Jakob Márky gjorde kortfilm av ett kapitel i Magnus Dahlström-bok

Författaren Magnus Dahlström. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Ett kapitel ur Magnus Dahlströms kritikerrosade roman ”Förhör” har blivit kortfilm genom Jakob Márky – och nominerats till priset Startsladden på Göteborgs filmfestival.

Det är tio år sedan något som Magnus Dahlström skrivit hamnade på en bioduk. Då var det hans originalmanus ”Ond tro” som filmatiserades av Kristian Petri. Nu har Jakob Márky gjort kortfilm av ett av kapitlen i boken Förhör, som publicerades i våras, och han har planer för mer.

– Jag har rättigheterna till att filmatisera hela romanen. Jag skulle gärna göra en tv-serie av den, säger Márky.

Hans filmatisering av Förhör är en av åtta kortfilmer som nominerats till priset Startsladden som delas ut på Göteborgs filmfestival i januari.

Romanen Förhör består av femton kapitel där en anonym civilanställd utredare hos polisen får i uppdrag att följa upp anmälningar av sådana fall som andra inte har tid med. Fall som många kanske menar borde läggas åt sidan. Men för denna anonyma utredare blir några av fallen mer personliga.

Anti-crime

Boken, som publicerades i mars i år, hyllades av kritikerna. Många menade att den påminde om Kafkas ”Processen”, men sedd från andra sidan.

– Det handlar om en person som befinner sig i ett maktlöst limbo. Det är befriande med anti-crime, det viktiga är människorna, inte att få ett svar. Jag tycker om spänningsromaner där fallet inte är det viktiga, säger Jakob Márky och fortsätter:

– För mig är det här årets bästa bok. Jag träffade Dahlström och förklarade vad jag ville. Till exempel att jag inte ville visa ansikten. De är ett sätt att skapa dissonans.

Márky förklarar att hans idé om att göra en tv-serie av bokens femton kapitel skulle gå ut på att göra alla avsnitt korta.

– Kanske så där tio minuter per avsnitt.

Vill göra långfilm

Som spelfilmsregissör har Márky hittills gjort fem kortfilmer, ”Förhör” inkluderad. Senast i vintras var han aktuell med ”Midas”, där Johan Widerberg gjorde samtliga roller. Widerberg förekommer även i ”Förhör”, men där som en röst i telefon.

”Midas” tävlade om Startsladden-priset på Göteborgs filmfestival i fjol, och nu har alltså Márkys förhoppning om att bli nominerad även med ”Förhör” blivit verklighet.

– Men det är synd att inte kunna visa filmen på Draken. Det är ju kronjuvelen. Festivalen kommer ju att vara helt digital.

Jakob Márky har ett par långfilmsprojekt han hoppas kunna få stöd till. Medan han väntar på det har han fått finansiering till ännu en kortfilm.

– Den är med Johan Rabaeus, som spelar sig själv, avslöjar han.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Jakob Márky

Aktuell med: Kortfilmen ”Förhör”.

Bakgrund: Jakob Márky har tidigare regisserat flera kortfilmer och reklamfilmer samt videoverket ”Salle 2:118 Siri” som visades på Moderna museet i Stockholm 2011.

2012 tilldelades han manuspriset ”Efter Bergman” för bästa kortfilmsmanus till filmen ”Fuga”.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL