Brå: Bibliotek och simhallar vittnar om bråk – tillträdesförbud kan införas

Bråk på bibliotek kan leda till tillträdesförbud.
Den som inte sköter sig kan få tillträdesförbud på biblioteket. Arkivbild: Karin Wesslén/TT.

Stök och bråk på bibliotek och simhallar förekommer över hela landet, visar en ny rapport. Nu öppnar Brottsförebyggande rådet (Brå) för att införa ett tillträdesförbud för de som inte kan sköta sig.

Brå har, på uppdrag av regeringen, kartlagt ifall simhallar och bibliotek ska omfattas av en reglering om ett tillträdesförbud. I rapporten, där Brå har intervjuat företrädare för verksamheterna om situationen senaste året, framkommer att det generellt sett förekommer stök på alla platser, men att ett fåtal simhallar och bibliotek är tydligare utsatta.

”Sammantaget innebär det att det i alla fall delvis finns förutsättningar för att tillämpa ett tillträdesförbud på simhallar och bibliotek”, skriver Brå i sin rapport.

När det gäller simhallar uppger 80 procent av intervjupersonerna att det rör sig om återkommande personer som står för stök och bråk.

Vad gäller biblioteken, där alla intervjuade säger att det förekommit incidenter senaste året, skriver Brå:

”Något som är särskilt framträdande för biblioteken är att många händelser utgår från marginaliserade personer som missbrukar, är hemlösa eller har någon form av psykisk problematik. Det framgår av både intervjuer och incidentrapporter att man på flera ställen har upprepade problem med påverkade personer. Detta hänger troligtvis ihop med att biblioteken på många ställen är ett av de få tillgängliga uppvärmda offentliga rummen. Även denna typ av problem torde i vissa fall kunna täckas av ett tillträdesförbud utifrån förslagen i skrivelsen.”

Brå påpekar att det både vad gäller simhallar och bibliotek dock rör sig om ”förhållandevis få händelser per år” och att ”för många verksamheter kommer ett tillträdesförbud därför troligen inte vara aktuellt”.

Text: Marcus Alexandersson/TT

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL