna förvirring beror på bristande samordning inom Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten. Resultatet är stängda folkbibliotek vilket gör det omöjligt för dem att uppfylla kraven i bibliotekslagen.

– Vi förväntar oss att regeringen och ansvariga myndigheter omedelbart klargör vad som gäller så att biblioteken får en chans att på ett smittsäkert sätt hålla så stor del av sin verksamhet igång, fortsätter Karin Linder.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL