Julen kan påminna oss om hur det är att leva i en gemenskap, menar Francesca Cavallo (foto: Max Cardelli), som har skrivit boken "Tomtarna på femte våningen". Illustration: Verena Wugeditsch.

Tomtarna på femte våningen av Francesca Cavallo – en av årets nya julböcker för barn

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Francesca Cavallos ”Tomtarna på femte våningen” handlar om en regnbågsfamilj som anländer till en sluten och ogästvänlig stad. Boken är en av många nya julskildringar – och blev oväntat aktuell i pandemitider.

Efter världssuccén ”Godnattsagor för rebelltjejer” flyttade Francesca Cavallo tillfälligt till ett gammalt hus med utsikt över Trasteveres takåsar i Rom, för att samla tankarna. Ensam i den dragiga byggnaden började hon fantisera fram berättelsen om två mammor och tre barn som flyr till staden ”R”, där de får ett uppdrag av självaste tomten.


ANNONS


– När jag skrev boken hade jag ingen aning om att vi skulle drabbas av en pandemi. Men när jag läser om den slås jag av att staden R går igenom det våra städer nu genomlever, säger Francesca Cavallo på videolänk från Rom.

Hitta gemenskapen

I ”Tomtarna på femte våningen” söker två mammor tillflykt i en stad där de vuxna inte umgås. Alla är rädda för varandra, och ingen vill äventyra sin trygghet genom att prata med någon annan. Men när julen kommer ger tomten de tre nyanlända barnen i uppdrag att slå in 230 119 julklappar – och de måste då ta hjälp av stadens barn.

– Något som kan hjälpa mot ångesten är att hitta sätt att leva i en gemenskap, som barnen i boken gör. Det kan vara en stor global utmaning i år, och det kan rädda oss från den desperation som människor nu upplever, säger Francesca Cavallo.

Hon hoppas att julen kan påminna oss om hur det är att leva i en gemenskap. Själv älskar hon högtiden och hur den firas av hennes ”stereotypa familj i södra Italien”.

ANNONS

– Vi är oftast 20 personer vid frukosten, 30 som äter lunch och 60 vid middagen, med en massa barn. I barndomen brukade vi samlas hos min farmor, och hon hade ett köksbord som verkade kunna förlängas i all oändlighet, säger Francesca Cavallo.

Två mammor

Men hon beskriver också sin familj som ”traditionell” och ”heteronormativ”. Många i hennes släkt gifte sig tidigt, med sin ungdomskärlek. Själv växte Francesca Cavallo upp utan ord för att förstå de känslor som hon hade för vissa av sina tjejkompisar.

– Jag trodde att vänskap skulle kännas så. Under många år levde jag helt utan berättelser om homosexuella, och särskilt utan berättelser om lesbiska kvinnor. Vilken skillnad det kunde ha gjort om en av julfilmerna vi såg hade handlat om en lesbisk familj, säger hon.

Alltså ville hon göra en klassisk julsaga – men med två mammor i huvudrollerna. I böcker om regnbågsfamiljer tycker hon allt för ofta att hela handlingen går ut på att de är homosexuella. Här är det ingen stor sak. Samtidigt ser världen inte ut så, menar Francesca Cavallo, som låter familjen fly ett land där regnbågsfamiljer har förbjudits.

– Det var en blinkning till vad vi ser hända i Polen till exempel. Jag ville inte gömma allt hemskt, för jag vill vara så ärlig som möjligt i mina barnböcker, säger hon.

Formar medborgare

Där finns också en flyktingtematik och ett hållbarhetstema: Fru Tomte oroar sig för att renarna inte ska orka bära paketens enorma tyngd världen runt.

– Vad kostar det att få en julklapp levererad hem till dig på julafton? Vad som än händer i ditt liv måste du fråga dig: vem betalar för att du ska ha det privilegiet? Det är ett koncept som jag vill att den nya generationen ska växa upp med, säger hon.


ANNONS


Hon tror att föräldrarna har blivit mer medvetna om att de formar världsmedborgare, efter proteströrelser som Metoo, Fridays for Future och Black Lives matter. I sina böcker vill hon låta barnen möta och bearbeta aktuella teman.

Men hon vill också erbjuda en värmande julsaga. I år kommer högtiden att bli annorlunda – själv ska hon fira med sin syster och sina systerbarn.

– Det här blir den första julen i mitt liv då jag inte firar med min stora familj. Det skulle vara för farligt. Jag funderar på vad jag kan göra för att i den här konstiga situationen ära känslan av samhörighet som brukar vara så typisk för jul.

Text: Elin Swedenmark/TT, Sara Ullberg/TT

Fakta: Fler aktuella julböcker för unga

Vi har så roligt när det är jul av Astrid Lindgren
Vad kan ge mer stämning än Astrid Lindgren under julen? I den här boken samlas hennes bästa berättelser om högtiden, med allt från Kajsa Kavat som hjälper mormor till det stora taberaset i Katthult, ur Emil i Lönneberga.

Tomten berättar

Tomten berättar

Tomten berättar av Jan Lööf
En tomte berättar om sitt uppdrag att sköta om djur – som tar honom via Noaks ark till Norrland, skildrat med Jan Lööfs karaktäristiska och lite melankoliska bildspråk.

Tomtarnas julnatt av Maria Jönsson
Roliga och humoristiska illustrationer av den klassiska julvisan, som också kallas ”Midnatt råder”, där ett myller av knasiga småtomtar sprider ut sig över sidorna.

Saga-sagor: Den underliga julklappen av Josefine Sundström och Emma Göthner
En berättelse om Saga som firar jul hos morfar. Boken rymmer både funderingar om döden och förväntan inför tomten – men inget underligt paket som titeln utlovar.

Nu blir det jul, Pytte av Ingrid Flygare
Hästarna vill också ha det julfint, och här ser Pytte till att ordna jul även för sina fyrbenta vänner. En snäll och stämningsfull bok för de små barnen.

Nattexpressen

Nattexpressen

Nattexpressen av Karin Erlandsson och Peter Bergting
Elvaåriga Danjas mormor har plötsligt blivit konstig och en dag försvinner hon till och med. Men kanske kan hon spåras via nattexpressen, det tåg som mormor alltid har berättat sagor om. Ett äventyr i 24 kapitel.

Vi måste rädda julen av Ellen Karlsson och Cecilia Heikilä
En kapitelbok som ska läsas varje dag i december fram till jul. Sam är rädd att han har slarvat bort julen men tillsammans med sin kompis Esme ska han rädda den – genom att skaffa fram allt det allra juligaste på en lista.

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.


Uppdateras under dagen …