Denna artikel sponsras av författare/förlag

Staffan Nordstrand: Jag är så jäkla nyfiken

Staffan Nordstrand. Foto: Privat

I sin senaste spänningsroman Bedrägeriet utforskar Staffan Nordstrand ekonomisk brottslighet och hur enkelt och farligt det är att handla med falska fonder.

Staffan Nordstrand har en handfull böcker i bagaget. Romanformen har blivit hans verktyg för att nå ut med den kunskap han kommer över, både i Sverige och under sina resor runtom i världen.

Allt började när han hamnade i Thailand som chef på ett företag inom byggindustrin. Han började fundera på hur samhället egentligen fungerade, och under ett par år tog han sig bakom kulisserna kring det maskineri av prostitution och droger som härskar i landet.

– Jag kände att det här måste jag kommunicera ut, men ingen ville ta kunskapen till sig, varken tv, radio eller tidningar. Så fick jag idén om att skriva om det i romanform. Men jag var ingen författare, jag visste inte hur en roman skulle vara uppbyggd. Det var en lång process, berättar Staffan.

Efter mycken möda och intensiv research gav han ut boken Under floden 2011. Staffan är dyslektiker och berättar att det tar lång tid för honom att skriva. Ändå blev romanformen hans främsta verktyg, och idag ser han dyslexin som en styrka.

– Jag är tvungen att hitta andra vägar att gå, att lösa problem på ett annorlunda sätt. När jag stöter på ett svårt ord måste jag hitta ett annat ord och bygga meningen på ett annat sätt. Mitt ordförråd har blivit bredare och jag är duktig på att hitta synonymer.

Sedan dess har han skrivit två uppföljare kring trafficking och tvångsprostitution i Asien: Samnang, tiggarpojken och Sista färden. Han har skrivit om svartjobb i den svenska byggbranschen i Byggfirman, och återvände till Thailand som spelplan i Opium och En tid för gudar som handlar om droger och kriminalitet.

– Jag vill alltid själv besöka de platser jag skriver om, jag måste ha miljön klar för mig. Fast numera är jag inte välkommen till Thailand längre, säger Staffan.

Även om han alltid har tydliga budskap han vill förmedla och en avsikt att sprida kunskap om olika missförhållanden är böckerna i första hand spänningsromaner.

– Det krävs ytterligare en dimension för att få storyn att hålla ihop, det måste finnas en spänning. Själva berättelsen, romanen, är det centrala – sedan lägger jag in fakta i dialog eller i platser.

Bedrägeriet

Bedrägeriet

Staffans nya bok Bedrägeriet handlar om finansvärlden.

– Jag har varit nyfiken på den länge. Hur folk sätter in pengar i andras fickor. Och så åkte jag till Kuba och skrev en lång artikel om hur det såg ut med den politiska ordningen och familjen Castro. Jag lärde mig att mängder med fonder och banker är registrerade på en av öarna. Hur mycket pengar är det som tvättas här egentligen? Jag började intressera mig för falska fonder och pratade med folk om det. Många blir lurade av falska fonder idag.

Med boken vill han visa hur enkelt det är att bli väldigt rik på kort tid, men också hur farligt det är. Hur enkelt det är att starta bank, fondverksamhet och sälja falska fonder. Ett centralt budskap är att folk ska vara försiktiga med fonder och aktier.

– I handlingen blandar jag in fler bedrägerier, även äktenskapsbedrägeri. Det handlar om två par som startar verksamheten tillsammans, men männen blir alltför giriga och börjar använda pengar på ett galet sätt, säger Staffan.

Karaktärerna handlar bland annat med ryska fonder, och enligt Staffan finns många exempel på verkliga personer som har blivit lurade på så vis. Gruppen startar upp sin verksamhet på Regeringsgatan 87 i Stockholm, en adress som har viss historia med sig.

– Stockholms stad hyr ut lokaler där och hyrde tidigare ut till en bordell. Det är precis sådana detaljer som jag väver in i mina böcker, de har mycket som är autentiskt.

Vad är det som driver dig att fortsätta med bokprojekt efter bokprojekt?
– Numera är det nästan tokeri. Det har blivit en drivkraft, jag måste göra det här! Jag är så jäkla nyfiken. I början var det viktigaste att få ut budskapen, och det är fortfarande viktigt förstås, men nu har mitt skrivande blivit som ett snurrande hjul, säger Staffan.

Bedrägeriet

Bedrägeriet
Författare
Förlag Nord & Hild Publishing
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor389
Vikt681 gr
Utgiven2020-10-06
SABHc
ISBN 9789189195004
Daniel och Gustav har båda länge tänkt starta fond- och bankverksamhet. Som kollegor på en fondfirma har deras samtal många gånger kretsat kring falska fonder och märkliga tillgångar i svenska och utländska bolag. Kan inte de göra som andra, och lyckas de också? Cecilia, Daniels fru, är inne på samma linje. »Kom igen, Daniel« säger hon. »Starta eget, och börja tjäna riktiga pengar.«
Under en middag bestämmer sig Daniel och Gustav, Cecilia och Gustavs fru Eva för att köra igång – ett beslut som blir början på en lång resa, med Daniel i olika skatteparadis och Gustav som bankir på Birger Jarlsgatan i Stockholm.
Året som följer förändrar livet för de fyra på alla plan, när de går från trohet till oärlighet, från att drömma om ekonomiskt oberoende till att svindla enorma summor pengar och från att lyda under lagen till att vara tungt kriminellt belastade. Snart mister en älskad son livet medan ryska maffian infiltrerar verksamheten och någon får sina lemmar brutalt avknipsade av en nära anhörig på ett vardagsrumsgolv i en villaförort.
Staffan Nordstrands nya roman är en brutal historia för alla som fantiserar om ekonomisk frihet. Vad är en sådan egentligen värd? Är vi alla egentligen bara ett enda felaktigt beslut ifrån att stå ensamma vid ruinens brant?
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se