ANNONS

Nya texttävlingen Unga skriver för unga vill locka unga samtidsskildrare

Balsam Karam sitter i juryn för det nya priset Unga skriver för unga. Arkivbild: Christine Olsson/TT.

Tensta konsthall och Almapriset vill få unga att skildra sin samtid under pandemin i text. Unga skriver för unga heter ett nyinstiftat pris, dit alla mellan 10 och 18 år kan skicka in noveller, poesi eller kanske tecknade serier.

Balsam Karam, som romandebuterade med Händelsehorisonten 2018 och arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek, är en av jurymedlemmarna. Hon hoppas framför allt att juryn får se många inskickade bidrag.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

– Så som jag minns det hade jag någon sorts glöd inför skrivandet i den åldern. Jag hoppas att man vågar skicka in det man har skrivit. Att man vågar lämna ifrån sig det. Jag föreställer mig att det kommer skickas in en hel del poesi. Poesi för unga är som en egen genre och den hoppas jag få ta del av, säger hon.

ANNONS

”Hjälper att skriva”

Enligt arrangörerna av Unga skriver för unga så kan bidragen bestå av ”dikter, noveller, sci-fi, låttexter, romaner, filmmanus, pjäser, tecknade serier eller dagboksanteckningar”. Det viktiga är att man skildrar sin samtid och livet år 2020.

– Det är en sak att vi har en pandemi, men när saker som till exempel Black lives matter får global uppmärksamhet så ger det ytterligare en dimension som jag tror att många känner igen sig i, säger Balsam Karam.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

– Unga brottas precis som äldre med de här frågorna. För mig så hjälper det att skriva, att man då får tillfälle att tänka medan man gör någonting. Jag tror att många som skriver in har erfarenheter av rasism och det är superviktigt att de får ner sina tankar på pränt, säger Balsam Karam.

”Alla kan bli författare”

TT: Vad vill du säga till dem som funderar på att skicka in något de har skrivit?
– Jag är övertygad om att alla kan bli författare, man måste bara hitta den form som passar en bäst. Jag vill säga att: Tro inte att det inte kommer att gå bra. Man måste skicka in, det är det första och även största steget. Förhoppningsvis kommer vi att kunna ge svar som vidareutvecklar ens förmåga, säger Balsam Karam.

Text: Ann Edliden/TT

Fakta: Det här är Unga skriver för unga

Pristet instiftas av Astrid Lindgren Memorial Award, Alma, och Tensta konsthall och delas ut med stöd från Kulturrådet. Bidragen ska ha skrivits av ungdomar mellan 10 och 18 år. Två eller fler personer kan skriva texterna tillsammans.

Förstapristagaren får 3 000 kronor, andrapristagaren 2 000 kronor och tredjepriset är på 1 000 kronor.

Förutom Balsam Karam består juryn av Amar Jasarevic, Pavlina Spanos, Mårten Sandén och Hanna Nordell.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL