Denna artikel sponsras av författare/förlag

Susanne Schemper: Obehaget anas alltid under ytan – även när miljöerna är idylliska

Författaren Susanne Schemper. Foto: Pressbild

Sinnesvilla är del tre i Susanne Schempers ljudboksserie om det halländska samhället Solinge. Gunilla Leining har läst in den psykologiska spänningsromanen.

Susanne Schemper berättar att hon gick omkring med en massa olika berättelser i huvudet under många år. Hon började skriva, men kom aldrig längre än till inledningen. 

– Jag har alltid läst väldigt mycket, och då och då slängde jag ur mig att en vacker dag ska jag också skriva en bok. Men jag tog inte tag i skrivandet ordentligt förrän jag tog min dröm och mig själv på allvar. Som för många andra var det en skrivkurs som fick mig att inse att skrivandet måste bli en del av mitt liv på riktigt, säger hon.

Hon har nu en handfull romaner och noveller i bagaget, och i varje bok hon har givit ut finns det teman som återkommer. Hämnd är ett sådant. 

– Jag skriver i genren psykologisk spänning, och min ambition är alltid att det ska vara spännande, men utan överdrivet våld. Spänningen finns i det som sker, eller inte sker, mellan karaktärerna och ofta är det andra starka känslor eller drivkrafter som löper som en röd tråd genom en berättelse.

Ljudboksserien om Solinge inleddes år 2019 med Svinstian. När Susanne skrev på boken växte det fiktiva samhället Solinge fram. Hon är själv född och uppvuxen utanför Halmstad, och det halländska landskapet fick inspirera miljöerna.

– När jag upptäckte hur otroligt roligt det var att skapa ett samhälle i fantasin, så kändes det självklart att fortsätta utveckla Solinge i ett par böcker till. Så det är alltså platsen som förbinder böckerna, men läsaren får lära känna en ny del av Solinge varje gång. Karaktärerna är nya i varje bok även om någon eller några karaktärer får skymta förbi i bakgrunden i någon scen; ett roligt sätt att flirta med de som läst de tidigare böckerna. Sedan har böckerna även stämningen och känslan gemensamt. Det är mörkt och obehaget anas alltid under ytan – även när miljöerna är idylliska. 

Uppföljaren Ta min själ kom i januari 2020. Nu släpper Word Audio Publishing den tredje boken i serien, Sinnesvilla, som handlar om tre kvinnor som alla bor granne med samma man.

Vanessa, som är från Filippinerna, tillbringar sin första vinter i Sverige och skräms av mörker och ensamhet. Lena är i medelåldern, nyinflyttad och taggad inför nystart mitt i livet. Alice är i sjuttioårsåldern, har mycket integritet och döljer något bakom den behagliga och lugna ytan. 

– Det är tre väldigt olika kvinnor, och jag tror att man behöver läsa eller lyssna för att lära känna dem väl, säger Susanne. Kvinnorna har inte alls så mycket gemensamt egentligen utan det som för dem samman är, utan att han är medveten om det, grannen Janne. Genom att han beter sig alltmer obehagligt och gör att området känns otryggt, blir han kvinnornas gemensamma fiende …

I Sinnesvilla får läsaren följa berättelsen ur allas perspektiv, och med det hoppas Susanne att man får en varierad bild av karaktärerna. För i Jannes ögon gör han inga fel alls. Han är ett offer för omständigheterna, han är bitter och arg på världen. Men så ser han inte ut i Lenas ögon när han besöker henne på kliniken där hon är sjukgymnast. Eller i Vanessas ögon när hon möter honom i skogen.

Sinnesvilla släpps som ebok den 16 december och ljudbok den 28 december hos streamingtjänsterna. Omslag: WAPI

– Det som lockade var att skriva om Janne för han är så omedveten om hur han beter sig och vägrar ta ansvar för sitt beteende. Att han sedan börjar bete sig oberäkneligt är en viktig spänningsfaktor i boken. Han missbrukar både alkohol och medicin, och det är klart att man kan fundera över hur berättelsen hade utvecklat sig om han inte hade haft de här missbruken, säger Susanne och fortsätter: 

– Sedan är det lockande att skriva en berättelse som utspelar sig på en begränsad yta i ett lugnt område. Vem vet vad som sker bakom stängda dörrar och nerdragna jalusier? Vem vet vem som står och tittar ut bakom gardinen, som iakttar och håller ett öga på sina grannar? Det har varit väldigt roligt att skriva Sinnesvilla, och jag har även lyckats skrämma upp mig själv i ett par obehagliga scener.

Hur är det att skriva direkt för ljud?
– Jag tror att mitt naturliga sätt att skriva passar väl för ljud. Jag gillar att berätta i kronologisk ordning, jag har relativt få karaktärer för lyssnaren att hålla reda på och skriver ganska korta kapitel. Så jag känner inte att jag har behövt anpassa mitt sätt att skriva så mycket. Man får vara lite extra uppmärksam på upprepningar eller namn som är för lika varandra, men det brukar lösa sig under språkgranskning och korrektur. 

Böckerna i Solingeserien finns att läsa som eböcker eller lyssna på i streamingtjänsterna i inläsning av Gunilla Leining, som är en av de mest populära inläsarna hos streamingtjänsterna i år.

– Jag tycker att Gunilla är en av de bästa. Både hennes röst och sätt att läsa, säger Susanne, som själv lyssnar på en hel del ljudböcker. 

– Jag lyssnar i snitt på en bok i veckan och är definitivt ljudboksberoende. Jag tycker att det är helt fantastiskt att alltid ha en bok tillgänglig i telefonen och vet ärligt talat inte vad jag skulle göra utan ljudböcker, säger Susanne.

Om författaren

Susanne Schemper är född och uppvuxen i Halmstad, men bor numera med sin familj i Lerum. Hon arbetar som utvecklingsledare på idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs Stad. Susanne debuterade 2018 med spänningsromanen Osynlig närvaro som utspelar sig i Göteborg. 
Facebook: Susanne Schemper – SkrivLiv
Instagram: skrivlivsschemper

Om Sinnesvilla

När Janne drabbas av ryggskott och blir ofrivillig fånge i hemmet föds en idé. Han avskyr sin chef och får för sig att fejka en utmattningsdepression för att förlänga sjukskrivningen. När han sedan oväntat blir arbetslös får sömnlöshet och ångest honom att missbruka sprit och medicin. Han hamnar i en ond spiral och beter sig alltmer oberäkneligt. Enda ljusglimten är besöken hos sjukgymnasten Lena, som dessutom visar sig vara hans nyinflyttade granne. 

Vanessa lever ensam medan pojkvännen Richard arbetar till sjöss. Mörkret och tystnaden skrämmer henne och i ett försök att bryta isoleringen bestämmer hon sig för att lära känna sina grannar. Detta beslut leder till oväntad vänskap, men också till flera skrämmande händelser.
En av grannarna är den äldre kvinnan Alice. I hennes förflutna finns ett mörker som hon gör sitt bästa för att trycka undan. 

Lena känner sig illa till mods i Jannes sällskap, samtidigt som hon är underligt attraherad av honom. I ett svagt ögonblick välkomnar hon Janne i sitt hem. Och därefter förändras allt, inte bara för henne.

Sinnesvilla kommer som ebok den 16 december och ljudbok den 28 december hos Bookbeat, Storytel eller Nextory

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se