Denna artikel sponsras av författare/förlag

Tora Greve: Jag fascineras av att mänskligheten en gång ska ge sig ut i rymden

Tora Greve har bland annat skrivit sci fi-böckerna Astrobiologerna och Biotron. Foto: Privat

Författaren Tora Greves science fiction-böcker bygger på vetenskapliga och historiska källor. I Dilmun-serien skriver hon om en konflikt mellan två utomjordiska civilisationer.

– Jag kommer från en familj med upptäckare. Sista gränsen är rymden. Jag har alltid varit fascinerad av universum och att mänskligheten en gång ska ge sig ut i rymden på upptäcktsfärder, berättar Tora Greve, författare.

En bra sci fi-bok är enligt Tora så vetenskapligt korrekt som möjligt. ”Uppenbara fel eller lösningar med magi irriterar bara”, menar hon, och det är enligt denna premiss hennes egna böcker är uppbyggda: med rötter i vetenskapen.

– Jag bygger helt på teorier av Carl Sagan, Frank Drake och Kardashev. Jag utgår ifrån ett universum befolkat av människor som har trängt längre och längre ut. Vi på jorden är inte originalet, vi är resultat av astrobiologiskt experimenterande utfört av de ursprungliga människorna som vill göra alla intelligensvarelser till sina egna avbilder, säger Tora.

Hon har skrivit en rad science fiction- och fantasyböcker utgivna på förlaget TiraTiger. Hennes senaste bok Astrobiologerna släpptes i augusti 2020 och är en del i en serie som hittills består av fyra böcker: Asteroiden, Övervakaren, Astrobiologerna och Biotron. De två första har lös anknytning till de två sista, men Astrobiologerna och Biotron är samma berättelse delad i två böcker.

I serien råder en uppdelning av civilisationer som Tora kallar för Typ1, Typ2, Typ3 och Typ4.

– Typ1-civilisationen är en som har tillgång till hela planetens resurser. Vi är en 0,6-civilisation. Typ2-civilisationen använder hela sitt solsystem. Typ3-civilisationen har tillgång till en hel galax, säger hon.

Böckerna handlar om en långvarig konflikt mellan övervakaren, den odödliga biotronen S. Doradus, i Typ3-civilisationen i Stora Magellanska Molnet och Typ2-civilisationen Dilmun i vår egen galax. Dilmun vill gärna ta språnget över till en Typ3-civilisation, men behöver samarbeta med de andra Typ2-civilisationerna i galaxen. S. Doradus kan förhindra det så länge han lyckas splittra dem genom att så fiendskap mellan dem.

Astrobiologerna

Astrobiologerna

  • Förlag: TiraTiger Förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-08-07
  • ISBN: 9789178198436

I den senaste boken Astrobiologerna är astrobiologen Ishtar den mest framträdande karaktären. 

– Hennes mål är att skapa en biotron som överträffar S. Doradus och skapa en Typ3-civilisation i vår galax. Dilmunernas kultur bygger på sex som religion, men Ishtar räknas som översexuell även i den kulturen. Hon skyr inte att förföra även sina försöksdjur samt cyborger och biotroner. Därtill är hon så tilldragande att ingen kan motstå henne, även de som genomskådar hennes syfte, berättar Tora. 

Men allt är inte framtid i Tora Greves böcker. Dilmun-serien är inspirerad av Mesopotamien.

– När det gäller science fiction bygger mina böcker på teorier om avancerade civilisationer, egna mystiska upplevelser och tankar. Dilmunböckerna bygger ursprungligen på Mesopotamiska källor. Dilmunerna är mesopotamiska gudar. Jag beskriver hur dilmunska astrobiologer framställde människan på jorden. Vissa mänskliga författare i Mesopotamien misstänker hur det förhåller sig och att de ägs av gudarna. Det framgår i deras skrifter, och det inspirerade mig till att fortsätta på den tråden.

Tora Greve är inte bara författare, hon är även textilkonstnär och har dessutom ett stort intresse för astronomi och ufologi. Faktum är att hon har skandinaviskt kvinnligt rekord i observerade totala solförmörkelser, 25 stycken, därtill flera ringformiga och partiella solförmörkelser.

– Astronomin ligger hela tiden som bakgrund för mina texter, säger Tora. Som yngre var jag mest intresserad av kosmologi, men just nu är det solen och månen. När det gäller ufologi tar jag upp vissa företeelser inom tro på rymdmänniskor som ska frälsa oss och utvecklar hur dessa i ren hjälpsamhet slår sönder en civilisation, ofta med ett lite humoristiskt perspektiv.

Om författaren

Tora Greve bor med sin man på Limhamn, i Malmö. Efter pensionen tog hon tag i skrivandet igen. Hennes science fiction-historier är vetenskapligt korrekta och utspelar sig i främmande civilisationer, men kan göra nedslag på jorden. Hon debuterade som författare i 20-årsåldern i sitt hemland Norge, men gav sig sedan ut på vandring i världen innan hon landade i Sverige. Hennes böcker och noveller har kommit ut på norska, tyska och engelska. Läs mer på tiratigerforlag.se, torasol.se och siriussolarsystem.com

Astrobiologerna

Astrobiologerna
Författare
Medverkande
Förlag TiraTiger Förlag
GenreFantasy och science fiction
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor342
Vikt499 gr
Utgiven2020-08-07
SABHc
ISBN 9789178198436
Efter flera hundra år är Typ 2-civilisationen på Dilmun redo att expandera. Något som inte ses med blida ögon hos de omgivande civilisationerna. Men trots deras protester skickas en expedition till planeten Lullu. Gruppen leds av astrobiologen An och hans dotter Ishtar, som blivit utbildad på galaxens mest avancerade universitet. Till en början verkar allt gå enligt planerna, men efter en tid kommer en oroande rapport till Dilmun. En främmande makt har upptäckts på Lullu.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se