Denna artikel sponsras av författare/förlag

30 timmars litteratursamtal med finlandssvenska författare livesänds 4–6 december

Några av de medverkande på Bokström 2020. Fr v: Aapo Roselius, Hanna Ylöstalo, Merete Mazzarella, Sofia Torvalds, Juha Itkonen, Kjell Westö, Jenny Lucander, Edith Hammar, Axel Åhman, Jeanette Björkqvist, Agneta Enckell, Katarina Gäddnäs, Fredrik Sonck, Eva Frantz, Rosanna Fellman, Charlotta Buxton, Johannes Ekholm, Josefin Sonck. Foto: Pressbild/SLS

Evenemanget Bokström äger rum 4–6 december 2020 på bokstrom.fi. Det blir 60 författarsamtal och diskussioner om aktuella ämnen – gratis för tittarna.

Bakom livestreamen står Svenska litteratursällskapet i Finland i samarbete med Hufvudstadsbladet. Streamen är gratis för tittarna och kan följas var som helst i världen. Medverkar gör bland andra Kjell Westö, Karin Erlandsson, Anna Järvinen och Tua Forsström.

Svenska litteratursällskapet i Finland jobbar på olika fronter för att få synlighet för finlandssvensk litteratur i Sverige. Bland annat har de just nu ett pågående samarbete med Vi Läser, där det andra gemensamma finlandssvenska numret nyligen har kommit ut (och kan läsas gratis här).

– Det är ganska få finlandssvenska författare som faktiskt har ett förlag i Sverige, trots att de finska förlagen jobbar hårt för att sälja in sina författare. Vi har en stark litterär tradition, och det kommer ut så mycket bra finlandssvensk litteratur som aldrig riktigt får någon synlighet på den svenska marknaden. Konkurrensen är hård och kunskapen om finlandssvensk litteratur i Sverige är generellt sett låg, säger Agneta Rahikainen, marknadschef för Svenska litteratursällskapet i Finland och tillika producent för Bokström.

Ett vanligt år deltar Svenska litteratursällskapet i Finland på Bokmässan i Göteborg och brukar där arrangera många författarsamtal och seminarier. I år fanns inte den möjligheten, och även Helsingfors bokmässa ställde om till digitalt och reducerade sitt program.

Så i våras började sällskapet fundera på vad de skulle göra för att kompensera. Idén om ett eget digitalt arrangemang föddes, och de inledde ett samarbete med Hufvudstadsbladet.

– Min idé har varit att tänka nytt och tänka tematiskt. Vi kombinerar författare över förlagsgränser och med andra typer av experter, och sammanfogar människor under ett gemensamt tema. Vi ville öppna upp för bredare diskussioner och tänka större än bara den enskilda författarintervjun, säger Agneta och fortsätter:

– Samarbetet med ett mediehus gör att vi kan nå ut på helt andra sätt och även kombinera ett journalistiskt tänk med det litterära innehållet. Många av samtalen berör frågor om samhälle, identitet, minoritet, klimat och världspolitik.

– Genom streamen vill vi nå ut bredare, till en större publik, säger Agneta Rahikainen, producent för Bokström. Foto: Janne Rentola

Övergripande tematik som genomsyrar programmet är vad det innebär att vara människa och hur vi är som människor i en omvärld. Men det finns även sex stycken underteman: Vi, världen och rymden, Ett barn i oss alla, Ung och fri, Att vara människa, Den litterära ekologin och Dikt, tanke och saga.

De flesta samtal är livesända, några externt på videolänk från andra delar av världen men de flesta från Svenska litteratursällskapet i Finlands hus i Helsingfors. Ett par av samtalen är förinspelade av logistiska skäl. I princip allt är på svenska.

– Själv ser jag speciellt mycket fram emot samtalet om Trump och Brexit med Juri von Bonsdorff och Charlotta Buxton. Jag är oerhört intresserad av vad som händer där. Och även samtalet med Anna-Lena Laurén om Ryssland och Belarus ska bli spännande att höra, säger Agneta.

Hon nämner även en diskussion om spritkonsumtion på Finlandsfärjan och Sveriges och Finlands relation till sprit genom tiderna. Andra axplock ur programmet är ”Klimatkrisen och vårt framtida liv” med Milja Sarkola, Linda Bondestam och Yukiko Duke; ”Är jag svensk eller finne?” med Edith Hammar och Anna Järvinen; och ”Kvinnor efter Katrina” om kvinnors levnadsvillkor med Ulrika Gustafson, Ebba Witt-Brattström och Mari Koli. 

Det blir också prisutdelningar då bland annat Mikael Lybeck-priset och Vanessapriset delas ut.

Planerar ni för att detta blir ett återkommande evenemang?
– Det kan vi inte svara på än. Tanken är att vi ska fortsätta med det här i någon form, fast det hänger delvis på pandemiläget. Men om det lyckas bra har vi en fungerande struktur som vi kan återanvända i framtiden, säger Agneta.

Bokström sänds fredag till söndag den 4–6 december 2020, dagligen klockan 8–18 (svensk tid). Sändningarna kan följas på mobiltelefon, surfplatta eller dator. Det är gratis, och alla samtal kommer att finnas tillgängliga i efterhand i minst ett år. Läs hela programmet på bokstrom.fi.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se