ANNONS

JK Rowling lämnar tillbaka Kennedy-pris efter transbråk

JK Rowling. Arkivbild: Lefteris Pitarakis/AP/TT.

Harry Potter-författaren JK Rowling meddelar att hon lämnar tillbaka en utmärkelse kopplad till familjen Kennedy, rapporterar BBC.

Rowling tog förra året emot priset ”Ripple of hope” av organisationen Robert F Kennedy Human Rights för sina insatser för jämlikhet och mänskliga rättigheter. Bland tidigare mottagare finns Barack Obama, Joe Biden och Bono.

Men i ett uttalande för några veckor sedan gick organisationens ordförande Kerry Kennedy ut och anklagade Rowling för att ”förminska identiteten” hos transpersoner.

Rowling svarar på sin hemsida att Kennedy felaktigt framställer henne som transfobisk och att hon inte har något annat val än att lämna tillbaka priset.

Stormen kring Rowling tog fart i juni när hon på Twitter raljerade mot en artikel som använde formuleringen ”människor som menstruerar” i stället för ”kvinnor”. Ilskan fick ytterligare bränsle när hon utvecklade sina åsikter om biologiskt kön i ett långt blogginlägg.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se