Emma Holmgren, förläggare och författare, Parus förlag. Foto: Nikola Stankovic. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Emma Holmgren: Kanske är behovet av böcker om psykisk ohälsa extra stort just nu

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Emma Holmgren driver Parus förlag och har en bra vår bakom sig med starka försäljningssiffror. Hon frågar sig om behovet av böcker om stressrelaterad och psykisk ohälsa just nu kan vara extra stort.

Emma Holmgren halkade in i bokbranschen för sex år sedan efter att ha gett ut sin första egenutgivna bok. Idag driver hon förlaget Parus som ger ut böcker främst med fokus på stressrelaterad ohälsa. Kanske har detta varit en fördel nu under våren 2020, eftersom Parus inte har drabbats av samma svikande försäljning som andra förlag berättar om.

– Det har varit en väldigt bra vår på Parus förlag och rent jobbmässigt har jag inte påverkats av att det är en pågående pandemi. Jag arbetar hemifrån även i vanliga fall och har de flesta kontakterna på distans. Även om en del av förlagets titlar finns hos exempelvis Akademibokhandeln så har nätbokhandeln alltid varit vår största försäljningskanal och där har jag inte sett någon skillnad i försäljningssiffrorna, kanske snarare tvärtom, säger Emma. 

– Mitt förlag har fokus på stressrelaterad och psykisk ohälsa, kan det vara så att behovet av dessa böcker just nu är extra stort? Vi avslutade våren med ett besked om beviljat litteraturstöd för boken En gång slockna alla stjärnor, vilket känns fantastiskt.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Det undrar jag också. Jag halkade in i bokbranschen för sex år sedan efter att min första egenutgivna bok Våga vara rädd – en bok om utmattningssyndrom nått ut till väldigt många läsare, idag har den sålt i runt 15 000 exemplar. Jag har lärt mig enormt mycket under de här åren, men jag kan fortfarande känna att jag ibland saknar inblick i bokbranschen som helhet. Det är en pågående läroprocess som är väldigt spännande och inspirerande, säger Emma. 

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag arbetar ensam på förlaget och det blir stundtals väldigt intensivt med de manus som kommer in och de jag arbetar med på vägen till färdig bok. Det gör att min egen läsning många gånger hamnar i skymundan. När arbetsdagen är slut behöver hjärnan vila från all text hur mycket jag än älskar att läsa. I år har jag planerat bättre än föregående år, inga bokprojekt är i slutfasen och kräver min fulla uppmärksamhet under sommaren. Istället ser jag fram emot att samla på mig en alldeles egen hög med böcker att njuta av. Den kommer förmodligen innehålla både fakta, feelgood och någon deckare.   

Efter att haft störst fokus på stressrelaterad ohälsa har förlaget den här våren riktat fokus till ungas psykiska ohälsa, så därför vill Emma tipsa om två viktiga böcker:

  • En gång slockna alla stjärnor av Kristina Falk. ”En gripande och vacker roman om kärlek och vänskap som vill öppna upp för samtal kring psykisk ohälsa och självmord. Boken har fått toppbetyg av både läsare och recensenter.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har tänkt läsa i sommar?
– Trots att jag inte tycker om att baka så är jag nyfiken på My Feldts bok Rullrån och tankebrus: en bakbok för livet och döden (Bonnier fakta), som verkar vara en känslostorm och härligt formgiven. Jag är också nyfiken på Moa Herngrens Svärmodern (Norstedts), relationer och dess svårigheter är alltid spännande, säger Emma Holmgren.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …