Denna artikel sponsras av författare/förlag

Nätdejting mitt i livet? Stina Sundling testade och skrev en roman om upplevelserna

Stina Sundling. Foto: Tony Hultén/Freshtea Film

I relationsromanen Söker du här? berättar Stina Sundling, styrkelyftare och känd från tv-programmet Talang, med grund i egna erfarenheter om hur det är att ge sig ut i dejtingvärlden som 50-plussare.

Huvudkaraktären i feelgoodromanen Söker du här? heter Stilla, är nyskild och har passerat 50-strecket. Hon är på det stora hela tillfreds med sitt liv, hon trivs med sitt jobb och har vänner och barn. Men så upptäcker hon att hennes sexlust kommer tillbaka och ökar på ett sätt hon inte upplevt tidigare. Lösningen blir nätdejting genom olika appar. 

Mycket av storyn grundar sig i författaren Stina Sundlings egna erfarenheter av nätdejting, som hon bestämde sig för att testa för några år sedan.

– När jag började dejta fick jag vara med om saker som folk både skrattade åt och förfärades över, berättar Stina. Alla jag pratade med blev intresserade och ville höra mer om mina upplevelser. Det var roligt att berätta, så jag började skriva. Jag hade tid att ägna åt skrivande, jag var skild och hade vuxna barn, och något skulle jag väl göra med min tid!

Det tog några år att skriva klart boken och hitta ett förlag, men nu är debutromanen här.

– Visst oroar jag mig lite över vad folk ska tycka. Men jag har inga ambitioner om att någon ska tycka det är ett litterärt mästerverk. Jag har liksom inget att förlora, säger Stina och fortsätter:

– Det underliga är att jag aldrig har pratat sex med någon förut! Men nu har jag skrivit en bok där rätt mycket handlar om det … Jag är nog mest förvånad själv. Det är förmodligen mycket tack vare nätdejtandet, en poäng med det är att även om man bara söker en sexuell relation blir man bättre på att prata öppet med varandra från början. Det blir som en vana att uttrycka vad man gillar.

Hur upplever du att dejtingvärlden ser ut idag egentligen? Hur var det att kasta sig ut?
– Det var roligt från början, jag ville inte ha kärlek och inte kasta mig in i någon ny relation. Nätdejting fanns inte när jag var singel sist, men jag tyckte det verkade kul så det tog inte lång tid innan jag registrerade mig.

Saker som förvånade henne var dels hur mycket respons hon fick, särskilt när det var väldigt unga och snygga män.

– Men sedan fanns baksidan där också, det tråkiga beteendet som jag hade hört talas om men som ändå chockade mig i början. Man har inte ens sagt hej så kommer en bild och en adress …

Med boken vill hon både visa på ”det goa” med dejtandet och det ”mindre goa” som väcker frustrationer och blandade känslor. Boken är skriven på ett lättsamt och roligt sätt men berör likväl tyngre ämnen.

– Det är så livet är. Jag skriver hur det är rätt upp och ner, utan metaforer och omskrivningar. Jag vill att boken ska vara lättillgänglig utan att bli tramsig.

Samtidigt som hon skrev på romanen började hon skriva poesi. Sedan kom idén att hon skulle testa att rappa, så hon anmälde sig till en workshop i rap.

– Jag gillar att stå på scen. Jag har varit på en del öppna scener och tävlat i poetry slam och faktiskt gått till semifinal i årets regionala uttagningar till SM i både Göteborg och Malmö, tävlingar som skjutits fram på grund av corona. Min poesi handlar om ungefär samma sak som min bok: ensamhet, längtan, möten, att få vara sig själv, normer, livet som kvinna 50 plus och att ägna sig åt de intressen jag har.

Raplåten Stilla (ingen annan) finns på Spotify och är den första av fem låtar som kommer utgöra ett slags soundtrack till boken. Artistnamnet är Stilla, samma som bokens berättarjag. 

– Det är väl inte så att hiphopscenerna skriker efter Stina 56, skämtar hon. Jag tänker inte att jag ska bli en framgångsrik rapartist, tycker mest det är kul. Men jag får fin respons från unga människor, så det vore såklart fantastiskt roligt om jag får någon spelning eller två.

Även om den givna huvudsakliga målgruppen för Söker du här? är kvinnor 40 plus, så märker Stina när hon är ute och läser upp sin poesi att både unga kvinnor och män vill prata med henne och blir berörda av ämnet. 

– Jag tror att många kvinnor som är yngre än mig kan relatera till handlingen, för jag lever väl inte som de flesta i min ålder gör, säger Stina, som dessutom är i färd med att bygga en hemsida med budskap som riktar sig även till män.

Ambitionen är att det ska bli totalt tre böcker om Stilla. Just nu skriver Stina på uppföljaren, som blir en fortsättning på temat från första boken.

– Eftersom den andra boken utspelar sig under 2020 har jag fått skriva om en hel del med tanke på corona – man kan ju inte riktigt dejta som vanligt just nu. Det var jobbigt i kanske en halvtimme, sedan kändes det inspirerande. Så boken kommer att bli tydligt inspirerad av tiden vi lever i nu, säger Stina.

Söker du här? : roman om en kvinnas jakt på kärlek

Söker du här? : roman om en kvinnas jakt på kärlek
Serie Serien om Stilla
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor237
Vikt295 gr
Utgiven2020-08-21
SABHc
ISBN 9789176972359

Stilla har inte dejtat sedan sent 1980-tal. Nyskild och över 50 år känner hon att lusten börjar vakna till liv igen. Men oron kommer snart krypande. Hur gör man nu för tiden, och minns hon ens hur det är att vara med en ny man för första gången? Hon har ju inte heller direkt en tjugoårings kropp längre. Ändå beslutar hon sig för att våga ta steget, hon laddar hem alla dejtingappar hon kan hitta och börjar sitt sökande.

Besvikelserna hopar sig snart. Männen som dyker upp på skärmen lever inte upp till förväntningarna, vare sig på det emotionella eller sexuella planet. Dejtingvärlden visar sig vara hårdare än hon räknat med. Den är full av egocentriska män som inte visar henne någon respekt och kränker henne när de får chansen. Dessutom måste hon tampas med både sina egna och andras fördomar och normer kring hur en kvinna i hennes ålder förväntas bete sig. Det är inget fel på Stillas självförtroende, men i sin längtan efter kärlek hamnar hon i situationer där det allt oftare sätts på prov. Formar de erfarenheter hon får hur hon själv behandlar de män hon möter? Det här med att träffa den rätta lite senare i livet visar sig vara betydligt svårare än hon väntat sig. Med en dåres envishet kämpar hon på med ständigt nyväckta förhoppningar – saker skiter sig, hon slickar sina sår och så är hon snabbt på banan igen.

Söker du här? skildrar med både humor och allvar en samtida dejtingvärld och en mogen kvinnas jakt på kärlek.

Stina Sundling föddes 1964 i Göteborg där hon idag jobbar på universitetet som områdeschef med en doktorsexamen i sociologi i bagaget. Hon har ett stort intresse för dans, musik, spoken word, poetry slam och styrkesport. Stina har dansat hip-hop i final i TV3:s program Talang, har tre EM-brons i styrkelyft och rappar kring teman som återkommer i romanen. Söker du här? är hennes skönlitterära debut.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se