BookExpo och BookCon i USA läggs ner – hoppas återuppstå i ny form

I bakgrunden konferensanläggningen Javits Center i New York där Book Expo America arrangerats fram till 2020 då arrangemanget ställdes in. Nu lägger arrangören ner hela eventet. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

USA:s största bokmässa BookExpo läggs ner, meddelar arrangören ReedPop idag. Den kommer inte att genomföras 2021 utan ”pensioneras” i sin nuvarande form.

Det är Publishers Weekly som rapporterar att ReedPop (en del av Reed Exhibitions) tagit beslut om att ”pensionera” BookExpo samt de tillhörande evenemangen BookCon och Unbound.

I år flyttades BookExpo först från maj till sommaren för att sedan förvandlas till ett helt digitalt arrangemang under de ursprungliga datumen 26–31 maj.

Med tanke på den ”fortsatta osäkerheten kring in-person-events vid denna tid” har företaget beslutat att ”den bästa vägen framåt är att pensionera den nuvarande versionen av evenemang medan de utforskar nya vägar att möta behoven av en fusion av fysiska och virtuella evenemang”.

ReedPop för nu diskussioner med förlag, bokhandlare och andra samarbetspartner för att undersöka hur de kan återuppbygga evenemangen.

Reed Exhibitions (som även arrangerar London Book Fair och Livre Paris) har drabbats hårt av covid-19-pandemin. Under de första nio månaderna i år minskade intäkterna med 70 procent, enligt Publishers Weekly. För helåret räknar de med att omsättningen sjunker från 1,3 miljarder pund 2019 till mellan 330 och 360 miljoner pund. Trots kraftiga nedskärningar, inklusive uppsägningar, räknar företaget med att göra en förlust på runt 200 miljoner pund (motsvarande 2,3 miljarder kronor) under 2020.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL