Minst ett exemplar av varje tryckt bok ska sparas

Sveriges forskningsbibliotek behöver stärka sitt samarbete kring bevarande och gallring av fysiska samlingar. Annars är risken att viktigt material går förlorat för framtidens forskare. I rapporten Allt åt alla för alltid föreslås ett nationellt ramverk och en vision för det gemensamma arbetet.
Visionen kan sammanfattas i att ”forsknings­biblioteken samverkar långsiktigt och tar ett gemensamt ansvar för att spara, bevara och tillgängliggöra material för dagens och framtidens behov för alla sina målgrupper”. Arbetsgruppen föreslår att minst ett exemplar av det svenska trycket ska bevaras som ”samhällets minne”. Utöver det ska även ett tillräckligt antal exemplar sparas. Det är också viktigt att materialet tillgängliggörs på ett effektivt sätt, via till exempel digitalisering och fjärrlån. För att sökbarheten ska vara god måste materialet förses med kvalitativ metadata, skriver Kungliga Biblioteket i ett pressmeddelande.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL