Denna artikel sponsras av författare/förlag

Gunilla Cullemark berättar med hopp och humor om att ta sig ur en livskris

Gunilla Cullemark. Foto: Lena Käller

Gunilla Cullemarks feelgoodroman Kajakbyggerskan handlar om att ta sig igenom en kris, våga kasta sig ut i det okända och bryta gamla mönster.

Skrivandet har varit en röd tråd i Gunilla Cullemarks liv, och hon arbetar idag tillsammans med Eva Dahlberg i företaget Skrivsprånget där de håller i kurser och workshops om skrivande, skapande och berättande.

– När jag som liten upptäckte att jag kunde skriva och hitta på egna världar fylldes jag av en speciell känsla. Jag kunde göra vad jag ville, och det var en känsla av makt. Det klickade till i mig när jag började skriva, något som var jag, säger hon.

Kajakbyggerskan är Gunillas andra roman, den första boken Luskokarungen kom ut 1993 (baserad på teaterpjäsen Luskokarna som Gunilla först skrev och som sattes upp två gånger). Hon har skrivit flera pjäser för kulturföreningen RoJ i Handen och sysslar med muntligt berättande.

– Jag varvar skrivandet med mitt muntliga berättande. Det är två grenar på samma träd som befruktar varandra. Berättelserna knackar på, och går det för lång tid utan att jag tar någon notis om de där knackningarna så kommer hela jag ur balans, berättar Gunilla.

– Det är en viss skillnad mellan muntligt berättande och prosa. I prosan kan man berätta detaljer och göra stickspår. I det muntliga måste man skala av och vara mer här och nu. Man får inte ha för många spår, så berättandet blir enklare och rakare. Och fast man övat på sin historia så blir det ett direkt berättande som föds i stunden.

Fröet till romanen Kajakbyggerskan började med att Gunilla själv byggde en kajak. Hennes man sysslar med det, så det var kanske inte riktigt lika mycket av ett infall som det hennes huvudkaraktär Mia får.

– Bygget var inte så svårt som jag trott, men det tog tid. Man fick ha tålamod och slipa och slipa. Att bara vara i det kändes nytt och spännande, säger hon och fortsätter:

– Jag blev fascinerad av det här att bygga någonting, för mycket av det man gör idag är inte något som syns. Men en kajak är något rejält som man kan använda sig av. Det är underbart att tillverka något med sina egna händer, det ligger något ursprungligt och mänskligt i det.

Kajakbyggerskan

Kajakbyggerskan

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-08-21
  • ISBN: 9789176972281

Gunilla skriver om Mia som lever ihop med sin sambo, har ett jobb där allt går sin gilla gång och tycker livet är okej. När sambon gör slut rasar allt. Hon hamnar i en livskris och tappar riktning, vilket gör att hon stänger in sig där hemma i sin grotta där hon känner sig trygg. 

– Hon är en sådan person som inte gärna uppsöker nya utmaningar utan håller sig i sin trygga bubbla, men på ett sätt har hon ändå en längtan inom sig. Samtidigt kan hon se saker med lite humor, och det hjälper henne när det händer svåra saker. Humorn är en överlevnadsstrategi som hjälper henne igenom det svåra, säger Gunilla. 

Ett praktiskt projekt – att bygga en kajak – hjälper Mia att komma på fötter igen och leder även till nya bekantskaper, upptäckter och möten.

– Boken handlar mycket om gamla mönster och hur svårt det är att bryta dem. När något händer i ens vardag blir det en spricka, och där uppstår en möjlighet att göra någonting nytt, fast det är svårt. 

Gunilla säger att hon vill förmedla hopp när hon skriver, en ljusning i horisonten, vilket Kajakbyggerskan är ett bra exempel på. Hon skriver om vanliga människor och tycker om att spegla vardagen – som faktiskt innehåller väldigt mycket dramatik.

– De människor jag skriver om har ofta en längtan inom sig. Den blir extra synlig när det blir en spricka i vardagen. Då är det roligt att som författare få vispa lite med trollspöet så saker börjar hända.

Du som jobbar med att få andra människor att hitta sin berättarglädje, hur gör du när den egna inspirationen tryter?
– Jag sätter mig nog ändå, och lurar mig själv – tänker att nu ska jag bara skriva något, vad som helst, utan tanken att det måste bli något av det. Det är det våra kurser handlar om, att släppa prestationsångesten. Många har recenserat sig själv innan ordet ens hamnat på pappret. Det finns många sätt att skoja igång det där, och jag är ganska lättlurad, skämtar Gunilla.

Kajakbyggerskan

Kajakbyggerskan
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor287
Vikt345 gr
Utgiven2020-08-21
SABHc
ISBN 9789176972281

Livet omkullkastas totalt för Mia när hennes långa samboförhållande tar slut. Efter separationen tappar hon fotfästet och isolerar sig hemma i lägenheten. Dagarna fyller hon med att slösurfa på nätet och betrakta livet som pågår i vårsolen utanför hennes fönster. Men så hamnar hon på en webbsida om kajakbygge. Sidan drivs av australiensaren Jim. Hans ritningar inspirerar Mia till att bygga en egen kajak, trots att hon inte gjort något liknande sedan träslöjdens skeva smörknivar.

Det dröjer inte länge förrän hon inser att hon tagit sig vatten över huvudet och måste hitta någon som kan det där med att bygga kajaker. Hon vänder sig till Jim som blir hennes byggcoach.

I takt med att kajaken tar form börjar Mia att må allt bättre. Livet ser ljusare ut igen och hon dokumenterar sitt kajakbygge i ett skrivhäfte som snabbt fylls. Desto svårare har hon att hitta de rätta orden med sin knaggliga engelska när hon mejlar med Jim. Men med lite god vilja och hjälp av ordböcker går det. Mejlen till Jim blir allt mer förtroliga och en dag berättar han att han ska till Schweiz på tjänsteresa, fast det är Sverige han menar …

Mia känner ett allt starkare sug att släppa taget om sitt gamla liv, att ta på sig vandringskängorna och bara gå, som hennes farmor brukade säga. Men kommer Mias kajak att bära henne?

Kajakbyggerskan är en upplyftande feelgood om en kvinna som tar sig an en livskris på ett kreativt och originellt sätt.

Gunilla Cullemark föddes i Norrtälje 1960. Idag bor hon i Stockholm och ger kurser och workshops som inspirerar till berättarglädje och skrivlust genom sitt företag SkrivSprånget. Författardrömmarna som väcktes redan i skolåldern tog henne så småningom till en skrivarverkstad och studier i litteraturvetenskap. Gunilla har tidigare kommit ut med romanen Luskokarungen och novellsamlingen Vinddrake samt skrivit manus till flertalet pjäser för kulturföreningen RoJ.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se