Denna artikel sponsras av författare/förlag

Thomas Svenssons historiska relationsroman är ett svartsjukedrama med blodigt slut

Thomas Svensson debuterar med den historiska romanen Blodgärning. Foto: Ulrika Hägglund

Blodgärning är inspirerad av ett verkligt mord år 1905 utanför Sundsvall. Thomas Svensson ville skildra den marginaliserade grupp som kallades för fiskesamer.

Den historiska romanen Blodgärning är inspirerad av en verklig händelse, ett mord som begicks på Alnön utanför Sundsvall, inte långt ifrån där författaren själv bor. Mördaren tog sedan livet av sig och det fanns gott om vittnen på platsen. Sundsvalls Tidning konstaterade två dagar senare, den 29 juni 1905, att det handlade om ett svartsjukedrama. 

De inblandade tillhörde ett bortglömt marginalsamhälle, grupper av bofasta samer i södra Norrlands kustland. Bland dessa fanns mördarens far, den siste sockensamen i Alnö socken. 

– Sockensamen var en av bönderna beskyddad same med mycket speciella arbetsuppgifter som kastrering och avlivning av hästar, hundar och katter, saker som allmogen av hävd inte ville befatta sig med. I flera hundra år fanns det en sockensame i varje socken från Västerbotten i norr till Uppland i söder, säger Thomas.

Hans samhällsengagemang vaknade när han insåg hur illa behandlade de bofasta samerna var. De var utstötta människor som levde vid sidan av bondesamhället, som beskylldes för att stjäla fisket och som man i största allmänhet inte ville ha med att göra. Så småningom smälte de in i det nya samhället, men stigman levde kvar långt in på 1900-talet.

– I det här sammanhanget utspelar sig mitt fiktiva drama. Vissa citat kommer från verkligheten, men jag har hittat på jagpersonen i dramat, eftersom ingen vet vem det var. Vi får följa de båda huvudpersonerna från det att de träffas som unga fram till året då mordet begås. Handlingen drivs av två historiska nedslag då avgörande händelser inträffar som ska prägla deras förhållande livet ut. 

Blodgärning

Blodgärning

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-10-30
  • ISBN: 9789189219885

Suni Maria, jaget i berättelsen, är i grund och botten en snäll och rejäl person men vilsen, präglad av självförakt och de familjehemligheter som tynger henne under uppväxten. Erik är hennes motsats, en handlingskraftig psykopat med mycket ondska och mörker i sig. De båda dras till varandra, som av en osynlig kraft, utan att de förstår varför. Mellan dem finns Kåmberg, sockensamen, som gör så gott han kan, men hans välvilja ska visa sig vara missriktad. När Suni Maria till sist inser hur allt hänger ihop är det för sent, katastrofen är oundviklig.

– Suni Maria levde ett hårt men lyckligt liv i nästan ett halvt sekel. Ändå har jag valt att skriva om de år då hennes familjehemligheter slår med full kraft och hotar att förgöra henne. Med det sagt så ska man veta att i min debutroman skymtar en vacker kärlekshistoria som egentligen förtjänar mycket större utrymme, den som blir hennes tröst i livets sista svåra ögonblick, säger Thomas och fortsätter:

– Det psykologiska spelet mellan människor intresserar mig. Vi har alla familjehemligheter som vi dras med, sådant som kan förbli osagt och är intressant för en författare. Jag är mycket nöjd med mitt liv. Ändå hämtar jag inspiration från de mörka sidorna. Det är helt enkelt lättare att skriva om mörkret.

Är mordet välkänt i dina hemtrakter?
– Det är inte okänt, många i trakten har hört talas om det eller är till och med släkt med de inblandade personerna. Historien om samerna som bodde här längs kusten är dock inte så välkänd, man har inte pratat om det. De var otroligt marginaliserade, men sedan assimilerades de i befolkningen och till slut ville man inte kännas vid att man kom från den här gruppen.

Det var för ungefär tio år sedan som Thomas började planera för att skriva en roman, och han har ägnat runt åtta år åt att lära sig hantverket – även om han har skrivit mycket tidigare i jobbet som copywriter inom reklambranschen. 

Redan nu håller han på med en ny bok som är tänkt att vara klar någon gång nästa år. Även det blir ett drama i 1800-talsmiljö.

– Sena 1800-talet är en spännande period och en omvälvande tid i samhället. Det är nära i tiden och ganska lätt att hitta fakta om, men ändå så pass avlägset att fantasin kan ges rejält utrymme.

Om författaren

Thomas Svensson bor med sin hustru Ulrika på Alnön utanför Sundsvall. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, och har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid. Han debuterar med det historiska relationsdramat Blodgärning.

Blodgärning

Blodgärning
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor256
Vikt350 gr
Utgiven2020-10-30
SABHc
ISBN 9789189219885
Året är 1905.       Suni Maria står på en färja som glider genom dimbankarna mot ön där hon levt hela sitt liv. Så ropar någon ett namn och allt kommer tillbaka. På färjan finns Erik som hon gjort allt för att försöka glömma, han som nästan blev hennes död. Panik s­lagen låter hon sig omfamnas av mannen som aldrig mer skulle få komma nära henne.Blodgärning är en dramatisk och gripande berättelse om den lungsjuka Suni Maria som tvingas återuppleva sina svåra upp­växtår tillsammans med den nyckfulle och våldsamme Erik. Utan att de själva förstår varför svetsas deras öden samman ända in i döden. Thomas Svenssons debutroman handlar om mörka familje­hemligheter, skuld och frigörelse. Den är inspirerad av en verklig händelse, ett mord som begicks strax intill författarens bostad. Romanen utspelar sig i ett lokalsamhälle som har fallit i glömska, en bofast samebefolkning i södra Norrlands kustland.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se