Denna artikel sponsras av författare/förlag

Erica Barrdahl berättar om hur det är att leva med ryggmärgsbråck

Erica Barrdahl, föreläsare och författare. Foto: Privat

En lång och svår sjukhusvistelse blev startskottet för Erica Barrdahl att börja skriva. Många års bloggande la grunden till en självbiografi.

Förra året kom Erica Barrdahls självbiografi ut, en bok som var tuff att skriva på flera sätt.

– Allt börjar med att jag blir liggande på sjukhus väldigt länge, jag låg inne i tio månader från och till. Längsta perioden var i fem månader i sträck. Jag hade ett sår som inte ville läka och fick genomgå flera operationer, berättar Erica.

Vistelsen på sjukhuset var mycket begränsande och hon var helt liggande med få möjligheter att sysselsätta sig. Där och då bestämde hon sig för att börja blogga.

– Jag började med det 2004. Sedan fortsatte jag blogga till 2014, jag var tvungen att skriva av mig allt.

Inte nog med det. På sjukhuset fattade hon ännu ett beslut: den dag hon fick sitta igen, då skulle hon diplomera sig som föreläsare. Det gjorde hon också, och idag föreläser hon om sin vardag, sin uppväxt, sitt liv och sitt funktionshinder.   

Genom sina föreläsningar fick hon kontakt med en talarförmedling och framförallt en kvinna som arbetade där. 

– Vi började prata och kände att vi klickade. Jag berättade för henne att min dröm var att ge ut en självbiografi. Det tyckte hon var jätteintressant, så hon hjälpte mig och peppade mig.

Med grund i texterna från bloggen har Erica vidareutvecklat sin berättelse. Medan hon låg inne på sjukhuset ville hon inte skriva alltför detaljerat om sina upplevelser, men nu i efterhand har hon velat berätta hur det verkligen var.

– Vi slet tillsammans, jag skrev och min vän rättade. Texten utvecklades och fylldes ut. Jag ville skriva hur det är för mig att leva med ryggmärgsbråck. Tidigare hade jag inte riktigt självförtroendet att börja skriva, jag vågade aldrig försöka.

Var det svårt att skriva boken?
– Ja. Jag höll på att ge upp ett par gånger, men då tänkte jag att det är detta jag vill göra. Många trodde på mig, men ungefär lika många trodde inte att jag skulle klara det. Och jag ville överbevisa dem, säger Erica.

Berica mig - för den jag är

Berica mig - för den jag är

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-01-01
  • ISBN: 9789189219434

Hon tog sig i mål, och förra året gavs boken ut. Förhoppningen är att boken kommer att nå de högsta instanserna, politiker och beslutsfattare på riksnivå.

– De skriver lagar som kommunerna sedan måste följa när de ska besluta om jag får en viss hjälp eller inte. Som det är nu så förstår de inte hur det ser ut i verkliga livet. Hur jag blir drabbad om jag skulle bli nekad hjälp.

Ända sedan efter gymnasiet bor Erica i egen lägenhet. Men trots att hon har hemtjänst är hon fortfarande beroende av sin familj.

– Mina föräldrar hjälper mig med vissa saker. Och det är ett stort problem, de kan inte hjälpa mig för alltid. Det håller inte, det ska inte stå och falla med föräldrarna.

Hon berättar om de många och starka reaktioner hon har fått från de som läst boken. Många hade inte förstått hur tufft hon hade det.

– Det var fruktansvärt. Än idag har jag fysiska och psykiska problem som uppkom eftersom jag var tvungen att ligga ner så länge, på sjukhuset och hemma.

Tror du att du kommer skriva fler böcker?
– Det vet jag att jag kommer göra. Men jag vet inte när. Jag har idéer och målet är att skriva en uppföljare. Just nu handlar det mest om att smälta allt och prata med folk som hör av sig. Och jag är ute och föreläser ibland.

Erica hoppas att många fler kommer läsa hennes bok och uppmanar läsarna att höra av sig till henne om de undrar något eller vill dela med sig av sin egen historia. Men mest av allt hoppas hon att regelverket ses över och att myndigheter förstår att man kan inte dra alla över en kam. Även om två personer har samma skada så fungerar de inte likadant. 

– Jag får kämpa för att få den hjälp jag behöver, och jag hade kunnat må bättre om jag hade sluppit att slåss för den rätt jag vet att jag har. Om bara myndigheterna kunde se mer till individen och inte bara övergripande. Det finns ingen som är likadan som någon annan, säger Erica.

Om författaren

Erica Barrdahl är 41 år och bor i Kristianstad. Hennes intressen är att föreläsa, skriva, samtala med andra människor och styrketräna. År 2019 släpptes hennes första bok, Berica mig – för den jag är, som är en självbiografi. För att kontakta Erica, mejla till erica@barrdahl.se

Berica mig - för den jag är

Berica mig - för den jag är
Författare
Förlag Vulkan
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor149
Vikt200 gr
Utgiven2019-01-01
SABLz Barrdahl, Erica
ISBN 9789189219434
När jag som liten lärde mig åla fram på golvet vände jag mig oft a om och slog med handen på benen. På senare år berättade mina föräldrar detta för mig. Jag förstod ju inte att det var mina ben då jag inte kände något mer än att det var väldigt tungt. Det var också först när jag fi ck min första rullstol som jag på allvar kunde börja utforska min omvärld. Innan dess satt jag på golvet på den plats där någon satte ned mig och var också kvar på samma ställe till dess att någon kom för att hämta mig. Därför är jag också van att få ta mig igenom en situation i taget på ett eller annat vis. Med detta vill jag säga att jag under uppväxten tagit dessa situationer som de är men aldrig riktigt refl ekterat över allt som jag varit med om. Nu som vuxen förstå jag vidden av att jag föddes in i ett livstrauma. Att skriva boken har varit en stor hjälp för mig att förstå detta.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se