ANNONS

ALMA-priset 2021: Listan på de 263 nominerade presenterad

Pija Lindenbaum (fotograf: Ulrica Zwenger), Jakob Wegelius (foto: Bruno Wegelius) och Frida Nilsson (foto: Ellinor Collin) är tre av fjorton svenskar som är nominerade till ALMA-priset 2021.

Fem miljoner kronor. Så mycket pengar får den som tilldelas ALMA-priset i april 2021. Bland de 263 nominerade kandidaterna som nu presenterats finns fjorton svenskar.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

De nominerade kandidaterna som kan få Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2021 är nu offentliggjorda på alma.se. ALMA-listan är en av de mest kompletta förteckningarna över världens främsta nu levande barnboksskapare och läsfrämjare. Bland de 263 namnen på listan har Sverige fjorton kandidater. Nästa års pristagare tillkännages den 13 april.

– Nu mer än någonsin behöver barn och ungdomar få tillgång till litteratur som sätter världen i perspektiv. ALMA-listan har en fantastisk bredd, kvalitet och mångfald, säger juryns ordförande Boel Westin i ett pressmeddelande.

ANNONS

Nästa års nomineringar rymmer 263 kandidater från 69 länder. För den som vill hålla sig ajour med barn- och ungdomslitteratur i världen är listan ovärderlig. 

– ALMA-listan rymmer allt från levande legender till morgondagens storheter. I kandidaternas verk finns storslagna äventyr, vardagsbetraktelser fulla av känslor och psykologisk insikt, lysande bildkonst och humoristiska mästerverk, säger juryledamoten och författaren Mårten Sandén.

Inte mindre än fjorton svenskar finns med på listan. Bara Storbritannien har fler nominerade än Sverige. På tredje plats hittar vi Norge med tolv nominerade. Bland de nominerade svenska författarna och illustratörerna finns många välkända namn som Pija Lindenbaum, Ilon Wikland och Jakob Wegelius.

På listan finns också läsfrämjande verksamheter i flera världsdelar vars arbete kan fylla en viktig funktion när det kommer till att få nya idéer. Ett svenskt exempel är Gunilla Lundgren som är nominerad för sitt läsfrämjande arbete. Hon har i trettio år jobbat för att få Nobelpristagare i litteratur att besöka biblioteket i Rinkeby.

– Läsfrämjande verksamhet är något som aldrig kan stå stilla, man behöver ständigt förnya sig. På så sätt kan listan användas som inspiration i det konkreta arbetet, berättar juryledamoten Annika Edlund som till vardags är barnbibliotekarie vid Grubbebiblioteket i Umeå.

Länder med flest nominerade:
1. Storbritannien (20)
2. Sverige (14)
3. Norge (12)
4. Iran / Frankrike / Ryssland / USA (10)
5. Nederländerna / Portugal / Tyskland (7)

Drygt hundra internationella nomineringsorganisationer har föreslagit kandidater till 2021 års pris. ALMA-juryns uppgift är nu att utvärdera och väga konstnärskap och verksamheter mot varandra.

Här är listan över alla de nominerade kandidaterna 2021

Svenskarna som kan vinna ALMA-priset 2021

 • Eva Eriksson, Illustratör
 • Gunna Grähs, Illustratör
 • Joanna Hellgren, Illustratör
 • Olof Landström, Illustratör
 • Pija Lindenbaum, Författare/Illustratör
 • Eva Lindström, Författare/Illustratör
 • Gunilla Lundgren, Läsfrämjare
 • Frida Nilsson, Författare
 • Klara Persson, Författare/Illustratör
 • Anna-Clara Tidholm, Illustratör
 • Cecilia Torudd, Författare/Illustratör
 • Jakob Wegelius, Författare/Illustratör
 • Ilon Wikland, Illustratör
 • Monica Zak, Författare/Berättare/Läsfrämjare

Om ALMA-priset

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) instiftades av Sveriges regering 2002 och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor. En jury utser årligen pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete kan belönas. Syftet med priset är att öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Barns rätt på global nivå är grunden för vårt arbete – tillgång till litteratur för barn och unga är en förutsättning för demokrati och öppenhet. Priset administreras av Kulturrådet.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL