Sommarserien 2020 – Eva Månsson: Hur ska vi kunna behålla fysiska bokhandlar?

Eva Månsson, Isaberg Förlag. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Coronakrisen har fått Isaberg förlag att skynda på digitaliseringen för vissa av titlarna. Samtidigt lyfter vd Eva Månsson frågan om den fysiska bokhandelns överlevnad.

Isaberg förlags vd Eva Månsson berättar i dagens avsnitt av Boktuggs sommarserie om några försenade utgivningar och omtryck under våren och sommaren 2020, och att förlaget har gjort ett ryck med digitaliseringen.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Corona har påverkat oss genom mindre omsättning under våren jämfört med föregående år. Vissa titlar har blivit försenade, vilket påverkar då det är sommartitlar. En titel kommer i höst som skulle ha kommit i våras. Omtryckningar har skjutits upp. För vår del har det fått oss att skynda på digitaliseringen av vissa av våra titlar, fått en extra knuff i den riktningen. Går också en sexveckors utbildning om digitalisering i Kreativa & Kulturella näringar som Region Jönköping håller i, säger Eva.

Eva Månsson vill lyfta fram tre viktiga frågor för bokbranschen i höst.

– Hur ska vi kunna behålla fysiska bokhandlar? De har otroligt kunnig personal och är böckers främsta skyltfönster. För att det ska funka framöver måste de ju också få sälja. Adlibris uppsägning av samarbetsavtalen med förlagen, samt Amazons inträde på den svenska marknaden. Distributionskartan kommer att ritas om.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Ja, en sommar tillbringade jag på beachen och i solstolen läsande Jilly Coopers tjocka böcker på engelska i serien om hästtokiga familjer på engelska landsbygden. Första delen heter Riders. Älskar tjocka böcker som aldrig tar slut … Andra favoriter som passar bra på sommaren är till exempel Jeffrey Archer och Viveca Sten. Gillar även berättelser om starka människoöden, dissar blodiga deckare.

Tre utvalda boktips från Isaberg förlag med Evas motiveringar:

  • Café Västernorrland av Kristina Söderström. ”Vår nyaste titel och hemesterbok, som bjuder på de bästa caféerna och utflyktsmålen på Höga Kusten. Caféerna delar även med sig av sina godaste recept.”
  • Bara bullar – en bakläxa av Birgit Nilsson Bergström. ”Den ultimata bullboken, både för ögat och gommen med såväl nya som välbeprövade recept och de bästa bakknepen. Vad är en sommar utan nybakade bullar?”
  • Att bygga ett orangeri av Per Malm. ”En rolig bagatell för alla som gillar trädgård, och har tankar om växthus eller orangeri.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt läsa i sommar?
– Tänker bland annat läsa Führerns barnmorska av Mandy Robotham (Bookmark), säger Eva.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,