ANNONS

Författaren Carl-Henning Wijkmark är död

Carl-Henning Wijkmark, när han vann Augustpriset 2007. Arkivbild: ANDERS WIKLUND / TT.

Författaren Carl-Henning Wijkmark har avlidit, meddelar Norstedts förlag. Han dog den 4 september och blev 85 år.

Carl-Henning Wijkmark debuterade skönlitterärt med Jägarna på Karinhall 1972, en berättelse om våld och sexualitet i nazismen. 2007 tilldelades han Augustpriset för romanen Stundande natten, som utspelar sig på ett sjukhus och handlar om livets sista timmar. Wijkmarks sista roman Vi ses igen i nästa dröm kom 2013.

– Det är ett fint och respektingivande författarskap. Och det är intressant att han som var så gammal hade en fin produktivitet även i hög ålder. Han fortsatte hela tiden att ge ut böcker av god kvalitet, hans skaparkraft var obruten, säger författaren och litteraturkritikern Eva Ström, som särskilt minns boken ”Den stundande natten”.

– Det var 15 år sedan jag läste den men känslan av boken sitter kvar. Så är det inte alltid.

”Svensk i själ och hjärta”

Redan i och med debuten var han en stor författare, menar Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts. Han tycker annars att ”Dressinen” är en bra start för den som vill bekanta sig med författarskapet.

– Det är en sådan bok man sällan har sett i svensk litteratur, det är den stora europeiska litteraturen. Han var en stor europeisk författare men han var svensk i själ och hjärta, säger han.

Under längre perioder bodde Carl-Henning Wijkmark i Tyskland och Frankrike, länder där han tidvis även var väldigt hyllad, enligt Bravinger.

– Han var inte direkt nyskapande utan en som förvaltade ett stort europeiskt kulturarv, ungefär som Claudio Magris eller Orhan Pamuk gör, säger Bravinger.

Allvarlig och humoristisk

Han beskriver Carl-Henning Wijkmark som en ”allvarlig man med stor humor”.

– Men man fick lära känna honom innan humorn kom fram. Det är precis som med hans böcker. Det är alltid en allvarlig ton i dem men det finns väldigt mycket medmänsklighet där också. Han var intresserad av det mänskliga psyket och det återkommande temat att söka sitt ursprung och förstå tendenser i samhället som var svåra att förstå, säger Håkan Bravinger.

Författaren och översättaren Kristoffer Leandoer beskriver det som ”en epok som är slut”.

– Jag beundrade honom enormt mycket som författare och översättare. Han öppnade världen och gjorde Sverige och den svenska litteraturen större genom att vara nyfiken hela tiden. Han förde in den i ett internationellt sammanhang, säger han och fortsätter:

– Och så var han en gentleman och en elegant. Både som författare och person var han en människa med enorm integritet.

Carl-Henning Wijkmark har även varit verksam som översättare och litteraturkritiker, och har gjort översättningar av bland andra Nietzsche och Walter Benjamin.

Text: Sofia Sundström/TT, Elin Swedenmark/TT, Kristoffer Viita/TT

Fakta: Carl-Henning Wijkmark

Carl-Henning Wijkmark föddes 1934 i Stockholm. Han debuterade skönlitterärt med Jägarna på Karinhall 1972.

2007 tilldelades Wijkmark Augustpriset för Stundande natten. Han senaste roman är Vi ses igen i nästa dröm från 2013.

Wijkmark var även verksam som litteraturkritiker och översättare. Han har bland annat gjort översättningar av Nietzsche och Walter Benjamin.

Han dog den 4 september 2020.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL