Denna artikel sponsras av författare/förlag

Sten Lennquist skriver ”från insidan” om svensk sjukvård och bristen på krisberedskap – med ett budskap som angår oss alla i en tid av kris

I ett båthus längst ut i havsbandet i Östergötlands skärgård tar pensionerade kirurgen Sten Lennquist på helt ideell bas hand om skadade och akut sjuka, parallellt med internationellt katastrofmedicinskt arbete. Här berättar han varför. Bakgrundsfoto: Uwe Moser/iStock.

Sten Lennquist är pensionerad kirurg, men arbetar fortfarande ideellt både med katastrofmedicin och med akutsjukvård i Östergötlands skärgård där han blivit känd i lokal media som ”skärgårdsdoktorn”. Det är ett av budskapen i hans bok – att vi alla kan ge.

Han har ägnat mer än femtio år av sitt liv åt sjukvård. Sten Lennquist har gått i pension efter drygt 40 år som kirurg, de senaste åren som professor och klinikchef vid Universitetssjukhuset i Linköping.

”Jag har aldrig egentligen tänkt skriva några så kallade memoarer. Det finns många levnadsbeskrivningar som verkligen kan vara värda att sätta på pränt, men dit har jag aldrig räknat min egen. Jag är varken politiker, skådespelare, idrottsstjärna eller företagsledare utan har tillbringat mitt liv som en vanligt hårt arbetande människa, och sådana brukar inte vara särskilt intressanta”, skriver Sten Lennquist i första kapitlet av Det som du kan ge och det som du kan göra… som är en form av självbiografi men ändå inte.

Han har skrivit flera böcker tidigare. Som författare har han publicerat över 200 vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter, debattartiklar och lärobokskapitel och även skrivit flera läroböcker med stor spridning. Men den senaste boken är något annat.

– Men den här boken är något annat. Ytligt betraktat kan den ses som en bibliografi eller memoarer, men det är inte målet med den. Det jag vill är att förmedla ett budskap baserat på min erfarenhet. För att ge tyngd åt budskapet har jag steg för steg redovisat mina erfarenheter både från arbete inom svensk sjukvård och ideellt inom olika områden, för att till slut resultera i en summering av mitt budskap, förklarar Sten.

Blev skärgårdsdoktorn på riktigt

Som en röd tråd genom boken går den livsfilosofi som författaren ärvde efter sin tidigt avlidna mamma och som har präglat hela hans liv: ”Det som är det viktigaste i livet, och som också ger den största tillfredsställelsen, är inte det som du får och det som du tar, utan det som du ger och det som du gör”.

Kanske är det därför han kommit att bli känd som ”skärgårdsdoktorn”. Sten Lennquist bor numera större delen av året på Harstena, varvat med omfattande internationellt arbete.

– Alla som suttit i en båt är nog överens om att Östergötlands skärgårdar (St Anna och Gryt) är Sveriges vackraste med sin orörda natur och kombination at utskärgård och grönskande innerskärgård. Harstena är en kulturpärla utan motsvarighet vilket visar sig bland annat av de hisnande mängd besökare från hela Sverige och andra länder som vi har varje sommar, säger Sten.

Det som du kan ge och det som du kan göra...

Det som du kan ge och det som du kan göra...

  • Förlag: Lennmed AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-15
  • ISBN: 9789163993626

Tidigt i boken berättar han en dramatisk historia om en mamma som väljer att bege sig ut till en ö i skärgården för att få hjälp av honom – en pensionerad läkare (han vid den tiden fyllt 75 år) – för att alla vårdscentraler stängt och hennes enda alternativ var akuten i Norrköping sju mil bort. Istället åkte hon med taxibåt i ovädret ut till Harstena i Östergötlands skärgård där Sten Lennquist sydde ihop såret.

Den händelsen fick honom att fundera över hur vår svenska sjukvård egentligen är organiserad. Han hade ju en bra inblick och hade sett tendenserna redan mot slutet av sin karriär.

– Från korta beslutsvägar mellan ledningen och verksamheten i frontlinjen började stegvis växa upp en administration som svällde alltmer, en sorts osmotisk process: Ju mer resurser och personal den sög upp, ju mer svällde den. Från en enda nivå mellan beslutsfattare och verksamhet blev det plötsligt flera nivåer, och alla nivåer tävlade om att bygga ut sin egen administration, säger Sten.

Den svenska krisberedskapen

Det finns ytterligare ett budskap i boken, vår nedmonterade krisberedskap som Sten angriper hårt inte minst i ett kapitel om Tsunamikatastrofen. Sten Lennquists dotter befann sig i Thailand. Det hotell hon egentligen skulle ha bott på, som Sten och hans fru själva rekommenderat efter en vistelse tidigare samma år, totalförstördes av flodvågen. Ingen överlevde där. Men lyckligtvis hade Stens dotter och hennes man och det ettåriga barnbarnet valt ett annat hotell.

Sten Lennquist anlitades sedan som medicinsk expert av Statens katastrofkommission och fick besöka platsen en månad senare.

Det kusliga är att mönstret är detsamma efter varje inträffad katastrof: ”Det här hade vi ju aldrig kunnat drömma om, eller planera för”. Men det finns människor som arbetar med det här professionellt, och vars uppgift är att förse landets ledning med information om både risker och erfarenheter – gör de inte sitt jobb? Jag som har arbetat med detta vet att de gör det, men varken deras information eller deras förslag har prioriterats i dagens Sverige, skriver Sten i boken.

– Historien upprepar sig tyvärr, beredskapen var lika obefintlig nu infor Covid 19 liksom den initiala handlingsförlamningen som gjorde att åtgärder och förberedelser kom igång alldeles för sent. Det har inget med strategin att göra, strategin är för tidigt att utvärdera, men den sena responsen i kombination med obefintlig beredskap har precis som vid Tsunamin kostat många liv och stort lidande för patienter och förlustdrabbade. Dessutom vårdpersonal som tvingats arbeta utan utrustning och utbildning, säger Sten och tillägger:
– Jag har avsiktligt hållit igen från att blanda mig i debatten än så länge, men jag kommer att ta bladet från munnen i sinom tid.

Som en del i den kommission som granskade Tsunamikatastrofen och även den tidigare motsvarigheten efter Estonia (där 852 människor dog) har han bättre inblick än de flesta i den svenska beredskapen inför stora allvarliga händelser.

– Vi lever idag i ett samhälle med ständig utveckling. Mycket av den utvecklingen är positiv. Vi vill resa mer och snabbare, vi vill upptäcka mer och mer av världen, vi vill tillbringa vår ledighet i värme och sol, vi vill på alla sätt ha det bekvämare. Men även om det mesta av denna utveckling är positiv, innebär den vissa risker. De här riskerna måste vi lägga ned möda på att hantera på ett sätt så att förlust av liv och hälsa blir så begränsad som möjligt. Det är det som kallas beredskap, och det är den del av vårt samhällsansvar, säger Sten.

Den beredskapen kan knappast heller bygga på ideella insatser som att han eller andra rycker in som frivilliga extraläkare, Sverige behöver förbättra sin krisberedskap och Sten konstaterar att politikerna tyvärr verkar ha dragit slutsatsen att beredskap inte är något som vinner röster i jämförelse med välfärd eller sänkta skatter.

– Det är litet för att väcka den tanken jag ägnat utrymme i boken åt flodvågskatastrofen i Sydostasien december 2004, säger Sten.

Blir det fler böcker, eller har du sagt allt du vill säga nu?
– Jag är fortfarande aktiv som lärare och författare, framför allt internationellt och det blir fler artiklar och nya upplagor av läroböcker. Men just nu har inget mer planerat skönlitterärt eller självbiografiskt verk, säger Sten som hoppas att boken når ut till läsare runtom i Sverige och att vi får en debatt om hur Sverige kan förbättra sjukvården både i vardagen och i samband med katastrofer, pandemier och andra stora händelser.

Det som du kan ge och det som du kan göra...

Det som du kan ge och det som du kan göra...
Författare
Förlag Lennmed AB
GenreMemoarer och biografier
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor315
Vikt785 gr
Utgiven2018-12-15
SABV
ISBN 9789163993626
En bild ”från insidan” av svensk sjukvård och krisberedskap, förmedlad av författaren till den uppmärksammade rapporten om den svenska sjukvårdsinsatsen vid Tsunamikatastrofen. Mot bakgrund av sin långa och varierande erfarenhet från arbete med minimala resurser till professor och klinikchef vid universitetssjukhus tar författaren temperaturen på svensk sjukvård med en blandning av humor och djupt allvar.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se