ANNONS

Dagbok för alla våra läsare (Julkalender 2020) – dag 17

Dagbok för alla våra läsare, kallar vi 2020 års julkalender. Bilder: iStock. Montage: Boktugg.

Julpanik i nyhetsverkstaden och ett nytt Analysbrev. Och så funderingar på 2021.

Idag rivstartade morgonen med ett pressmeddelande som låg och väntade när jag startade datorn. Det blev en snabb rewrite och en kort intervju som resulterade i två texter:

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Så vad handlar detta om, vad är poddböcker? Den frågan besvarar Tove i den andra artikeln. Jag tänker att jag ska skriva lite om det i en av morgondagens nyhetsbrevstexter.

ANNONS

Ett annat pressmeddelande med goda nyheter från norra delen av Sverige: Nordsken får 4,5 miljoner av Skellefteå kommun – eventet tryggat 2021-2023. Kommunen går alltså in med 1,5 Mkr per år i detta arrangemang som var ett av många som tvingades ställa in 2020.

En ny satsning på en skrivartävling för yngre förmågor: Nya texttävlingen Unga skriver för unga vill locka unga samtidsskildrare.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

En annan mer kuriosa-nyhet: Brev från Simone de Beauvoir sålda för 600 000 kr får mig att fundera över vad som kommer att ske om femtio år – säljs då en känd författares Instagramflöde eller mejlbox? Kanske Messengerkonversationer mellan två författare? Där fick ni några idéer till nästa års listor, alla förlag.

Dagens stora uppgift var ändå Analysbrevet. Kanske det sista före jul, har inte riktigt bestämt mig. Kanske har läsarna fokus på andra saker vid den här tiden om en vecka. Skicka ut ett Analysbrev på julafton vore något i och för sig …

Att jobba med pseudonymer och anonyma författare är titeln på veckans Analysbrev som alltså går ut till dem som är Insider Business-prenumeranter där vi djupdyker i något aktuellt ämne eller trend.

Många planerar nu för 2021, inte minst förlagen med tanke på att 2020 nu är i återförsäljarnas händer. Jag fick frågan vad planen är för Boktugg nästa år och fick fundera i några minuter. Listade sedan snabbt fem projekt eller områden som ska utvecklas. En del större strategiska beslut och överväganden behöver också göras utöver en myriad av små förbättringar.

En större fråga är förstås hur vi kan hjälpa förlagen att sälja fler böcker – och ta betalt för det och i sin tur finansiera journalistiken. Kul att se att Christina Larsson som hade live-release på vår Facebooksida förra veckan nu ligger etta på Storytels topplista med sin bok. Jag säger inte att det bara är den där livesändningens förtjänst, men … 😁

Jag passade faktiskt på att skriva några korta notiser idag, dem vi kallar Uppsnappat, som vi borde ha fler av varje dag. Det finns ju så mycket spännande att rapportera i litteraturens värld.

Den där första notisen är lite speciell. Kanske undrar du vem Terry Kay var. Bara två av hans arton böcker är utgivna på svenska. Men min kollega Conny fastnade för en av dem som ung och för två år sedan lyckades han få kontakt med den då 80-årige Terry för en intervju. Läs den: Jakten på författaren Terry Kay och en vit hund är en story i sig!

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL