ANNONS

Svenska Pen prisar författaren och journalisten Maria Ressa

Maria Ressa är årets mottagare av Tucholskypriset. Arkivbild: Aaron Favila/AP/TT.

Den filippinska författaren och journalisten Maria Ressa får årets Tucholskypris, skriver Svenska Pen i ett pressmeddelande.

Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon är grundare av nyhetssajten Rappler, som har en kritisk hållning till president Rodrigo Duterte och som gjort många avslöjanden om korruption och övergrepp mot mänskliga rättigheter. Ressa riskerar nu fängelse för att enligt filippinska myndigheter ha gjort sig skyldig till förtal på nätet – en dom som Svenska Pen kräver ska upphävas.

Priset på 150 000 kronor delas ut varje år av Svenska Pen till en hotad eller landsflyktig författare eller publicist. I fjol gick det till den kinesiske fängslade förläggaren Gui Minhai, som har svenskt medborgarskap.

Årets pris delas ut av kulturminister Amanda Lind (MP) på en digital ceremoni den 15 november.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL