Denna artikel sponsras av författare/förlag

Den heliga gravens protokoll är en spänningsroman i internationell och historisk miljö

Peter Fredholm. Foto: Privat

I Peter Fredholms spänningsroman hamnar den svenska reseledaren Stefan högst ofrivilligt mitt i ett storpolitiskt drama i Mellanöstern.

Spänningsromanen Den heliga gravens protokoll utspelar sig i Mellanöstern.

– Typiskt för denna orosdrabbade del av världen är att många genom åren känt sig kallade att skapa fred i det heliga landet. I boken är det en grupp som tar ett nytt grepp, en ytterst heterogen grupp bestående av företrädare för de stora religionerna tillsammans med de nordiska ambassadörerna i Israel, berättar författaren Peter Fredholm. 

Med ett protokoll för fred är planen att få israeler, palestinier och världen i övrigt att acceptera deras fredsplan. Protokollet har under stor vånda mejslats fram i gruppen, men det finns mäktiga motståndare till planen som är beredda att ta till alla medel för att stoppa den. Dessa finns inom olika grupperingar och falanger och när dessa går samman i en ohelig allians för att stoppa planen är det ett tecken på hur omvälvande den är. 

– Jag jobbade själv i regionen på 1980-talet och blev då fascinerad av området, dess människor och dess speciella historia, samt inte minst dess natur där jag helst tog på lufttuberna och botaniserade bland Röda havets korallrev som på den tiden fortfarande var fredade från massturismens härjningar, berättar Peter och fortsätter:

– Jag funderade en hel del på det ständiga bråkandet i regionen och varför man inte kunde göra något åt det. Inte minst som nästan alla människor, inom alla läger, bara önskar att få leva i lugn och ro på samma sätt som alla andra. Planerna på boken föddes redan då men fick under ett hektiskt yrkesliv som företagare i IT-branschen ligga på is – tills nu.

Den heliga gravens protokoll

Den heliga gravens protokoll

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-06-25
  • ISBN: 9789189179516

Bokens huvudperson Stefan, som jobbar som reseledare, åker med en grupp turister till Jerusalem för att besöka de kända sevärdheterna. Stefan råkar hamna på fel plats vid fel tillfälle och blir tillsammans med den svenska ambassadsekreteraren Linda handgripligen inkastad i spelet om den heliga gravens protokoll.

– Stefan är en ganska vanlig kille som gillar sitt jobb som reseledare, säger Peter. När han högst ofrivilligt blir inblandad i historien med den heliga gravens protokoll så tycker han inte alls om det, men efter ett tag blir han fascinerad av det gamla protokollet. Han ser möjligheterna i det och blir allt mer engagerad och kastar sig in i äventyrligheter som han nog själv inte kunnat drömma om. Delvis har Linda, den svenska ambassadsekreteraren, en del i det hela. Stefan har inget alls emot att tillbringa tid med henne och allt eftersom historien rullar på så triggar de varandra till att gå vidare på ett sätt som de själva inte kunnat drömma om att de skulle vilja eller våga.

Stefan och Linda dras in i en dramatisk jakt efter dokumentet, en jakt som tar dem genom Israel, Gaza och Egypten med sina historiska miljöer. På köpet får läsaren en inblick i det speciella områdets historia och miljöer, men också av människorna som bor där idag och hur de tänker och lever.

– Det har alltid roat mig att försöka tränga in i vad folk på plats tänker och tycker, och då märker man att det inte alltid är som det står i tidningarna hemma, speciellt gäller det nog Mellanöstern. Man kan också konstatera att ”vanligt folk”, i alla fall de flesta, är väldigt trötta på bråkande och politiker och mest bara vill få fred i landet och regionen så att de kan utveckla sitt välstånd på samma sätt som de flesta andra.

När han själv var i regionen jobbade han bland annat som reseledare och reste runt med turistgrupper och lärde känna både miljöer och människor. Eftersom sportdykning är en gammal kär hobby har han också varit där på dykresor och då ofta passat på att resa runt och besöka olika historiska platser. Under resorna har han gjort anteckningar som han kunnat använda till boken.

Den heliga gravens protokoll är en spänningsroman, så jag tror att de flesta som gillar den typen av böcker tycker om den, men inte minst de som gärna har en krydda med historia och internationella frågor, säger Peter.

Om författaren

Peter Fredholm har tidigare skrivit fackböcker inom IT och affärsutveckling. Hans första roman Den heliga gravens protokoll släpptes i juni 2020.

Den heliga gravens protokoll

Den heliga gravens protokoll
Författare
Förlag Vulkan
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor368
Vikt420 gr
Utgiven2020-06-25
SABHc
ISBN 9789189179516
Stefan är reseledaren som är mästare på att vara på fel plats vid fel tillfälle. En dag när han åker med sin turistgrupp till Jerusalem träffar han Linda som är svensk ambassadsekreterare. Linda ska överlämna ett dokument – Den heliga gravens protokoll – som har med Lindas arbete att göra. Dokumentet är en plan för fred i Mellanöstern som en grupp religiösa ledare upprättade 1949, men som sedan försvann. Nu har en brokig grupp med präster och ambassadörer hittat det och vill använda det som en murbräcka för fred. Dokumentet visar sig vara politiskt sprängstoff som extrema grupper från olika håll är beredda att göra allt för att stoppa. Det leder till en jakt på Stefan och Linda genom Jerusalems gamla stad och vidare till Västbanken, Gaza och Egypten samt tillbaka till Jerusalem för dramats upplösning. Boken är en spänningsroman som utspelar sig i historiska miljöer med den eviga konflikten mellan regionens olika grupper i fokus. Ska den heliga gravens protokoll bli den magiska formeln för att lösa konflikten? I så fall måste Stefan och Linda kryssa förbi alla de minor som väntar längs med vägen. Författaren har själv bott i regionen och är väl insatt i dess historia och problem, vilket levandegör bokens beskrivningar och ger den trovärdighet och aktualitet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se