ANNONS

Söndagstuggare: Fanny Widman om att göra bok av en podcast

Fanny Widman. Foto: Pressbild

I podden Fannys Förebilder pratar Fanny Widman med andra kvinnor om jämställdhet inom arbetslivet. När Liber frågade om hon ville skriva en bok baserad på podden tackade hon genast ja.

Hur tar man en podd och gör den till en bok?

När jag startade min podd Fannys Förebilder så gjorde jag det ur ren frustration över att jag ofta blev annorlunda behandlad i jämförelse med mina manliga kollegor. Jag blev ofta förminskad och fick inte samma gehör som dem vilket ofta fick mig att känna mig som ”lilla gumman”.

Jag fick höra att det var så för att jag inte var tillräckligt business och att jag var tvungen att tona ner min personlighet. Det gjorde jag, tonade ner mig själv alltså. Men för mig var det alltid en utmaning att vara en Fanny på jobbet och en annan när jag kom hem. En utmaning som gjorde mig frustrerad och fick mig att börja ifrågasätta varför det var så. Jag ställde mig frågan om det verkligen var mig det var fel på eller om det var strukturerna. Jag ville lära mig att hantera detta genom att fråga kvinnor som gjort karriär hur de tacklat liknande utmaningar. Så det gjorde jag och jag spelade in mina samtal och släppte det som en podd.

När jag fick frågan av mitt förlag att skriva en bok baserad på podden så var mitt svar självklart ja. Jag tänkte att det är ju enkelt att skriva en bok när jag redan har allt innehåll. Men jag skulle bli motbevisad. För hur tar man egentligen över hundra samtal och översätter dem till ett helt nytt format? Hur får man det strukturerat och konkret? Det är ju inte heller bara så att det är mina gästers röster jag lyfter utan även mina följares.

ANNONS

Så jag började med att lägga örat mot rälsen och lyssna på mina följare. Vilka utmaningar stöter de på? Vilka problem vill de ha hjälp att tackla? För boken är ju ändå för dem och för att visa på vilka verkliga problem vi faktiskt har i samhället. Utifrån det kunde jag sedan lyssna igenom min podd och hitta det innehåll som kan hjälpa dem. Som kan besvara deras frågor och stötta dem i deras vardag på jobbet. Men som också kan visa på att de inte är ensamma i sina upplevelser. För så tänker jag, att oavsett vad man gör, så behöver man ha ett utifrån och in-perspektiv. Om man ställer sig frågan vilka utmaningar man kan lösa med det man skapar så blir skapandet väldigt mycket enklare. 

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Idag har jag intervjuat allt från alla våra kvinnliga partiledare, företagsledare som Hélène Barnekow och Amelia Adamo till entreprenörer. Alla öppnar upp sig om de utmaningar de mött som kvinnor längs sina karriärer, vilket är imponerande och visar på att det finns ett behov av att prata om de här sakerna. I dagsläget har podden 30 000 lyssnare vilket också är ett bevis på att man även vill lyssna till dessa berättelser.

Om gästbloggaren

Fanny Widman driver podcasten Fannys Förebilder som är på temat jämställdhet. 31 år, född och bor i Stockholm tillsammans med sin hund Flisan. Släpper i slutet på oktober sin debutbok Det är nog nu som är baserad på de över 100 intervjuer hon gjort i podden.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL