Eva Månsson, Isaberg Förlag. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Eva Månsson: Hur ska vi kunna behålla fysiska bokhandlar?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Coronakrisen har fått Isaberg förlag att skynda på digitaliseringen för vissa av titlarna. Samtidigt lyfter vd Eva Månsson frågan om den fysiska bokhandelns överlevnad.

Isaberg förlags vd Eva Månsson berättar i dagens avsnitt av Boktuggs sommarserie om några försenade utgivningar och omtryck under våren och sommaren 2020, och att förlaget har gjort ett ryck med digitaliseringen.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Corona har påverkat oss genom mindre omsättning under våren jämfört med föregående år. Vissa titlar har blivit försenade, vilket påverkar då det är sommartitlar. En titel kommer i höst som skulle ha kommit i våras. Omtryckningar har skjutits upp. För vår del har det fått oss att skynda på digitaliseringen av vissa av våra titlar, fått en extra knuff i den riktningen. Går också en sexveckors utbildning om digitalisering i Kreativa & Kulturella näringar som Region Jönköping håller i, säger Eva.

Eva Månsson vill lyfta fram tre viktiga frågor för bokbranschen i höst.

– Hur ska vi kunna behålla fysiska bokhandlar? De har otroligt kunnig personal och är böckers främsta skyltfönster. För att det ska funka framöver måste de ju också få sälja. Adlibris uppsägning av samarbetsavtalen med förlagen, samt Amazons inträde på den svenska marknaden. Distributionskartan kommer att ritas om.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Ja, en sommar tillbringade jag på beachen och i solstolen läsande Jilly Coopers tjocka böcker på engelska i serien om hästtokiga familjer på engelska landsbygden. Första delen heter Riders. Älskar tjocka böcker som aldrig tar slut … Andra favoriter som passar bra på sommaren är till exempel Jeffrey Archer och Viveca Sten. Gillar även berättelser om starka människoöden, dissar blodiga deckare.

Tre utvalda boktips från Isaberg förlag med Evas motiveringar:

  • Café Västernorrland av Kristina Söderström. ”Vår nyaste titel och hemesterbok, som bjuder på de bästa caféerna och utflyktsmålen på Höga Kusten. Caféerna delar även med sig av sina godaste recept.”
  • Bara bullar – en bakläxa av Birgit Nilsson Bergström. ”Den ultimata bullboken, både för ögat och gommen med såväl nya som välbeprövade recept och de bästa bakknepen. Vad är en sommar utan nybakade bullar?”
  • Att bygga ett orangeri av Per Malm. ”En rolig bagatell för alla som gillar trädgård, och har tankar om växthus eller orangeri.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt läsa i sommar?
– Tänker bland annat läsa Führerns barnmorska av Mandy Robotham (Bookmark), säger Eva.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »