Denna artikel sponsras av författare/förlag

Debutanten Michael Gunnarsson fördjupar sig i människors inre och yttre samspel

Michael Gunnarsson. Foto: Privat

Romanen Samklang av Michael Gunnarsson handlar om ett flertal personer i en liten stad som träffar och påverkar varandra under historiens gång.

Michael Gunnarsson debuterade våren 2020 med romanen Samklang, en berättelse som kretsar kring en människas inre tankar samt människors samspel med varandra.

– I hela mitt liv har jag varit en läsare av både litteratur och medier. Vad jag mest uppskattar är historiska berättelser och biografier. Att läsa om människors vardag, vad som formar dem och vad som leder till deras livsavgörande beslut har jag alltid funnit oerhört fängslande! Det är för övrigt bland annat vad min bok tar upp, säger Michael.

Det var först när han började skriva Samklang 2016 efter en inre impuls som skrivandet blev på allvar.

– Min dröm efter att ha fått ge ut min bok är att få möta mina läsares reaktioner. Har de förstått mina intentioner och budskap? Vad var det som berörde dem mest? Fyllde historien dem med lycka eller irritation? Vad jag helst av allt vill veta är om läsaren så att säga har läst in något i berättelsen som jag absolut inte haft någon som helst intention att ta upp eller beröra.

Handlingen utspelar sig i den fiktiva staden Edslunda.

– Anledningen till att jag ville att handlingen skulle utspela sig i en liten stad var att göra det tydligt att berättelsen inte bygger på någon verklig karaktär eller utspelas i stadsmiljö som finns på riktigt. Även att vad som händer i boken inte är en beskrivning av skeenden som händer människor i en svensk småstad utan istället kan inträffa var som helst i världen. Samtidigt är det en miljö jag är bekant med då jag själv kommer ifrån en småstad. 

I boken möter läsaren omkring tio personer som befinner sig i livets olika stadier. De försöker alla att komma vidare i sina respektive liv. De har olika drömmar och lyckas med skilda resultat att uppnå dem. 

– Det har varit en inspirerande utmaning att komma på individerna i boken och klä dem i kött och blod. Mitt mål med boken är att samtliga karaktärer ska kännas trovärdiga. De ska påminna läsaren om deras egna känslor, tankar samt upplevelser de har haft. Det gäller speciellt de personer vilka är odrägliga, för även de människorna ska ha personlighetsdrag som man faktiskt kan förlika sig med och samtidigt förstå, fast de uppför sig illa.

Bland annat möter vi Moa som nyinflyttad har börjat på ett nytt arbete, Mia som är en chef som känner sig stressad över sitt arbete och sina hemförhållanden, Bo som inte förstår varför restaurangägaren Tom inte kan lyssna på hans goda råd, det gamla paret Alma och Alfred, som förutom att se tillbaka på sitt gemensamma liv, även försöker få ordning på trädgården, Henric som försöker att hålla sin yttre fasad klanderfri, Annelie som är oerhört trött på sitt arbete samt Viktor som gör allt för att klara av sitt nya arbete som kock.

Ett tema i boken är att vi knappast kan förstå andra människors livssituation och drömmar. Vi kan inte ana hur våra närmastes situation är hemmavid, på arbetsplatsen eller i vänkretsen. Vi ser bara ytan hos en person, och har vi då rätt att döma andra utefter deras handlingar? Är vi medvetna om vem som kan hjälpa oss, eller blir det kanske istället på det sättet att man blir utnyttjad? 

– Vi kan omöjligen veta hur en person vi möter mår, hur den tänker och varför den agerar som den gör. Är vi inte medvetna om att den enskilde människan egentligen inte kan döma andra, kan vårt agerande efter vad vi sett göra det än värre för personen som vi har gjort en felaktig bedömning av eller till och med för en själv. 

Samklang

Samklang

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-04-08
  • ISBN: 9789189097766

Michael beskriver sin text som lättläst med korta kapitel. Läsaren får inte i detalj reda på handling och hur personerna i boken upplever saker, utan författaren vill att texten till viss del ska vara tolkningsbar.

