Denna artikel sponsras av författare/förlag

Billy Höglund skriver om hur det var att leva i 1900-talets Sverige

Författaren Billy Höglund. Foto: Privat

I sin tredje bok Orienteraren berättar Billy Höglund utifrån sitt eget liv hur det var att växa upp på 50- och 60-talet – och vad idrotten orientering har betytt för honom.

Orientering blev tidigt ett stort intresse för Billy Höglund som växte upp i Njurunda utanför Sundsvall. Han tillhörde landslagsgruppen under ett antal år och deltog i SM-tävlingar på hösta nivå under 14 år varav 2 kavle-vinster. Dubbel Tio-Mila vinnare. Billy menar att orientering är som all annan idrott: skillnaden mellan elit och motion är enorm.

– För mig var det äventyret och spänningen som var drivkraften, glädjen att se skärmen eller lyktan skapade en enorm eufori som drev mig till att träna för att nå den absoluta hastigheten. I den absoluta hastigheten läser man kartan ungefär som en slalomåkare läser in sina portar. Man ligger flera kontroller framåt i läsningen. Koncentrationen under ett lopp kunde vara lika jobbig som själva löpningen. Att tänka (prata för sig själv) under hård fysisk belastning i ibland upp till två timmar gör orienteringen unik. ”Självvald väg i skog och mark under kroppslig möda”, är orienteringen i ett nötskal, berättar Billy.

Med tanke på detta är det inte särskilt konstigt att Billys nya bok har fått titeln Orienteraren.

– Orienteraren blev ett naturligt val av namn. Kanske lite övermodigt, det finns ju så många som ser sig som orienterare. Men för mig är livet en orientering där man gör sina vägval. Ibland gör man rätt och ibland bommar man. Väldigt sällan är det spik på, säger Billy.

Boken är del tre i en serie som inleddes med Tuttans bok och uppföljdes av Rackar-Billy. Med böckerna vill Billy berätta om hur livet var under 1900-talet i Sverige, från hans mormor genom hans mamma till honom själv. Hur han själv som första generation fick möjlighet att förverkliga sig själv, istället för att arbeta i sitt anletes svett.

– Boken om mammas liv började jag med efter pappas död, mamma var då helt blind. Trots stora avstånd tog jag mig tid att så ofta jag kunde åka upp till Sundsvall och vara ute och gå med mamma på för henne kända marker och hon fick berätta om sitt liv, fyllde på sådant som jag redan visste för att sedan teckna ned det, berättar Billy.

I Orienteraren vill han gärna lyfta fram saker som att få växa upp i en trygg miljö, bygga kojor, kanoter, båtar, mecka med cyklar, mopeder och bilar.

Orienteraren

Orienteraren

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-07-22
  • ISBN: 9789189059887

Allting som händer i boken är självupplevt, även om det kan finnas lite romantiseringar i de delar som beskriver den tid i barndomen då Billy ännu inte hade börjat skriva dagbok, något han började med i tonåren.

– Jag vill att våra barnbarn ska veta hur vi lekte och levde innan datorer och internet fanns. Att vara tonåring under 60-talet innebar alla möjligheter, gott om jobb, en ny kultur med ny musik och fritt sex när kvinnan fick möjlighet att skydda sig. Man gick på dans och visade upp sig, dög man fick man damernas. Killarna jobbade och tjejerna valde, det gällde att skärpa sig.

Något som Billy skriver om i boken är hur könsrollerna förändrades på 60-talet. 

– Jag upplever att kvinnan hade ett mycket större ok att kasta av sig när könsrollerna förändrades. Kravet på den unga kvinnan att göra karriär och samtidigt leva kvar i att vara en perfekt husmor och bra mamma var kanske större än för mannen som mer kunde leka husfar och fick beröm om han tog hand om barnen. Detta ledde till slitningar som kanske startade skilsmässovågen. Det var konsekvenserna för mig. Könsrollerna blev röriga när man klev in i varandras ”revir”, säger Billy.

Han har även försökt att ge en bild av hur det var att som man få barn – det största som hänt honom i livet.

Som sina läsare ser han framförallt en yngre generation som är nyfiken på hur livet såg ut förr eller som vill satsa på en idrott utan att kanske vara den allra mest talangfulla. Träning vinner alltid över talang i längden, menar Billy.

– Jag känner mig inte som författare utan som berättare, säger Billy. Alla har något att berätta, det gäller bara att ta sig tid. Mitt berättande har som utgångspunkt mina dagböcker och kanske drömde jag om att jag en gång skulle kunna sätta dem på pränt.

Om författaren

Billy Höglund växte upp i ett småföretagarhem och utbildade sig till fritidsledare och senare socionom. Han har jobbat som kommunal fritidschef, turistchef och hotell- och restaurangägare. Idag lever han ett lugnt pensionärsliv i Tällberg och i Spanien på vintern. I böckerna Tuttans bok (2018), Rackar-Billy (2018) och Orienteraren (2020) skildrar han både sin mormors, sin mammas och sitt eget liv.

Orienteraren

Orienteraren
Serie false
Författare
Förlag Vulkan
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor440
Vikt550 gr
Utgiven2020-07-22
SABLz Höglund, Billy
ISBN 9789189059887
Boken handlar om en helt vanlig person som inte knarkat eller suttit i fängelse, aldrig haft problem med sjukdomar, vare sig fysiska eller psykiska. En person som fått växa upp i en trygg miljö och fått ta del av den svenska välfärdens framväxt. Kanske är det den trygga uppväxten som gör att han trots motgångar av olika slag ändå kämpat vidare. För många kanske det känns förmätet att man berättar om sitt liv men möjligen kan det också ge inspiration till någon att det lönar sig att kämpa vidare och aldrig ge upp. Man behöver inte vara bäst och ingen måste vara perfekt. Man får lov att misslyckas men man måste våga tro på framtiden hur mörkt det än kan se ut för stunden. Ungdomar som drömmer om framtiden, par som har det jobbigt med sina småbarn och/eller i sin relation, den som måste hantera en påtvingad skilsmässa – kanske kan någon känna igen sig i boken och därmed också få hjälp att gå vidare. Det är min ödmjuka förhoppning. Boken vill på ett vardagligt sätt skildra 1900-talets andra hälft genom berättelser om hur det var att vara barn på 50-talet och ungdom på 60-talet, om att sätta bo, göra karriär och möta kärleken och de nya könsrollerna under 70-talet. Som en röd tråd följer vi orienterarens försök att nå den yttersta eliten.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se