Sommarserien 2020 – Emma Holmgren: Kanske är behovet av böcker om psykisk ohälsa extra stort just nu

Emma Holmgren, förläggare och författare, Parus förlag. Foto: Nikola Stankovic. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Emma Holmgren driver Parus förlag och har en bra vår bakom sig med starka försäljningssiffror. Hon frågar sig om behovet av böcker om stressrelaterad och psykisk ohälsa just nu kan vara extra stort.

Emma Holmgren halkade in i bokbranschen för sex år sedan efter att ha gett ut sin första egenutgivna bok. Idag driver hon förlaget Parus som ger ut böcker främst med fokus på stressrelaterad ohälsa. Kanske har detta varit en fördel nu under våren 2020, eftersom Parus inte har drabbats av samma svikande försäljning som andra förlag berättar om.

– Det har varit en väldigt bra vår på Parus förlag och rent jobbmässigt har jag inte påverkats av att det är en pågående pandemi. Jag arbetar hemifrån även i vanliga fall och har de flesta kontakterna på distans. Även om en del av förlagets titlar finns hos exempelvis Akademibokhandeln så har nätbokhandeln alltid varit vår största försäljningskanal och där har jag inte sett någon skillnad i försäljningssiffrorna, kanske snarare tvärtom, säger Emma. 

– Mitt förlag har fokus på stressrelaterad och psykisk ohälsa, kan det vara så att behovet av dessa böcker just nu är extra stort? Vi avslutade våren med ett besked om beviljat litteraturstöd för boken En gång slockna alla stjärnor, vilket känns fantastiskt.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Det undrar jag också. Jag halkade in i bokbranschen för sex år sedan efter att min första egenutgivna bok Våga vara rädd – en bok om utmattningssyndrom nått ut till väldigt många läsare, idag har den sålt i runt 15 000 exemplar. Jag har lärt mig enormt mycket under de här åren, men jag kan fortfarande känna att jag ibland saknar inblick i bokbranschen som helhet. Det är en pågående läroprocess som är väldigt spännande och inspirerande, säger Emma. 

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag arbetar ensam på förlaget och det blir stundtals väldigt intensivt med de manus som kommer in och de jag arbetar med på vägen till färdig bok. Det gör att min egen läsning många gånger hamnar i skymundan. När arbetsdagen är slut behöver hjärnan vila från all text hur mycket jag än älskar att läsa. I år har jag planerat bättre än föregående år, inga bokprojekt är i slutfasen och kräver min fulla uppmärksamhet under sommaren. Istället ser jag fram emot att samla på mig en alldeles egen hög med böcker att njuta av. Den kommer förmodligen innehålla både fakta, feelgood och någon deckare.   

Efter att haft störst fokus på stressrelaterad ohälsa har förlaget den här våren riktat fokus till ungas psykiska ohälsa, så därför vill Emma tipsa om två viktiga böcker:

  • En gång slockna alla stjärnor av Kristina Falk. ”En gripande och vacker roman om kärlek och vänskap som vill öppna upp för samtal kring psykisk ohälsa och självmord. Boken har fått toppbetyg av både läsare och recensenter.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har tänkt läsa i sommar?
– Trots att jag inte tycker om att baka så är jag nyfiken på My Feldts bok Rullrån och tankebrus: en bakbok för livet och döden (Bonnier fakta), som verkar vara en känslostorm och härligt formgiven. Jag är också nyfiken på Moa Herngrens Svärmodern (Norstedts), relationer och dess svårigheter är alltid spännande, säger Emma Holmgren.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.