Denna artikel sponsras av författare/förlag

Per Werner: Ingenting sker av en slump

Per Werner. Foto: Isabella Werner

I sin roman Halvvägs… och sedan? vill översättaren och språkläraren Per Werner väcka tankar om existensen och det mänskliga psyket.

Den första delen i Per Werners trilogi om den unga mannen Raoul utspelar sig delvis i Frankrike, vilket har att göra med författarens egen bakgrund.

– Det franska språket och Frankrike som land väckte tidigt mitt intresse, berättar Per Werner. Vid åtta års ålder läste jag De tre musketörerna framlänges och baklänges och var övertygad om att det måste vara något speciellt med Frankrike.

Under en språkresa till Frankrike som 16-åring fick han god kontakt med en fransk familj som kom att stå honom mycket nära och som han än idag – som pensionär – har kontakt med och hälsar på varje år. Som ung tillbringade han både kortare och längre perioder i Frankrike och började översätta mellan franska och svenska, mestadels juridiska och tekniska texter. Slutligen blev han lärare i språk, franska naturligtvis, men också svenska och italienska. 

– Under ett helt liv som översättare har jag framförallt kommit att läsa franska texter och översätta till och från detta språk, vilket naturligtvis även påverkat min svenska, i den meningen att jag ”denaturerat” mitt modersmål – termen kommer från Proust, som sa detsamma om sitt förhållande till franskan, efter mångårigt läsande av engelska texter, säger Per.

Detta påverkar naturligtvis även hans skrivande och Per har ambitionen att använda sig av ett utarbetat eller elaborerat skriftspråk. Delvis, förklarar han, som en process mot en viss enkelhet som florerar och för att visa att det går att skriva på ett annat sätt.

– Jag tycker det är roligt att få formulera mig och gillar grammatiska utmaningar, säger Per. Långa meningar är dock inte ett självändamål, utan även många gånger en nödvändighet för att uttrycka mer invecklade tankar och sammanhang. Håller sig en skribent alltför mycket bara till ”enkla” parataktiska meningar går denne miste om möjligheten att på ett logiskt sätt visa vad som följer av vad och vad som är orsak och verkan i ett komplexare resonemang eller händelseförlopp.

Det skrivna ordet har alltid varit ett personligt intresse ända sedan barndomen på Värmdö.

– Jag hade på något vis i bakhuvudet att skrivande är det enda intelligenta man kan syssla med i livet. Även den idén kommer nog från Frankrike, där författare åtminstone förr ansågs vara den sysselsättning som är den viktigaste av alla, säger Per.

Vad gäller inspirationskällor är det föga förvånande att Per nämner flera franska författarskap, däribland Chateaubriand, Proust, Balzac och Maupassant, men han lyfter även Selma Lagerlöf och Karen Blixen.

Halvvägs... och sedan?

Halvvägs... och sedan?

  • Förlag: Liberiamo
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-06-12
  • ISBN: 9789151949581

Romanen Halvvägs… och sedan? kom ut sommaren 2020, och är till en del baserad på författarens eget liv, även om den till större delen är påhittad. Det är första delen i en trilogi där den andra delen även den så gott som är klar och den tredje ännu väntar på att bli skriven.

– Faktum är att jag skrev den här boken för 20 år sedan, säger Per. Sedan har den bara legat. Man kan väl säga att jag har väntat på grund av att det fanns många personer som trots den påhittade historien här skulle ha kunnat tro sig avporträtterade.

Huvudpersonen är en man vid namn Raoul som läsaren får följa från unga år.

– Han är en människa som har ganska bestämda idéer om hur han vill ha det. Som ofta ser rakt igenom andra, vilket i längden kan bli tröttsamt. Raouls idéer är ofta tvångsmässiga fixeringar, som dock blir honom till hjälp och räddar honom genom kaotiska och obehagliga situationer. Jag har velat skildra hur det kan vara att leva med sådana fixeringar, och samtidigt visa att de i vissa fall kan bli ens räddning under hemska omständigheter.

Enligt Per skildrar romanen ”hur det kan vara i livet” och skyr inga hemskheter, om så än med viss ironi och distans till händelserna och det emellanåt även kan bli humoristiskt. En personlig övertygelse som också har fått utrymme i boken är att ingenting sker av en slump. 

– I bakgrunden ligger alltid de stora och eviga frågorna om livets mening och sådant på lur … Jag har velat visa att vilka svårigheter och hemskheter man än ställs inför i livet finns en mening bakom allt, och att har man bara en komplett vision av tillvaron eller en tro går det mesta att övervinna, säger Per.

Om författaren

Per Werner bor i Enskede, Stockholm, med sin fru. Han har i många år arbetat som lärare i svenska, franska och italienska, samt som översättare mellan franska och svenska i båda riktningarna. Idag ägnar han sig främst åt skrivandet. Romanen Halvvägs… och sedan? kom ut 2020 på eget förlag.

Halvvägs... och sedan?

Halvvägs... och sedan?
Författare
Medverkande
Förlag Liberiamo
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor439
Vikt719 gr
Utgiven2020-06-12
SABHc
ISBN 9789151949581
För ett barn omringat av personer med psykiskt ohälsa kan livet innebära en alltför stor smärta. Slutar alltid livet i en tragedi? Halvvägs... och sedan? är första delen av en trilogi, där läsaren får följa de känslige Raouls liv. Ett problematiskt förhållande till modern och en psykiskt sjuk far gör honom till en fortfarande känslig vuxen, men trots detta förlorar han aldrig sin livsbejakande inställning till tillvaron.

Tonåren som barn i huset hos en bretagnsk familj öppnar Raouls blick för andra synsätt än de strikt svenska när han jämför svenskt och europeiskt sätt att vara. Förälskelsen i en italienska, giftermålet och rollen som far får honom att mogna. För den nyfikne Raul – och för läsaren - öppnar varje möte ett nytt universum.

Den brett anlagda episka skildringen utmärks av ett utmejslat språk, psykologisk insikt och författarens förmåga att ingående behandla ett levnadsöde, med mod att gå bakom fasader och visa människornas sårbarhet, hopp, glädje och förtvivlan.

Per Werner har under hela sitt liv haft stort intresse för språk och skrivande, alltifrån journalistutbildning och lärargärning till mångårig översättarverksamhet mellan svenska och franska i båda riktningarna.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se