ANNONS

Pija Lindenbaum (fotograf: Ulrica Zwenger), Jakob Wegelius (foto: Bruno Wegelius) och Frida Nilsson (foto: Ellinor Collin) är tre av fjorton svenskar som är nominerade till ALMA-priset 2021.

ALMA-priset 2021: Listan på de 263 nominerade presenterad

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fem miljoner kronor. Så mycket pengar får den som tilldelas ALMA-priset i april 2021. Bland de 263 nominerade kandidaterna som nu presenterats finns fjorton svenskar.

De nominerade kandidaterna som kan få Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2021 är nu offentliggjorda på alma.se. ALMA-listan är en av de mest kompletta förteckningarna över världens främsta nu levande barnboksskapare och läsfrämjare. Bland de 263 namnen på listan har Sverige fjorton kandidater. Nästa års pristagare tillkännages den 13 april.

– Nu mer än någonsin behöver barn och ungdomar få tillgång till litteratur som sätter världen i perspektiv. ALMA-listan har en fantastisk bredd, kvalitet och mångfald, säger juryns ordförande Boel Westin i ett pressmeddelande.

Nästa års nomineringar rymmer 263 kandidater från 69 länder. För den som vill hålla sig ajour med barn- och ungdomslitteratur i världen är listan ovärderlig. 

– ALMA-listan rymmer allt från levande legender till morgondagens storheter. I kandidaternas verk finns storslagna äventyr, vardagsbetraktelser fulla av känslor och psykologisk insikt, lysande bildkonst och humoristiska mästerverk, säger juryledamoten och författaren Mårten Sandén.

Inte mindre än fjorton svenskar finns med på listan. Bara Storbritannien har fler nominerade än Sverige. På tredje plats hittar vi Norge med tolv nominerade. Bland de nominerade svenska författarna och illustratörerna finns många välkända namn som Pija Lindenbaum, Ilon Wikland och Jakob Wegelius.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

På listan finns också läsfrämjande verksamheter i flera världsdelar vars arbete kan fylla en viktig funktion när det kommer till att få nya idéer. Ett svenskt exempel är Gunilla Lundgren som är nominerad för sitt läsfrämjande arbete. Hon har i trettio år jobbat för att få Nobelpristagare i litteratur att besöka biblioteket i Rinkeby.

– Läsfrämjande verksamhet är något som aldrig kan stå stilla, man behöver ständigt förnya sig. På så sätt kan listan användas som inspiration i det konkreta arbetet, berättar juryledamoten Annika Edlund som till vardags är barnbibliotekarie vid Grubbebiblioteket i Umeå.

Länder med flest nominerade:
1. Storbritannien (20)
2. Sverige (14)
3. Norge (12)
4. Iran / Frankrike / Ryssland / USA (10)
5. Nederländerna / Portugal / Tyskland (7)

Drygt hundra internationella nomineringsorganisationer har föreslagit kandidater till 2021 års pris. ALMA-juryns uppgift är nu att utvärdera och väga konstnärskap och verksamheter mot varandra.

Här är listan över alla de nominerade kandidaterna 2021

Svenskarna som kan vinna ALMA-priset 2021

 • Eva Eriksson, Illustratör
 • Gunna Grähs, Illustratör
 • Joanna Hellgren, Illustratör
 • Olof Landström, Illustratör
 • Pija Lindenbaum, Författare/Illustratör
 • Eva Lindström, Författare/Illustratör
 • Gunilla Lundgren, Läsfrämjare
 • Frida Nilsson, Författare
 • Klara Persson, Författare/Illustratör
 • Anna-Clara Tidholm, Illustratör
 • Cecilia Torudd, Författare/Illustratör
 • Jakob Wegelius, Författare/Illustratör
 • Ilon Wikland, Illustratör
 • Monica Zak, Författare/Berättare/Läsfrämjare

Om ALMA-priset

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) instiftades av Sveriges regering 2002 och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor. En jury utser årligen pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete kan belönas. Syftet med priset är att öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Barns rätt på global nivå är grunden för vårt arbete – tillgång till litteratur för barn och unga är en förutsättning för demokrati och öppenhet. Priset administreras av Kulturrådet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »