ANNONS

Steve Sem-Sandberg får Eyvind Johnson-priset

Steve Sem-Sandberg. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

Steve Sem-Sandberg är årets mottagare av Eyvind Johnson-priset. Han får priset för romanen ”W”, som enligt juryn är ”ett mästerstycke i författarens katedralbygge över Europas historia”.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

”Med ett imponerande detaljarbete och inlevelseförmåga har Steve Sem-Sandberg skrivit en skimrande mörk dokumentärroman som bygger vidare på Büchners ständigt spelade pjäs om Johann Christian Woyzecks livsöde. (…) Precis som hos Eyvind Johnson bevarar individen sin gåta”, lyder en del av juryns motivering enligt ett pressmeddelande.

Priset till författaren Eyvind Johnsons minne har delats ut av Bodens kommun sedan 1989. Prissumman på 70 000 kronor tilldelas ett svenskt prosaverk från de två senaste åren. Bland tidigare pristagare finns författare som Klas Östergren, Kerstin Ekman och Lotta Lotass.

ANNONS

Tillägg från Boktugg:

Eyvind Johnson föddes 1900 i Björkelund utanför Boden. Han blev ledamot av Svenska Akademien 1957 och erhöll Nobelpriset i litteratur 1974 tillsammans med Harry Martinson.

Alla nominerade till priset

VINNARE: Steve Sem-Sandberg. Med ett imponerande detaljarbete och inlevelseförmåga har Steve Sem-Sandberg, med W, skrivit en skimrande mörk dokumentärroman som bygger vidare på Georg Büchners ständigt spelade pjäs om Johann Christian Woyzecks livsöde.

Nina Wähä. I det tidiga 1980-talets Tornedalen, men främst i sitt alldeles egna litterära universum, utspelar sig Nina Wähäs myllrande familjekrönika Testamente. Med en intagande och okuvlig berättarglädje lotsar Wähä läsaren genom den dysfunktionella familjen Toimis mörker, i en roman där arv och historia på samma gång fjättrar och befriar.

Måns Wadensjö. Genom en språkligt precis och innehållsligt träffsäker prosa gestaltar Måns Wadensjö i Monopolet det moderna arbetslivets förändrade villkor. Han skriver med den romanen och tidigare verk in sig i och förnyar en lång svensk litterär tradition där arbetsplatsens roll i våra liv är central. Wadensjö fångar skickligt hur arbetet idag långsamt men obönhörligt expanderar gränserna, på livets bekostnad.

Lina Wolff. Eyvind Johnson har beskrivits som en författare besläktad med nomaderna, en vars eviga kval och iver tvingade honom flytta fram tältpinnarna. Något liknande febrigt och utforskande pågår hos Lina Wolff. Hon rotar i jorden med sina frågor, djupare, djupare, och för varje roman vidgas horisontlinjerna. I Köttets tid lyckas Wolff accentuera det drastiska och humoristiska i en redan surrealistisk samtid, och på samma gång konstruera en vacker, mångbottnad, kosmopolitisk roman. Allt framsteg ligger kanske i ett nytt, ett intelligentare, ett påhittigare sätt att fråga.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL