Svenska Pen prisar författaren och journalisten Maria Ressa

Maria Ressa är årets mottagare av Tucholskypriset. Arkivbild: Aaron Favila/AP/TT.

Den filippinska författaren och journalisten Maria Ressa får årets Tucholskypris, skriver Svenska Pen i ett pressmeddelande.

Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon är grundare av nyhetssajten Rappler, som har en kritisk hållning till president Rodrigo Duterte och som gjort många avslöjanden om korruption och övergrepp mot mänskliga rättigheter. Ressa riskerar nu fängelse för att enligt filippinska myndigheter ha gjort sig skyldig till förtal på nätet – en dom som Svenska Pen kräver ska upphävas.

Priset på 150 000 kronor delas ut varje år av Svenska Pen till en hotad eller landsflyktig författare eller publicist. I fjol gick det till den kinesiske fängslade förläggaren Gui Minhai, som har svenskt medborgarskap.

Årets pris delas ut av kulturminister Amanda Lind (MP) på en digital ceremoni den 15 november.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL