Denna artikel sponsras av författare/förlag

Catharina Sanjay vill göra poesin tillgänglig för alla

Catharina Sanjay, skolbibliotekarie, förläggare och poet. Foto: Jari Välitalo

Poeten och skolbibliotekarien Catharina Sanjay skrev för flera år sedan en personlig diktsamling till sin man i present. Men dikterna var för bra för att förbli outgivna.

Kultur betyder allt för Catharina Sanjay. Det är hennes yrke, hennes fritid och hennes mentala livboj. Det började när hon i högstadieåldern fick problem med depressioner och kulturen blev en del av det som hjälpte henne.

– Jag brottades mycket med att människan var en ond varelse. Men sedan slog det mig att människan gör bra grejer också, och den vetskapen var kopplad till kulturen. Kulturen blev ett bevis på människans goda kraft, säger Catharina.

I unga år började hon skriva mängder med poesi, och så här i efterhand är hon säker på att det har hjälpt henne. Kanske inte på ett konkret sätt, men att skriva är ett sätt att bearbeta och att sätta ord på det man inte förstår.

Ända sedan dess har lyriken legat henne varmt om hjärtat, och även om hon också skriver en del prosa så är poesin hennes främsta uttryckssätt. Hon har skrivit diktsamlingen Kättaren och faunen 2011 tillsammans med Björn Rosendal (då hette hon Catharina Ohlsson) och faktaboken Penseldrag – en bok om konstnären Kirke Ralph 2016 tillsammans med sin man Daniel Sanjay. Numera driver hon det egna förlaget Tekannan.

Vilddjur och vardagsromantik är Catharinas första egna diktsamling, och tanken var från början inte alls att dikterna skulle bli offentliga.

– Boken bygger på dikter jag skrev under mitt och Daniels första år tillsammans. Jag, som inte velat ge mig in i en relation tidigare, tyckte det hela var både läskigt och härligt och behövde ofta skriva av mig. Sedan samlade jag dikterna i kronologisk ordning och gav dem till honom i julklapp.

Vilddjur och vardagsromantik

Vilddjur och vardagsromantik

  • Förlag: Tekannan Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-08-30
  • ISBN: 9789163924750

Diktsamlingen tar upp det skrämmande med att ge sig in i och leva i en relation, att utlämna sig till en annan människa. Att låta någon bli oumbärlig i ens liv. Att släppa någon så tätt inpå. 

– Särskilt omtumlande är det när man varit van vid att leva själv, med allt vad oberoende och frihet det kan innebära. 

Obesegrad
med en längtan efter att bli besegrad
Du besegrar mig inte
Jag lägger mig självmant
Ingen har lyckats med det konststycket förut.


Ur diktsamlingen Vilddjur och vardagsromantik av Catharina Sanjay

Efter hand insåg Catharina att dikterna var alldeles för bra för att inte ges ut.

– Jag läser själv mycket poesi och kan ofta känna igen mig i det som främlingar skriver. Så jag ville ge samma känsla till andra. För mig är det också en hjärtefråga att ge fler möjligheten att upptäcka kultur. Särskilt lyrik borde vara lättare för folk att ta till sig, och jag vill skriva på ett tillgängligt sätt.

Hon brinner för att det ska finnas kultur för alla. 

– Det finns massor med bra svårare och smalare kultur, och det är toppen. Många är i behov av det, såväl utövare som konsumenter. Men för egen del vill jag fånga in dem som inte vågat prova på kulturen innan. Få fler att våga sig in i kulturens magiska och förföriska träsk. 

Dikterna i samlingen följer ingen särskild form eller mall. Rytmen är viktig och ofta skriver Catharina korta texter, men framförallt vill hon att det ska vara tillgängligt. I Vilddjur och vardagsromantik valde hon att använda sig av bilder för att öka tillgängligheten, just eftersom bild är generellt lättare att ta till sig. Diktsamlingen innehåller bilder av konstnären Anna Fransisca.

– Anna Fransisca en av mina favoritkonstnärer. Jag älskar hennes otroligt sensuella och förföriska bilder, som samtidigt bjuder på mörker. Och jag har fått förmånen att använda hennes bilder i min bok. Bilderna är verkligen anslående, de drar blickarna till sig, säger Catharina.

Text och bild blir en förlängning av varandra, vilket fascinerar Catharina även i egenskap av skolbibliotekarie som jobbar mycket med bilderböcker och ser hur bild och text berättar tillsammans.

Kanske begär jag mycket
när jag inget mer begär
Himmelrike
för en sargad och förälskad själ som min.


Ur diktsamlingen Vilddjur och vardagsromantik av Catharina Sanjay

Boken kom ut sommaren 2019 i tryckt form och släpps snart som ebok. Även om dikterna säger något till alla som har erfarenhet av relationer trodde Catharina från början att läsarna främst skulle vara kvinnor i hennes egen ålder, 30-plus någonstans.

– Men det har visat sig i responsen att det är många kvinnor 50-plus som läser, säger hon. Tänk att vi kan mötas trots att vi har helt olika livserfarenheter! Tänk att mina ord kan tangera något hos någon som levt 20–30 år längre. Det är ashäftigt. 

Hur har det varit att ge ut den här boken?
– Ohyggligt utelämnande och så privat det bara kan bli, men jag har samtidigt känt mig stärkt i det. Det är fantastiskt att tänka att jag kan ha samma effekt på mina läsare som jag själv känner när jag läser poesi, säger Catharina.

Om författaren

Kultur har sedan barnsben varit en viktig del i kulturentreprenören Catharina Sanjays liv. Föräldrarna tog alltid med sina tre döttrar på teater och museum, och yrkeslivet har varit ägnat åt kultur. Idag är hon skolbibliotekarie, förläggare, magdansös och poet. Catharina Sanjay bor i Halmstad med sin make Daniel och katten Snus. 

Vilddjur och vardagsromantik

Vilddjur och vardagsromantik
Författare
Medverkande
Förlag Tekannan Förlag
GenreLyrik
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor62
Vikt393 gr
Utgiven2019-08-30
SABHc.03
ISBN 9789163924750
En kärleksrelations första år med dess många stadier, vad kan det egentligen innebära? Catharina Sanjays dikter tar oss med på en sådan resa, tillsammans med konstnären Anna Fransisca Nilssons sensuella och suggestiva bilder. Här finns förälskelse, tvekan, harmoni, instängdhet och här finns hetta.
Catharina Sanjay, 1983, har ett vidöppet och ärligt förhållningssätt i sina dikter. Hon har en passionerad kärleksrelation med det skrivna ordet och njuter av de stämningar ett enkelt ord kan tillföra. I såväl dikter som noveller och Instagraminlägg låter hon helst ett välvårdat språk samsas med ett avslappnat. Catharina Sanjay har tidigare gett ut diktsamlingen "Kättaren och faunen" tillsammans med Björn Rosendal, samt den prisbelönta faktaboken "Penseldrag - en bok om konstnären Kirke Ralph" tillsammans med sin man Daniel Sanjay.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se