Denna artikel sponsras av författare/förlag

Pia-Lena Forsman ifrågasätter vår ständiga strävan efter perfektion

Pia-Lena Forsman. Foto: Privat

I sin debutbok lyfter Pia-Lena Forsman dagens ytlighet i sociala medier och hur vi kan riva ner fasaden kring det perfekta kvinnoideal vi omges av. 

– Min bok är en typ av självbiografi om vardagsmänniskan. Om att vara kvinna mitt i livet, att orka som mamma med dagens krav. Om de höga mål vi sätter upp för oss själva och hur hårt vi ibland dömer våra medmänniskor, säger Pia-Lena Forsman.

Hon började skriva efter ett särskilt tufft år, utan någon egentlig ambition att det skulle bli något av det. Efterhand insåg hon dock att texterna hade potential och att hon ville nå ut med budskapet.

– På något sätt kom den här boken att betyda väldigt mycket för mig, det blev något som höll mig uppe när det var som jobbigast, en distraktion att verkligen bita sig fast i. Boken blev dock något helt annat än jag tänkt mig, men på ett bra sätt. Sorgligare och allvarligare än det från början var tänkt, trots att humorn går som en röd tråd genom alla kapitel.

Ren styrka & rå nakenhet : bakom fasaden innehåller delar ur Pia-Lenas eget liv som hon tycker är viktiga att lyfta fram. Det är en kort och lättläst bok, kapitlen inleds med en illustration gjord av författarens lillebror och följer ingen kronologisk ordning.

– I boken ifrågasätter jag mina egna och andra kvinnors ideal och vår ständiga strävan efter perfektion. Jag öppnar upp mitt eget arkiv samt lyfter fram hur viktigt det är att verkligen våga här i livet. Våga ta beslut som ibland skakar om oss ordentligt. Glansbilden på de sociala medierna idag speglar inte verkligheten, det gör dock denna bok, säger Pia-Lena.

Hon skildrar sitt liv som det är: rått och naket, starkt ömsom svagt. Andra ämnen hon berör i boken är stress, högkänslighet och ätstörningar. Och inte minst livet som mamma, och som kvinna.

Ren styrka & rå nakenhet : bakom fasaden

Ren styrka & rå nakenhet : bakom fasaden

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-03-18
  • ISBN: 9789189097773

Boken bygger mycket på igenkänning, oavsett om man är ung eller gammal. De flesta kan känna igen sig i önskan om att alltid passa in, och i strävan efter det perfekta livet som alla andra verkar ha. Det mest centrala budskapet är att man aldrig är fast, det gäller att våga mer, våga ta beslut om man ska kunna acceptera sig själv som den man är. 

– Många lever kvar i tryggheten, i inbillningen att man inte kan komma någonstans, säger Pia-Lena. Man stirrar sig blind på sociala medier och vill inte spräcka den vackra fasaden.

Så hur ska man göra för att riva ner fasaden och ta sig ur sin egen perfektionism? Pia-Lena menar att man måste våga visa sina svagheter, visa att man inte är perfekt. Man behöver inte vara stark hela tiden, det är okej att säga att man inte orkar. 

– För att bli fri behöver man sluta fred med sig själv och acceptera sin kropp, sin personlighet och sin enkla roll här i livet, säger hon och fortsätter:

– Det är också väldigt viktigt att vi visar våra barn att det inte är perfektion det handlar om, så att de lär sig rätt från början. Vi måste tillåta både oss själva och våra barn att få visa sig sårbara.

Hur hanterar du själv hetsen kring sociala medier och perfektionismen?
– Jag har kommit till en punkt då det inte är viktigt längre. Jag har insett att det är okej att vara svag, man måste få falla ibland. Det här är jag, så här är mitt liv. Och jag har avslutat vänskaper som bara lett till ångest.

Du talar om att sluta fred med sig själv och acceptera, har du några verktyg eller knep för att kunna göra det?
– Jag tror att det kommer med åldern. Man blir ju inte snyggare och det går bara en väg, man måste acceptera det. Det leder till mindre stress och insikt om att det är så här livet är. Man lär sig att vara tacksam för vad man har.

Om författaren

Pia-Lena Forsman, 38 år, uppvuxen och bosatt i Österbotten i Finland. Delar livet med sambo, tre barn och husdjur. Har jobbat 20 år inom vården, men jobbar nu inom kyrkans verksamhet. Löpare och intresserad av hälsa, kunskap och relationer. Driver bloggen kvinnanbakomfasaden.com och släppte 2020 sin första bok Ren styrka & rå nakenhet : bakom fasaden.

Ren styrka & rå nakenhet : bakom fasaden

Ren styrka & rå nakenhet : bakom fasaden
Författare
Medverkande
Förlag Vulkan
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor223
Vikt200 gr
Utgiven2020-03-18
SABLz Forsman, Pia-Lena
ISBN 9789189097773
Boken du håller i din hand är en vackert inpaketerad gåva, innehållande en del av min själ. Väl inslagen och av livet formad. Det trasiga och gömda, och kanske även en del jag helst vill glömma. Om ungdomstid och söndriga relationer, och hur det är att leva som högkänslig kvinna med ätstörningar i bakgrunden. Som trebarnsmamma med ett tidvis intensivt vardagskaos. Jag kämpar för att finna tid till att tanka energi, samtidigt som dagens stressade samhälle och pressen från sociala medier får mig att falla ibland. För vi kvinnor borde så mycket. Och hur mycket jag än vill orkar jag inte vilja leva upp till detta förskönade kvinnoideal! Jag önskar krossa fasaden, åtminstone riva ner den lite grann, och med en rå nakenhet skildra det riktiga livet. Som göms inuti, eller som i många fall trycks djupt ner i tvättkorgen. Today is the laundry-day!
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se