– Läsaren ska efter att ha läst klart texten ha kvar boken i medvetandet och förhoppningsvis får den läsaren att börja reflektera över sin egen livssituation. Även varför den agerar som den gör, och kanske kan läsaren se sina medmänniskor på ett nytt eller annat sätt. Vi kan kanske inte se igenom en medmänniskas mask, men vi bör vara medveten om att den har en. 

Titeln Samklang härrör från begreppet ackord i betydelsen hur instrumentets strängar efter att blivit berörda harmoniserar med varandra och sprider välljudande toner. Exempelvis D-ackordet som när det tas vid spelandet av en gitarr får fyra strängar att vackert klinga med varandra. Kort sagt behövs det ett väl stämt instrument, kunskap om vilka strängar som ska användas samt hur fingersättningen är för att samklang ska uppkomma. Sammanfattningsvis behövs det flera lyckosamma faktorer för att kunna framföra vacker musik. 

– Detta sätt att se hur vacker musik uppstår kan överföras till att gälla oss människor. Fast i stället för att tala om skapandet av skön musik menas då hur lycka och framgång kan uppnås samt upplevas av en människa. Vad som då ska harmonisera med varandra för att skapa samklang är samspelet mellan själen och personen i fråga samt även samvaron med andra. Utan att lyssna på själen och inte veta hur man kan göra för att ändra på sin tillvaro kan resultatet bli ett liv i disharmoni.

Sedan gäller det att omge sig med människor med samma klangmelodi, personer som kan skänka individen trygghet och få den att växa. Fast vet vi verkligen vilka de rätta personerna är som vi bör omge oss med? Kan vi lita på att det vi uppfattar om en person är dess rätta natur, eller blir vi människor lätt duperade och förda bakom ljuset? Dessa frågor är några av de Michael ställer i boken. 

– Jag vill förmedla en historia som känns trolig och sann, läsaren ska förhoppningsvis kunna sätta sig in i de situationer och funderingar som personerna möter och upplever. Om jag lyckas få läsaren att sätta sig in i karaktärernas känsloliv har jag lyckats med min föresats, säger Michael.

Om författaren

Michael Gunnarsson är 53 år gammal och arbetar inom skolans värld. Under åren har han jobbat inom förskolan, förskoleklass och fritidshem för att under senare år läst vidare till lärare i idrott & hälsa, bild samt musik. Han är gift och har tre barn i åldrarna 18–21 år. Samklang är hans debutroman, och en uppföljare är på gång.

Samklang

Samklang
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor225
Vikt200 gr
Utgiven2020-04-08
SABHc
ISBN 9789189097766
Berättelsen tar sin början i staden Edslunda där våren till sina invånares glädje äntligen har kommit. Vi får under historiens gång följa hur flera personers liv flätas samman i varandra genom egna val eller oförutsedda händelser vilket leder dem till att under tidens gång omedvetet ingå i ett gemensamt sammanhang. Är de medvetna om hur de ska bära sig åt för att lyckas med att förändra sin tillvaro eller flyter de utan att reflektera bara slentrianmässigt med i strömmen? Lyckas de tyda sina medmänniskors sanna personligheter och intensioner? Några vi får följa är Moa som nyinflyttad till staden försöker etablera sig där trots sin chef Mias avoga inställning mot henne, Bo som med frenetiska metoder gör allt vad han kan för att påverka restaurangägaren Tom och frågan är om Henric verkligen lyckas med att upprätthålla synen på hur andra uppfattar honom. Hur det än går i deras strävan att uppnå sina drömmar kan de alla vara säkra på att kärleken kommer, kärleken går för att sedan i någon skepnad alltid återvända. Författaren Michael Gunnarssons är hemmahörande i Vänersborg och Samklang är hans debutroman. Boken är den första i en serie där läsaren får följa några människors liv i Edslunda.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se