ANNONS

Jakob Márky gjorde kortfilm av ett kapitel i Magnus Dahlström-bok

Författaren Magnus Dahlström. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Ett kapitel ur Magnus Dahlströms kritikerrosade roman ”Förhör” har blivit kortfilm genom Jakob Márky – och nominerats till priset Startsladden på Göteborgs filmfestival.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det är tio år sedan något som Magnus Dahlström skrivit hamnade på en bioduk. Då var det hans originalmanus ”Ond tro” som filmatiserades av Kristian Petri. Nu har Jakob Márky gjort kortfilm av ett av kapitlen i boken Förhör, som publicerades i våras, och han har planer för mer.

– Jag har rättigheterna till att filmatisera hela romanen. Jag skulle gärna göra en tv-serie av den, säger Márky.

ANNONS

Hans filmatisering av Förhör är en av åtta kortfilmer som nominerats till priset Startsladden som delas ut på Göteborgs filmfestival i januari.

Romanen Förhör består av femton kapitel där en anonym civilanställd utredare hos polisen får i uppdrag att följa upp anmälningar av sådana fall som andra inte har tid med. Fall som många kanske menar borde läggas åt sidan. Men för denna anonyma utredare blir några av fallen mer personliga.

Anti-crime

Boken, som publicerades i mars i år, hyllades av kritikerna. Många menade att den påminde om Kafkas ”Processen”, men sedd från andra sidan.

– Det handlar om en person som befinner sig i ett maktlöst limbo. Det är befriande med anti-crime, det viktiga är människorna, inte att få ett svar. Jag tycker om spänningsromaner där fallet inte är det viktiga, säger Jakob Márky och fortsätter:

– För mig är det här årets bästa bok. Jag träffade Dahlström och förklarade vad jag ville. Till exempel att jag inte ville visa ansikten. De är ett sätt att skapa dissonans.

Márky förklarar att hans idé om att göra en tv-serie av bokens femton kapitel skulle gå ut på att göra alla avsnitt korta.

– Kanske så där tio minuter per avsnitt.

Vill göra långfilm

Som spelfilmsregissör har Márky hittills gjort fem kortfilmer, ”Förhör” inkluderad. Senast i vintras var han aktuell med ”Midas”, där Johan Widerberg gjorde samtliga roller. Widerberg förekommer även i ”Förhör”, men där som en röst i telefon.

”Midas” tävlade om Startsladden-priset på Göteborgs filmfestival i fjol, och nu har alltså Márkys förhoppning om att bli nominerad även med ”Förhör” blivit verklighet.

– Men det är synd att inte kunna visa filmen på Draken. Det är ju kronjuvelen. Festivalen kommer ju att vara helt digital.

Jakob Márky har ett par långfilmsprojekt han hoppas kunna få stöd till. Medan han väntar på det har han fått finansiering till ännu en kortfilm.

– Den är med Johan Rabaeus, som spelar sig själv, avslöjar han.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Jakob Márky

Aktuell med: Kortfilmen ”Förhör”.

Bakgrund: Jakob Márky har tidigare regisserat flera kortfilmer och reklamfilmer samt videoverket ”Salle 2:118 Siri” som visades på Moderna museet i Stockholm 2011.

2012 tilldelades han manuspriset ”Efter Bergman” för bästa kortfilmsmanus till filmen ”Fuga”.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL